Farsz do naleśników
1. z pieczarkami
SKLADNIKI:
Składniki na 6 porcji
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
2. Z TWAROGU
30 dag twarożku, 2 żółtka utarte z 2 łyżkami cukru i 1 małą paczką cukru waniliowego. Łączymy wszystko starannie, dodając na końcu 2 łyżki umytych rodzynek.
3.
a ja proponuje nalesniki na slono-przepis od kurt schelera-do ciasta nalesnikowego dodajemy posiekany koperek,i smazymy na patelni-cudnie wygladaja. jako farsz plastry lososia wedzonego i podsmazone krotko liscie szpinaku-rozkladamy rownomiernie na koperkowym nalesniku,na farszu rozsmarowujemy lyzke smietany-moze byc z dodatkiem czosnku, zawijamy jak roladki i gotowe
4. Ja robie naleśniki tak (mam nadzieję, że tego nie było):Na patelni smażę mięsko mielone (oczywiście podczas smażenia troche soli, trochę pieprzu).W trakcie smażenia posypuje tartym serem. Na drugiej patelni smażę pieczarki (przyprawione sola i pieprzem, pokrojone w kosteczkę, plasterki, jakkolwiek).Na naleśniki kładę: warstwę mięska, warstwę pieczarek, pokrojoną w kosteczkę paprykę konserwową. Na koniec polewam sosem bolognese lub grzybowym (najlepszy fix knorra).
5.Farsz
Składniki:15 porcji: - 50 dag mrożonego szpinaku - 2 łyżki masła - 2 małe pomidory - 2 ząbki czosnku - 7 łyżek startego żółtego sera (ementaler, podlaski, gouda) - jajo - sól, pieprz - łyżka oleju
Wykonanie:Na patelni rozgrzej masło, wrzuć zamrożony szpinak i podsmażaj go, aż woda wyparuje. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Do szpinaku dodaj czosnek, jajko, 2 łyżki sera, sól i pieprz, po czym wszystko razem wymieszaj. Pomidory umyj i pokrój na drobno. Na każdym z naleśników umieść porcję farszu i pozwijaj je w ciasne rulony. Teraz ułóż je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, po czym posyp je pomidorami i pozostałym serem i wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika, gdzie zapieką się w ciągu 8-10 minut w temperaturze 180°C. Takie naleśniki podaje się na ciepło, przybrane listkami zieleniny.
ewodniczka