Krążki.pdf

(71 KB) Pobierz
37870613 UNPDF
Kr ki
ąż
Składniki
2 szklanki mąki, 2 dag masła, 3 dag drożdży, 2 łyżki
cukru, 2 żółtka, jajo, 3 łyżki śmietany, cukier waniliowy,
łyżka octu lub spirytusu, olej lub smalec do smażenia,
cukier puder do posypania
Sposób przyrządzania
Utrzeć drożdże z cukrem. Pozostałe składniki
połączyć z mąką, dodać utarte drożdże, zagnieść ciasto jak na pierogi.
Następnie rozwałkować je na grubość 1 cm, wyciąć szklanką krążki,
w środku każdego zrobić dziurkę kieliszkiem. Zostawić ciastka na
godzinę do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu jak pączki,
posypać cukrem pudrem.
 
37870613.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin