BURACZKI NA ZIMĘ.docx

(11 KB) Pobierz

BURACZKI NA ZIMĘ

Składniki

Przepis

-5 kg buraków
ZALEWA
-1l wody
-2szkl octu 6%
-1szkl cukru
-4 cebule drobno pokrojone
-6 ząbków czosnku
-10 ziarenek pieprzu
-6 ziarenek ziela angielskiego
-4 listki laurowe
-3 goździki
-5 dużych łyżek utartego chrzanu
-garść soli

Buraki ugotować w mundurkach, po ostygnięciu obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Zalewę zagotować i przecedzić przez sito, pozostałość wyrzucić. Utarte buraki zalać gorącą zalewą i pozostawić na 12 godzin. Następnie zlać zalewę do naczynia, buraki przełożyć do słoików i zalać tą samą zalewą. Słoiki pasteryzować około 15-20 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin