Farsz do naleśników.doc

(31 KB) Pobierz
Farsz do naleśników

Farsz do naleśników

 

1.          z pieczarkami

SKLADNIKI:

Składniki na 6 porcji

  • 30 dag pieczarek
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 150 g śmietany
  • trochę natki pietruszki
  • przyprawy

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

  • 1. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Podsmazyc na suchej patelni. Poczekać aż wypuszczą sok. Wlać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i poczekać aż się zeszkli. Dodać śmietanę i przyprawy. Dusić aż sos zgęstnieje. Wymieszać i dodać natkę pietruszki

 

2.               Z TWAROGU

30 dag twarożku, 2 żółtka utarte z 2 łyżkami cukru i 1 małą paczką cukru waniliowego. Łączymy wszystko starannie, dodając na końcu 2 łyżki umytych rodzynek.

3.

a ja proponuje nalesniki na slono-przepis od kurt schelera-do ciasta nalesnikowego dodajemy posiekany koperek,i smazymy na patelni-cudnie wygladaja. jako farsz plastry lososia wedzonego i podsmazone krotko liscie szpinaku-rozkladamy rownomiernie na koperkowym nalesniku,na farszu rozsmarowujemy lyzke smietany-moze byc z dodatkiem czosnku, zawijamy jak roladki i gotowe

4. Ja robie naleśniki tak (mam nadzieję, że tego nie było):
Na patelni smażę mięsko mielone (oczywiście podczas smażenia troche soli, trochę pieprzu).W trakcie smażenia posypuje tartym serem. Na drugiej patelni smażę pieczarki (przyprawione sola i pieprzem, pokrojone w kosteczkę, plasterki, jakkolwiek).
Na naleśniki kładę: warstwę mięska, warstwę pieczarek, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową. Na koniec polewam sosem bolognese lub grzybowym (najlepszy fix knorra).

5.Farsz

Składniki:
15 porcji:
- 50 dag mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 małe pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek startego żółtego sera (ementaler, podlaski, gouda)
- jajo
- sól, pieprz
- łyżka oleju

 Wykonanie:
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć zamrożony szpinak i podsmażaj go, aż woda wyparuje. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Do szpinaku dodaj czosnek, jajko, 2 łyżki sera, sól i pieprz, po czym wszystko razem wymieszaj. Pomidory umyj i pokrój na drobno. Na każdym z naleśników umieść porcję farszu i pozwijaj je w ciasne rulony. Teraz ułóż je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, po czym posyp je pomidorami i pozostałym serem i wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika, gdzie zapieką się w ciągu 8-10 minut w temperaturze 180°C. Takie naleśniki podaje się na ciepło, przybrane listkami zieleniny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin