Szynka z warzywami.odt

(14 KB) Pobierz

 

Szynka z warzywami

 

Składniki na 4 porcje :

 

500 g szynki wieprzowej

100 g marchwi

100 g pietruszki

1 por średniej wielkości

100 g pomidorów bez skórki

50 g tłuszczu do podsmażenia

wegeta

pieprz,

ziele angielskie

liść laurowy

majeranek

zioła pronasalskie

słodka papryka

nać pietruszki do dekoracji

ryż

 

Sposób przyrzadzenia :

 

1. Mięso myjemy i dzielimy na 4 plastry, lekko rozbijamy. Posypujemy wegetą, podsmażamy na małej ilości tłuszczu ok 5 min. Gdy podsmażymy przekładamy do garnka w którym będziemy dusić. Zalewamy ok 0,5-0,7 litra wrzącej wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu.

2. Warzywa myjemy, obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę oraz por kroimy w słupki. Pomidory kroimy w cząstki. Gdy wszystko jest pokrojone, podsmażamy na pozostałej ilości tłuszczu ok 5 min. Przekładamy do garnaka z mięsem. Dusimy wszystko ok 1 godziny

3. Gdy mięso zaczyna być miękkie dodajemy majeranek, paprykę słodką i zioła prowansalskie. W tzw. między czasie gotujemy ryż na sypko, od wody wrzącej, z dodatkiem wegety.

4. Z ryżu formujemy kopiec małą miseczką. Wykładamy sztukę mięsa na talerz. Polewamy sosem z warzywami. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin