Chili con carne.doc

(133 KB) Pobierz
Chili con carne

Chili con carne

 

składniki

·         75 dag wołowiny

·         po 2 czerwone i zielone papryczki  peperoni lub 2 suszone

·         4 średnie pomidory

·         3 średnie cebule

·         1 duża puszka (810g) czerwonej fasoli

·         2 ząbki czosnku

·         3 -4 łyżki oleju

·         sól, pieprz

·         1 czubata łyżka słodkiej papryki

Sposób przygotowania

1.      Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku 3-4 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i cebulę na złoty kolor.

2.      Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w 2-centymetrową kostkę. Wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, następnie dobrze podsmażyć, mieszając. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, Pokroić w cienkie paski ( suszoną drobno posiekać). Dodać do mięsa pokrojoną paprykę, sól, pieprz oraz czubatą łyżkę słodkiej papryki.

3.      Podlać całość szklanką wody, dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1 ? godziny. Zdjąć skórkę z pomidorów. Pokroić pomidory w ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Osączyć na sitku fasolkę.

4.      Wrzucić z pomidorami do mięsa. Dusić na małym ogniu jeszcze ? godziny, ponownie doprawić solą i pieprzem. Serwowana potrawa powinna być bardzo gorąca. Podajemy ją ze świeżym białym pieczywem

 

                                            

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin