Krajanka.pdf

(70 KB) Pobierz
37869717 UNPDF
Krajanka
Składniki
Ciasto: 10 dag masła, 2 jaja, 50 dag mąki, szklanka i łyżka
cukru, szklanka mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki
miodu, paczka herbatników. Polewa: 50 dag masła lub
margaryny, 2 łyżki kakao, 30 dag cukru, pół szklanki mleka
Sposób przyrządzania
Masło dobrze utrzeć z jajami i z cukrem. Do puszystej masy
stopniowo dodawać na przemian mleko i przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania wlać rozpuszczony letni
miód i starannie wymieszać. Upiec ciasto w średnio nagrzanym piekarniku. W garnuszku
rozpuścić składniki polewy i gotować je, aż zgęstnieją. Ciasto pokroić na kawałki, oblać
polewą i obsypać pokruszonymi herbatnikami.
 
37869717.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin