przepisy sanitarne żywność.pdf

(200 KB) Pobierz
Microsoft Word - Ros sanepid mieso pl.doc
Przepisy i normatywy sanitarno-epidemiologiczne SanPiN 2.3.2.1078-01
„Wymagania higieniczne bezpieczeństwa i wartości odżywczej produktów żywnościowych”
(zatwierdzone przez Głównego Państwowego Lekarza Sanitarnego Federacji Rosyjskiej
dnia 6 listopada 2001 r, ze zmianami z dn. 31 maja 2002 r., 20 sierpnia 2002 r., 15 kwietnia 2003 r.)
I. Zakres stosowania
1.1. Przepisy i normatywy sanitarno-epidemiologiczne „Wymagania higieniczne bezpieczeństwa i war-
tości odżywczej produktów żywnościowych” (dalej – przepisy sanitarne) ustanawiają normatywy higie-
niczne bezpieczeństwa i wartości odżywczej dla człowieka produktów żywnościowych, a także wymaga-
nia co do przestrzegania wymienionych normatywów przy produkcji, wwozie i obrocie produktów żyw-
nościowych.
1.2. Niniejsze przepisy sanitarne zostały opracowane na podstawie ustaw federalnych: „O zapewnieniu
ludności prawidłowych warunków sanitarno-epidemiologicznych” (Dziennik Ustawodawstwa Federacji
Rosyjskiej, nr 14/99, poz. 1650), „O jakości i bezpieczeństwie produktów żywnościowych” (Dziennik
Ustawodawstwa Federacji Rosyjskiej, nr 2/00, poz. 150), „O bezpieczeństwie radiologicznym ludności”
(Rossijskaja Gazieta z 17 stycznia 1996 r.), „O ochronie praw konsumentów” (Dziennik Ustawodawstwa
Federacji Rosyjskiej, nr 3/96, poz. 140), „Podstawy ustawodawstwa Federacji Rosyjskiej o ochronie
zdrowia obywateli” (Wiadomości Zjazdu Deputowanych Federacji Rosyjskiej i Rady Najwyższej Fede-
racji Rosyjskiej, nr 33/93, poz. 1318), uchwały nr 554 Rządu Federacji Rosyjskiej z dn. 24 lipca 2000 r.
„O zatwierdzeniu organizacji i sposobu działania państwowej służby sanitarno-epidemiologicznej Fede-
racji Rosyjskiej i zasad ustanawiania państwowych normatywów sanitarno-epidemiologicznych”
(Dziennik Ustawodawstwa Federacji Rosyjskiej, nr 31/00, poz. 3295).
1.3. Przepisy sanitarne są przeznaczone dla obywateli, przedsiębiorców indywidualnych, osób prawnych,
działalność których odbywa się w dziedzinie produkcji, wwozu i obrotu produktów żywnościowych,
świadczenia usług w dziedzinie handlu detalicznego produktami żywnościowymi i w zakresie żywienia
zbiorowego, a także dla organów i instytucji państwowej służby sanitarno-epidemiologicznej Federacji
Rosyjskiej (dalej Sanepidu Rosji), sprawujących państwowy nadzór i kontrolę sanitarno-epidemio-
logiczną.
1.4. Wymagania higieniczne, stawiane materiałom i wyrobom stykającym się z produktami żywnościo-
wymi, określają specjalne przepisy i normatywy sanitarno-epidemiologiczne.
Zob. Normatywy higieniczne GN 2.3.3.972-00 „2.3.3. Higiena żywienia. Opakowania, naczynia, urzą-
dzenia i inne rodzaje wyrobów, stykających się z produktami żywnościowymi. Najwyższe dopuszczalne
ilości substancji chemicznych, wydzielających się z materiałów, stykających się z produktami
żywnościowymi” (zatw. przez Głównego Państwowego Lekarza Sanitarnego Federacji Rosyjskiej dnia
29 kwietnia 2000 r.)
II. Postanowienia ogólne
2.1. Produkty żywnościowe powinny zaspokajać potrzeby fizjologiczne człowieka co do koniecznych
substancji i energii, spełniać zwykle stawiane produktom żywnościowym wymagania odnośnie własności
organoleptycznych i wskaźników fizyko-chemicznych i odpowiadać określonym w dokumentach norma-
tywnych wymaganiom co do dopuszczalnej zawartości substancji biologicznie aktywnych, chemicznych,
promieniotwórczych, ich związków, mikroorganizmów i innych organizmów biologicznych, stanowią-
cych zagrożenie dla obecnych i przyszłych pokoleń.
2.2. Produkowane, wwożone i znajdujące się w obrocie na terytorium Federacji Rosyjskiej produkty żyw-
nościowe, z punktu widzenia bezpieczeństwa i wartości odżywczej powinny odpowiadać przepisom sani-
tarnym.
2
2.3. Niedopuszczalne jest wytwarzanie, wwóz i obrót produktów żywnościowych, nie spełniających
wymagań ustanowionych niniejszymi przepisami sanitarnymi.
2.4. Wymagania niniejszych przepisów sanitarnych powinny być przestrzegane przy opracowywaniu
dokumentacji normatywnej i technicznej, regulującej zagadnienia produkcji, wwozu i obrotu produktów
żywnościowych.
2.5. Przy opracowywaniu nowych rodzajów produktów żywnościowych, nowych procesów technologicz-
nych ich produkcji, pakowania, składowania i transportu, indywidualni przedsiębiorcy i osoby prawne
powinny uzasadnić wymogi co do jakości i bezpieczeństwa, utrzymaniu jakości i bezpieczeństwa, opra-
cowywać programy kontroli produkcyjnej jakości i bezpieczeństwa, metodyki ich badań, określać
terminy przydatności do spożycia takich produktów żywnościowych.
2.6. Projekty dokumentów technicznych poddaje się ekspertyzie sanitarno-epidemiologicznej w ustalo-
nym trybie.
2.7. Produkcja nowych produktów żywnościowych na terenie Federacji Rosyjskiej, dokonywany po raz
pierwszy wwóz produktów żywnościowych na terytorium Federacji Rosyjskiej, są dopuszczalne tylko po
ich państwowej rejestracji w ustalonym trybie.
2.8. Importowane produkty żywnościowe podlegają państwowej rejestracji przed ich wwozem na teryto-
rium Federacji Rosyjskiej.
2.9. Wytwarzanie produktów żywnościowych powinno odbywać się zgodnie z normatywami i dokumen-
tacją techniczną, co powinno być potwierdzone przez producenta świadectwem jakości i bezpieczeństwa
produktów żywnościowych (dalej – świadectwo jakości i bezpieczeństwa).
2.10. Nie jest wymagane sporządzanie świadectwa jakości i bezpieczeństwa dla produktów żywnościo-
wych przeznaczonych do żywienia zbiorowego.
2.11. W przypadku braku w przepisach sanitarnych wymagań odnośnie bezpieczeństwa i wartości odżyw-
czej dla konkretnego nowego lub wwożonego po raz pierwszy produktu żywnościowego, podczas eksper-
tyzy sanitarno-epidemiologicznej ustala się wymagania stawiane takim produktom, z uwzględnieniem
wskaźników i wymogów:
- ustanowionych przez opracowującego nowy rodzaj produktu w projekcie dokumentu normatywnego
i(lub) technicznego;
- określonych w obowiązujących przepisach sanitarnych dla produktu analogicznego pod względem
składu i właściwości;
- stawianych produktowi w kraju jego pochodzenia;
- zalecanych przez organizacje międzynarodowe.
2.13. Wymagania bezpieczeństwa i wartości odżywczej produktów żywnościowych umieszcza się w
orzeczeniach sanitarno-epidemiologicznych, sporządzanych według ustalonego wzoru i wydawanych
przez organy i instytucje Sanepidu Rosji na podstawie wyników ekspertyzy sanitarno-epidemiologicznej.
2.14. Dla surowców żywnościowych pochodzenia roślinnego obowiązkowa jest informacja o pestycy-
dach, stosowanych przy uprawie kultur rolniczych, o fumigacji pomieszczeń i opakowań do ich przecho-
wywania, walki ze szkodnikami zapasów żywnościowych, a także data ostatniej ich obróbki tymi pre-
paratami.
Dla surowców żywnościowych pochodzenia zwierzęcego obowiązkowa jest informacja o stosowaniu (lub
braku takiego) pestycydów do zwalczania pasożytów zewnętrznych lub chorób zwierząt i drobiu, do
obróbki pomieszczeń hodowli zwierząt i drobiu, gospodarstw rybnych i stawów hodowlanych, także z
podaniem nazwy pestycydu i końcowej daty jego zastosowania.
3
2.15. Niedopuszczalny jest wwóz, wykorzystanie i obrót surowców żywnościowych pochodzenia roślin-
nego i zwierzęcego, nie mających informacji odnośnie stosowania pestycydów podczas ich produkcji.
2.16. Produkty żywnościowe powinny być pakowane tak, aby zapewnić zachowanie ich jakości i bezpie-
czeństwa na wszystkich etapach obrotu tych produktów.
2.17. Indywidualni przedsiębiorcy i osoby prawne, prowadzący działalność w dziedzinie wytwarzania i
obrotu produktów żywnościowych, świadczenia usług w zakresie handlu detalicznego produktami żyw-
nościowymi i w zakresie żywienia zbiorowego, są obowiązani przedkładać klientom lub konsumentom, a
także państwowym organom kontroli i nadzoru pełną i wiarygodną informację o jakości i bezpieczeń-
stwie produktów żywnościowych, przestrzeganiu wymagań dokumentów normatywnych podczas wytwa-
rzania i obrotu produktów żywnościowych oraz świadczeniu usług w zakresie handlu detalicznego i
żywienia zbiorowego.
2.18. Dla niektórych rodzajów produktów żywnościowych (żywność dla dzieci, produkty dietetyczne i
specjalistyczne, probiotyczne, dodatki spożywcze, biologicznie aktywne dodatki do żywności, produkty z
genetycznie modyfikowanych źródeł i in.) podaje się:
- zakres stosowania (dla żywności dla dzieci, produktów żywienia dietetycznego i specjalistycznego,
dodatków spożywczych, biologicznie aktywnych dodatków do żywności);
- wyszczególnienie ingredientów, wchodzących w skład produktu żywnościowego, dodatki spożywcze,
kultury drobnoustrojów, zakwasy i substancje, stosowane do wzbogacania produktów żywnościowych;
w przypadku biologicznie aktywnych dodatków do żywności i produktach wzbogacanych dla biolo-
gicznie aktywnych składników podaje się także procent dobowego zapotrzebowania, jeśli takie zapo-
trzebowanie zostało ustalone;
- zalecenia co do wykorzystania, stosowania, jeśli to konieczne – przeciwwskazania do ich stosowania;
- dla biologicznie aktywnych dodatków do żywności obowiązkowe jest podanie informacji: „Nie jest
lekarstwem”;
- dla produktów żywnościowych z genetycznie modyfikowanych źródeł obowiązkowe jest podanie
informacji: „produkt genetycznie modyfikowany” lub „produkt uzyskany z genetycznie modyfikowa-
nych źródeł” lub „produkt zawiera składniki z genetycznie modyfikowanych źródeł” (dla produktów
żywnościowych, zawierających ponad 5% składników z genetycznie modyfikowanych źródeł – GMZ);
- informację o państwowej rejestracji.
Produkty żywnościowe, otrzymywane z GMZ i nie zawierające kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA)
i białek, nie wymagają dodatkowego oznakowania w przypadku całkowitej równoważności wartości
odżywczej w porównaniu z analogicznym produktem tradycyjnym (załącznik 4).
2.19. Zastosowanie określeń: „dietetyczny”, „leczniczy”, „profilaktyczny”, „dla dzieci”, „produkt pro-
biotyczny” i równoważnych im terminów w nazwach produktów, w informacji na opakowaniu konsu-
menckim i w ulotkach-wkładkach reklamowych produktu wymaga zachowania ustalonego trybu.
2.20. Przy wytwarzaniu surowców żywnościowych pochodzenia zwierzęcego niedopuszczalne jest stoso-
wanie dodatków paszowych, stymulatorów wzrostu zwierząt, środków leczniczych, preparatów do
obróbki zwierząt i drobiu, a także preparatów do obróbki pomieszczeń do ich hodowli, które nie przeszły
ekspertyzy sanitarno-epidemiologicznej i rejestracji państwowej w ustalonym trybie.
2.21. Produkty żywnościowe, zawierające dodatki paszowe, stymulatory wzrostu zwierząt (w tym prepa-
raty hormonalne), środki lecznicze, pestycydy, rolnicze środki chemiczne, które nie przeszły ekspertyzy
sanitarno-epidemiologicznej i rejestracji państwowej w ustalonym trybie, nie mogą być wwożone, wyt-
warzane i być przedmiotem obrotu na terenie Federacji Rosyjskiej. Ich utylizacja lub niszczenie prze-
prowadza się w ustalonym trybie.
4
2.22. Zgodność produktów żywnościowych z wymaganiami bezpieczeństwa i wartości odżywczej jest
kontrolowana w procesie kontroli produkcyjnej i państwowego nadzoru i kontroli sanitarno-epidemiolo-
gicznej.
2.23. Indywidualni przedsiębiorcy i osoby prawne, prowadzące działalność w zakresie wytwarzania,
wwozu i obrotu produktów żywnościowych, powinny prowadzić kontrolę produkcyjną, w tym badania i
próby laboratoryjne, wskaźników bezpieczeństwa i wartości odżywczej na zgodność z wymaganiami
niniejszych przepisów sanitarnych, zgodnie z przepisami sanitarnymi odnośnie organizacji i prowadzenia
kontroli produkcyjnej.
2.24. Indywidualni przedsiębiorcy i osoby prawne, prowadzące działalność w zakresie wytwarzania i
obrotu produktów żywnościowych, na podstawie wyników realizacji środków, podjętych w celu zapew-
nienia jakości i bezpieczeństwa produktów żywnościowych oraz zgodności z wymaganiami dokumentów
normatywnych i technicznych, w tym prowadzenia kontroli produkcyjnej, dla każdej partii produktów
żywnościowych sporządzają świadectwo jakości i bezpieczeństwa.
2.25. Indywidualni przedsiębiorcy i osoby prawne, prowadzące działalność w zakresie wytwarzania i
obrotu produktów żywnościowych, wykonują badania i próby laboratoryjne samodzielnie lub z zaangażo-
waniem laboratoriów akredytowanych w ustalonym trybie.
2.26. Do przeprowadzania badań i prób laboratoryjnych wskaźników jakości i bezpieczeństwa produktów
żywnościowych dopuszczane są metrologicznie atestowane metodyki, odpowiadające wymaganiom
zapewnienia spójności pomiarów i charakterystykom w zakresie błędu pomiarowego, sposobom wyko-
rzystywania podczas badań próbek produktów i kontroli ich parametrów, a także metodyki, odpowiada-
jące wyszczególnionym wymaganiom i zatwierdzone w ustalonym trybie.
2.27. Dokumenty normatywne i techniczne pożywek, przeznaczonych do kontroli mikrobiologicznych
wskaźników bezpieczeństwa i wartości odżywczej produktów żywnościowych, podlegają ekspertyzie
sanitarno-epidemiologicznej w ustalonym trybie.
2.28. W przypadku uzyskania niezadowalających wyników badań chociażby dla jednego ze wskaźników
bezpieczeństwa, przeprowadza się dla niego powtórnie badania na próbce podwójnej wielkości, wziętej z
tejże partii. Wyniki powtórnego badania obejmują całą partię.
2.29. Państwowy nadzór i kontrolę sanitarno-epidemiologiczną odnośnie zgodności produktów żywnoś-
ciowych z niniejszymi przepisami sanitarnymi wykonują organy i instytucje Sanepidu Rosji w ustalonym
trybie.
III. Wymagania higieniczne bezpieczeństwa i wartości odżywczej produktów żywnościowych
3.1. Niniejsze przepisy sanitarne ustalają wymagania higieniczne co do bezpieczeństwa produktów żyw-
nościowych i ich zdolności zaspokajania zapotrzebowania organizmu ludzkiego w zakresie podstawo-
wych substancji odżywczych i energetycznych.
3.2. Własności organoleptyczne produktów żywnościowych określane są wskaźnikami smaku, barwy,
zapachu i konsystencji, charakterystycznymi dla każdego rodzaju produkcji i powinny odpowiadać
tradycyjnie ukształtowanym gustom i przyzwyczajeniom ludności. Własności organoleptyczne produk-
tów żywnościowych nie powinny ulegać zmianom podczas ich przechowywania, transportu i w procesie
sprzedaży.
3.3. Produkty żywnościowe nie powinny mieć obcych zapachów, posmaków, wtrąceń, różnić się barwą i
konsystencją od cech swoistych danemu rodzajowi produktu.
3.4. Bezpieczeństwo produktów żywnościowych pod względem mikrobiologicznym i radiologicznym, a
także pod względem zawartości zanieczyszczeń chemicznych, określane jest ich zgodnością z normaty-
wami higienicznymi, określonymi w niniejszych przepisach sanitarnych (załącznik 1).
5
3.5. Wskaźniki bezpieczeństwa i wartości odżywczej produktów żywnościowych, w tym biologicznie
aktywnych dodatków do żywności, mających skład mieszany, określane są według podstawowego(ych)
rodzaju(ów) surowca, zarówno według udziału masy, jak i według dopuszczalnych poziomów normo-
wanych domieszek.
3.6. Wskaźniki bezpieczeństwa produktów suchych, zgęszczonych lub rozcieńczonych określa się w
przeliczeniu na produkt wyjściowy z uwzględnieniem zawartości substancji suchej w surowcu i w pro-
dukcie końcowym.
3.7. Normatywy higieniczne obejmują potencjalnie niebezpieczne związki chemiczne i obiekty biolo-
giczne, obecność których w produktach żywnościowych nie powinna przekraczać dopuszczalnych pozio-
mów ich zawartości w zadanej masie (objętości) badanego produktu.
3.8. W produktach żywnościowych sprawdza się zawartość podstawowych zanieczyszczeń chemicznych,
stanowiących zagrożenie dla ludzkiego zdrowia.
Wymagania higieniczne co do dopuszczalnego poziomu zawartości pierwiastków toksycznych są sta-
wiane wszystkim rodzajom surowców spożywczych i produktów żywnościowych.
3.9. Zawartość mikotoksyn – aflatoksyny B 1 , dezoksyniwalenonu (womitoksyny), zearalenonu, toksyny
T-2, patuliny – sprawdza się w surowcach spożywczych i produktach żywnościowych pochodzenia roś-
linnego, aflatoksyny M 1 – w mleku i produktach mlecznych. Priorytetowymi zanieczyszczeniami są: dla
produktów zbożowych – dezoksyniwalenon, dla orzechów i nasion roślin oleistych – aflatoksyna B 1 ; dla
produktów przetwórstwa owoców i warzyw – patulina.
3.10. Niedopuszczalna jest obecność mikotoksyn w produktach dla żywienia dzieci i żywienia dietetycz-
nego.
3.11. We wszystkich rodzajach surowców spożywczych i produktów żywnościowych sprawdza się obec-
ność pestycydów: sześciochlorocykloheksanu (izomerów alfa, beta i gamma), DDT i jego metabolitów.
W zbożach i produktach zbożowych sprawdza się także pestycydy rtęcio-organiczne, kwas 2,4-dwuchlo-
rofenoksyoctowy, jego sole i estry. W rybach i przetworach sprawdza się także kwas 2,4-dwuchlorofen-
oksyoctowy, jego sole i estry.
3.12. Kontrola surowców spożywczych i produktów żywnościowych pod względem zawartości w nich
resztek pestycydów i preparatów agrochemicznych, w tym fumigantów, opiera się na przedkładanych
przez producenta (dostawcę) informacjach odnośnie pestycydów i preparatów agrochemicznych stosowa-
nych podczas produkcji i przechowywania.
3.13. Ekspertyzy sanitarno-epidemiologiczne surowców spożywczych i produktów żywnościowych, zawie-
rających pestycydy, są przeprowadzane zgodnie z obowiązującymi higienicznymi normatywami zawar-
tości pestycydów w obiektach otaczającego środowiska.
3.14. W produktach pochodzenia zwierzęcego sprawdza się ilość resztek stymulatorów wzrostu zwierząt
(w tym preparatów hormonalnych), środków leczniczych (w tym antybiotyków), stosowanych w hodowli
w celu żywienia, leczenia i zapobiegania chorobom bydła i drobiu.
W mięsie, produktach mięsnych, podrobach bydła rzeźnego i drobiu sprawdza się zarówno dopuszczone
do stosowania w rolnictwie antybiotyki paszowe – gryzeinę, bacytracynę, jak też najczęściej stosowane w
weterynarii antybiotyki lecznicze – z grupy tetracyklin, lewomycetynę. W mleku i produktach mlecznych
sprawdza się obecność penicyliny, streptomycyny, lewomycetyny, antybiotyków z grupy tetracyklin, zaś
w jajach i produktach jajecznych – obecność bacytracyny, streptomycyny, lewomycetyny, antybiotyków
z grupy tetracyklin.
3.15. Kontrola zawartości stymulatorów wzrostu zwierząt (w tym preparatów hormonalnych), środków
leczniczych (w tym antybiotyków), stosowanych w hodowli zwierząt dla celów żywienia, leczenia i zapo-
biegania chorobom bydła i drobiu, preparatów nie wymienionych w p. 3.14, oparta jest na przedkładanej
Zgłoś jeśli naruszono regulamin