· 75 dag wołowiny
· po 2 czerwone i zielone papryczki peperoni lub 2 suszone
· 4 średnie pomidory
· 3 średnie cebule
· 1 duża puszka (810g) czerwonej fasoli
· 2 ząbki czosnku
· 3 -4 łyżki oleju
· sól, pieprz
· 1 czubata łyżka słodkiej papryki
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku 3-4 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i cebulę na złoty kolor.
2. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrową kostkę. Wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, następnie dobrze podsmażyć, mieszając. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, Pokroić w cienkie paski ( suszoną drobno posiekać). Dodać do mięsa pokrojoną paprykę, sól, pieprz oraz czubatą łyżkę słodkiej papryki.
3. Podlać całość szklanką wody, dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1 ? godziny. Zdjąć skórkę z pomidorów. Pokroić pomidory w ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Osączyć na sitku fasolkę.
4. Wrzucić z pomidorami do mięsa. Dusić na małym ogniu jeszcze ? godziny, ponownie doprawić solą i pieprzem. Serwowana potrawa powinna być bardzo gorąca. Podajemy ją ze świeżym białym pieczywem
gosicka