Poradnik PROW.pdf

(2264 KB) Pobierz
poradnik prow1.indd
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
Praca zbiorowa pod redakcją
Pawła Pruszka
PORADNIK PROW
Przepisy ochrony środowiska, normatywy i wskaźniki
funkcjonujące w produkcji rolniczej
Wydanie I
Publikacja sfinansowanaześrodkówPROW–Działanie8PomocTechniczna,
w ramach projektu „Zmierz się z PROW-em – Kampania promocyjna dotycząca możliwości
i sposobów pozyskiwania pomocy w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
4305381.003.png
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO w Brwinowie
05-840 Brwinów ul. Pszczelińska 99
Adres internetowy: www.cdr.gov.pl
Adres e-mail: sekretariat@cdr.gov.pl
Autorzy:
Normatywy:
Hanna Litwinow - produkcja zwierzęca
Marek Krysztoforski - produkcja roślinna
Aleksander Muzalewski - mechanizacja rolnictwa
Dariusz Pomykała - produkcja zwierzęca
Barbara Sazońska - warzywnictwo
Tomasz Stachowicz - trwałe użytki zielone
Włodzimierz Stachura - sadownictwo
Recenzenci:
Agnieszka Stępowska
Krzysztof Zmarlicki
Krzysztof Jończyk
Jacek Wojciech Walczak
Przepisy ochrony środowiska:
Iwona Kajdan-Zysnarska
Danuta Nowak
Paweł Pruszek
Opracowanie redakcyjne:
Redakcja merytoryczna: Krzysztof Mościcki
Redakcja językowa: ZofiaBujnowskaiAlicjaMatusz
Redakcja techniczna: Małgorzata Ramatowska
Skład komputerowy i projekt okładki: Marek Przekop
© Copyright by Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
ISBN 83-88082-81-7
Wydanie I, Brwinów 2006
Druk: Drukarnia JANTAR
ul. Gen. Kutrzeby 44a; 05-082 Stare Babice
Nakład 2500 egz.
4305381.004.png 4305381.005.png
Spis treści
Słowo wstępne ...................................................................................................................... 11
Część I. Przepisy ochrony środowiska związane z produkcją rolną ........................................ 13
1. Wprowadzenie ................................................................................................................ 13
2. Podstawowe akty prawne ............................................................................................... 13
2.1. Gospodarowanie zasobami wodnymi ............................................................................... 14
2.2. Ochrona gleb .................................................................................................................... 19
2.3. Gospodarka nawozami ..................................................................................................... 20
2.4. Ochrona powietrza ....................................................................................................................... 29
2.5. Postępowanie ze środkami ochrony roślin ....................................................................... 31
2.6. Gospodarka odpadami ...................................................................................................... 35
2.7. Utrzymywanie czystości i porządku w gospodarstwach i gminach ................................. 39
2.8. Ochrona środowiska przed hałasem ................................................................................. 40
2.9. Opłaty i kary za korzystanie ze środowiska ..................................................................... 42
3. Wymagania Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej ......................................................... 45
Część II. Wybrane normatywy produkcji rolniczej ................................................................. 49
1. Gleba, nawozy (informacje ogólne) ............................................................................... 49
1.1. Współczynniki reprodukcji i degradacji materii organicznej gleby
(wg Eicha i Kundlera) ...................................................................................................... 49
1.2. Przykłady bilansowania materii organicznej w płodozmianie ......................................... 49
1.3. Przykład obliczenia kosztu składników w nawozach mineralnych (ceny 2005) ............. 49
1.4. Kompleksy przydatności rolniczej gleb dla terenów nizinnych ....................................... 50
1.5. Przeciętne plony 4 zbóż na poszczególnych kompleksach glebowych ............................ 51
1.6. Minimalne parametry zbóż w zakupie interwencyjnym .................................................. 51
1.7. Charakterystyka głównych nawozów mineralnych .......................................................... 52
1.8. Zawartość składników mineralnych w świeżej masie nawozów naturalnych i
organicznych ..................................................................................................................... 54
1.9. Wykorzystanie składników z nawozów naturalnych i mineralnych w I roku w % .......... 54
1.10. Charakterystyka nawozów wapniowych .......................................................................... 55
1.11. Charakterystyka nawozów wapniowo-magnezowych ..................................................... 55
1.12. Ilość CaO potrzebna do neutralizacji zakwaszającego działania nawozów azotowych ... 55
1.13. Optymalne dawki nawozów wapniowych zalecane w Polsce w t CaO na 1 ha ............... 55
2. Główne rośliny uprawne ................................................................................................ 56
2.1. Podstawowe dane agrotechniki zbóż ................................................................................ 56
2.2. Podstawowe dane agrotechniki roślin okopowych .......................................................... 57
2.3. Podstawowe dane agrotechniki upraw przemysłowych ................................................... 58
2.4. Podstawowe dane agrotechniki roślin motylkowych ....................................................... 59
2.5. Podstawowe dane agrotechniki roślin międzyplonowych ............................................... 60
2.6. Podstawowe dane agrotechniczne upraw energetycznych ............................................... 60
2.7. Wartość opałowa i inne parametry surowców energetycznych ........................................ 61
2.8. Uzysk etanolu z różnych surowców ................................................................................. 61
3. Wybrane normy w ekologicznym systemie produkcji ................................................ 63
3
4305381.006.png
 
Spis treści
3.1. Jednostki Certyfikujące w Rolnictwie Ekologicznym w Polsce w 2006 r. upoważnione
na podst. art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym
(Dz. U. Nr 93, poz. 898) ................................................................................................... 63
3.2. Wartość przedplonowa różnych roślin dla zbóż ............................................................... 64
3.3. Przykładowe płodozmiany dla gospodarstw ekologicznych ............................................ 64
3.4. Wykaz środków ochrony roślin zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie
ekologicznym w Polsce ( stan prawny na maj 2006) ....................................................... 65
3.5. Wykaz zakwalifikowanych do stosowania nawozów i środków poprawiających
właściwości gleby w rolnictwie ekologicznym ................................................................ 66
3.6. Choroby i szkodniki zbóż, których nasilenie zależy od zmianowania ............................. 69
3.7. Sucha masa resztek pożniwnych (wg Kvech, Malickiego) .............................................. 70
3.8. Oddziaływanie różnych form nawozów organicznych i resztek pożniwnych na
właściwości gleby ............................................................................................................. 70
3.9. Ilość azotu w resztkach pożniwnych różnych roślin motylkowych ................................. 71
4. Trwałe użytki zielone ...................................................................................................... 72
4.1. Identyfikacja biotypów trwałych użytków zielonych ...................................................... 72
4.2. Optymalny skład runi - udział traw, motylkowych i ziół w % ......................................... 74
4.3. Udział poszczególnych grup roślin w mieszankach w % ................................................. 74
4.4. Grupy i rodzaje użytków zielonych wg typologicznego ich podziału ............................. 75
4.5. Siedliska, ich potencjał produkcyjny, możliwa obsada zwierząt oraz rodzaj wypasu ..... 75
4.6. Roczne dawki azotu w kg czystego składnika na 1 ha łąk i pastwisk zależnie od
rodzaju gleby, siedliska i wysokości plonu ...................................................................... 76
4.7. Roczne dawki fosforu w kg czystego składnika na 1 ha łąk i pastwisk zależnie od
rodzaju gleby, siedliska i wysokości plonu ...................................................................... 76
4.8. Roczne dawki potasu w kg czystego składnika na 1 ha łąk i pastwisk zależnie od
rodzaju gleby, siedliska i wysokości plonu ...................................................................... 76
4.9. Wpływ nawożenia na skład botaniczny runi łąkowej (udział roślin w %) ....................... 77
4.10. Wpływ różnych dawek kompostu na plony siana uzyskiwane z łąki torfowej ................ 77
4.11. Plon siana z łąki matowanej różnymi okrywami w t z 1 ha ............................................. 77
4.12. Plony zielonek z łąk górskich zasilanych różnymi nawozami ......................................... 77
4.13. Wpływ koszarzenia na plon siana .................................................................................... 78
4.14. Nawożenie plantacji nasiennych traw w kg czystego składnika na 1 ha ......................... 78
4.15. Mieszanki na trwałe użytki zielone, normy wysiewu nasion ........................................... 79
4.16. Mieszanki do podsiewu trwałych użytków zielonych ...................................................... 80
4.17. Przykłady mieszanek traw i motylkowych do wysiewu na przemienne użytki .............. 81
4.18. Wysiew i zbiór nasion na plantacjach nasiennych traw ................................................... 82
4.19. Wysiew i zbiór nasion na plantacjach nasiennych roślin motylkowych
drobnonasiennych ............................................................................................................. 82
4.20. Zmiany zawartości składników pokarmowych w trawach pierwszego pokosu w
zależności od fazy rozwoju .............................................................................................. 82
4.21. Preferencje w pobieraniu roślin z runi przez różne grupy zwierząt ................................. 83
4.22. Plonowanie wybranych gatunków traw i ich udział w plonie ogólnym ........................... 83
4.23. Plony siana z łąki trwałej w pierwszym roku użytkowania (czarna ziemia właściwa) .... 83
4.24. Plony siana w zależności od częstotliwości koszenia w t z 1 ha (średnie z 3 lat) ............ 84
4
4305381.001.png
 
Spis treści
4.25. Rozkład plonów siana w t z 1 ha traw i roślin motylkowych wysianych w czystym
siewie w pierwszym roku użytkowania ............................................................................ 84
4.26. Wydajność pastwisk w zależności od rodzaju wypasu ..................................................... 85
4.27. Optymalny termin koszenia łąk (I pokos) w zależności od cech biologicznych
przeważających w runi gatunków traw ............................................................................ 85
4.28. Struktura plonu zielonki na pastwisku w okresie wegetacji ............................................. 85
4.29. Starty suchej masy w stosunku do zawartości początkowej ............................................ 86
4.30. Straty zachodzące podczas suszenia siana w % ............................................................... 86
4.31. Ubytki naturalne podczas przechowywania siana ............................................................ 86
4.32. Ubytki naturalne przy składowaniu siana - w % wagowych ........................................... 87
4.33. Orientacyjna masa 1 m 3 siana w kg .................................................................................. 87
4.34. Straty przy różnych sposobach suszenia i kiszenia masy zielonej ................................... 87
4.35. Nakłady pracy na 1 ha użytków zielonych ...................................................................... 87
5. Warzywnictwo ................................................................................................................. 88
5.1. Wybrane zagadnienia agrotechniki niektórych gatunków warzyw uprawianych
z siewu .............................................................................................................................. 89
5.2. Wybrane zagadnienia agrotechniki niektórych gatunków warzyw uprawianych
z rozsady ........................................................................................................................... 89
5.3. Wybrane zagadnienia agrotechniki warzyw pod osłonami .............................................. 90
5.4. Agrotechnika wybranych gatunków warzyw wieloletnich .............................................. 91
5.5. Wymagania pokarmowe roślin warzywnych w uprawie polowej .................................... 92
5.6. Dawki i terminy stosowania nawozów organicznych pod różne gatunki roślin
warzywnych w uprawie polowej ...................................................................................... 92
5.7. Główne choroby i szkodniki warzyw oraz najczęściej stosowana liczba oprysków ........ 93
5.8. Optymalne warunki przechowywania warzyw ................................................................ 94
5.9. Uprawa boczniaka ostrygowatego – pełny cykl uprawy .................................................. 95
5.10. Nakłady siły roboczej na 100 m 2 uprawy pieczarki – cykl uprawowy 2 miesiące .......... 96
5.11. Zalecane podstawowe parametry pieczarkarni o powierzchni uprawowej
1005-1040 m 2 .................................................................................................................... 96
6. Rośliny sadownicze ......................................................................................................... 97
6.1. Podkładki dla jabłoni ........................................................................................................ 97
6.2. Rozstawa i liczba drzew jabłoni na 1 ha w zależności od siły wzrostu i odmiany .......... 97
6.3. Nawożenie mineralne intensywnych sadów jabłoniowych (dawki maksymalne) ........... 97
6.4. Nakłady siły roboczej i ciągnikowej na założenie 1 ha sadu jabłoniowego ..................... 97
6.5. Nakłady pracy na 1 ha sadu jabłoniowego rocznie ......................................................... 98
6.6. Przeciętne plony w owocujących sadach jabłoniowych ................................................... 98
6.7. Podkładki dla grusz .......................................................................................................... 98
6.8. Rozstawa i liczba drzew gruszy na 1 ha w zależności od siły wzrostu i odmiany .......... 98
6.9. Nawożenie mineralne intensywnych sadów gruszowych ................................................ 99
6.10. Nakłady siły roboczej i ciągnikowej na założenie 1 ha sadu gruszowego ....................... 99
6.11. Nakłady siły roboczej i pociągowej na1 ha sadu gruszowego na rok ............................ 99
6.12. Przeciętne plonowanie owocujących sadów gruszowych ................................................ 100
6.13. Rozstawa drzew śliwy oraz ich liczba na 1 ha ................................................................ 100
6.14. Nawożenie mineralne intensywnych sadów śliwowych .................................................. 100
5
4305381.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin