jadlowstret_psychiczny_ciagle_wyzwanie_dla_wspolczesnej_medycyny.pdf

(136 KB) Pobierz
03 Dobrzynska.p65
PRACA POGLĄDOWA
ISSN 1643–0956
Ewelina Dobrzyńska, Joanna Rymaszewska
Katedra i Klinika Psychiatrii Akademii Medycznej we Wrocławiu
Jadłowstręt psychiczny — ciągłe
wyzwanie dla współczesnej medycyny
Anorexia nervosa — still a challenge for contemporary medicine
STRESZCZENIE
W niniejszym artykule przedstawiono aktualny stan
wiedzy na temat etiologii, obrazu klinicznego oraz
leczenia jadłowstrętu psychicznego, który mimo
postępu medycyny wciąż uznaje się w krajach uprze-
mysłowionych za jedno z najgroźniejszych przewle-
kłych schorzeń u dziewcząt i młodych kobiet. Jedną
z przyczyn takiej sytuacji jest nadal niejasna etiopa-
togeneza zaburzenia. Oprócz czynników psycholo-
gicznych i społeczno-kulturowych jako przyczyny
anoreksji uwzględnia się także czynniki genetyczne
i biologiczne. Interesujące wydają się wyniki najnow-
szych badań dotyczących roli neuropeptydów (głów-
nie leptyny, greliny i oreksyn) w powstawaniu zabu-
rzenia. Część badaczy uważa, że patologia ośrodko-
wego układu nerwowego jest w jadłowstręcie cechą
przedchorobową i inicjuje wystąpienie schorzenia.
Złożony obraz kliniczny anoreksji, który tworzą liczne
objawy somatyczne oraz psychiczne (w niektórych
przypadkach nawet łącznie z objawami psychotycz-
nymi), sprawia, że leczenie zaburzenia jest wieloeta-
powe i wymaga udziału specjalistów wielu dziedzin.
Niekiedy nawet konieczne jest leczenie przymusowe.
Niestety, dotychczasowe efekty terapii jadłowstrętu
są niezadowalające, co zmusza do udoskonalania
starych metod leczenia oraz poszukiwania nowych.
W najnowszych doniesieniach wykazano pozytyw-
ne efekty terapii anoreksji lekami przeciwpsychotycz-
nymi nowej generacji, jednak w celu potwierdzenia
ich skuteczności niezbędne są dalsze randomizowa-
ne badania kontrolowane placebo.
ABSTRACT
The paper presents a review of current knowledge
concerning etiology, symptoms and treatment of
anorexia nervosa (AN), which, despite high devel-
opment of current medicine, is still one of the most
serious chronic diseases of adolescent girls and
young women. One of the causes of this situation is
the lack of clear etiopathogenesis of anorexia. Be-
side psycho-socio-cultural factors also genetic and
biological ones are considered as causes of AN. Re-
cent findings bring out the role of neuropeptides
(mostly leptin, ghrelin and orexines). Some authors
claim that neuropathology is a premorbid feature
triggering the onset of AN. Many complex physical
and psychiatric symptoms (in some cases including
psychotic symptoms) of AN require multistage and
multispecialists treatment. Sometimes even involun-
tary one is necessary. Unfortunately hitherto effects
of AN therapy are not satisfactory, which creates a
need to improve old methods of treatment and
search for new ones. The results of latest studies point
out positive effect of new antipsychotic drugs thera-
py, but further randomized controlled studies are need-
ed to prove their effectiveness in AN treatment.
key words: anorexia nervosa , etiopathogenesis,
symptoms, treatment
Wstęp
Najwcześniejsze opisy zachowań polegających
na świadomym ograniczaniu przyjmowanych posił-
ków, prowadzącym do wyniszczenia, pochodzą
z okresu starożytności i średniowiecza. Termin anore-
xia we współczesnym znaczeniu wprowadzono jednak
dopiero w drugiej połowie XIX wieku, równolegle i nie-
zależnie w Anglii (Gull) i Francji (Lasegue) [1, 2].
Początkowo jadłowstręt uznawano za uwarunkowa-
nie wyłącznie reaktywne, później, od 1914 roku
— gdy Simmonds odkrył niewydolność przysadki
słowa kluczowe: jadłowstręt psychiczny ( anorexia
nervosa ), etiopatogeneza, objawy, leczenie
Adres do korespondencji: lek. Ewelina Dobrzyńska
Katedra i Klinika Psychiatrii AM
ul. Pasteura 10, 50–367 Wrocław
tel.: (071) 784 16 00; faks: (071) 784 16 02
e-mail: edobrzynska@poczta.fm
Psychiatria w Praktyce Ogólnolekarskiej 2006; 4 (6): 165–170
Copyright © 2006 Via Medica
www.psychiatria.med.pl
165
612680851.001.png
 
Psychiatria w Praktyce Ogólnolekarskiej 2006, tom 6, nr 4
mózgowej jako przyczynę kacheksji — anoreksję trak-
towano jako schorzenie przysadki. Dopiero w 1948 roku
Bekman rozdzielił te zaburzenia, a w 1970 roku Rus-
sell sformułował pierwsze kryteria diagnostyczne
anoreksji [3].
Mimo postępu wiedzy medycznej etiologia ja-
dłowstrętu psychicznego nadal pozostaje niejasna.
Zaburzenia odżywiania się stanowią szczególną ka-
tegorię chorób, których rozwój wiąże się między in-
nymi z mechanizmami psychologicznymi, natomiast
obraz kliniczny może uwzględniać objawy obejmu-
jące praktycznie wszystkie układy organizmu ludz-
kiego. Ze względu na szerokie spektrum objawów
w terapii anoreksji konieczne jest podejście holistycz-
ne, połączenie różnorodnych form opieki specjali-
stycznej, obejmujących między innymi opiekę inter-
nisty lub pediatry, endokrynologa, dietetyka, psychia-
try oraz terapeutów. Niestety, dotychczasowe me-
tody leczenia anoreksji często okazują się mało sku-
teczne. Uwzględniając rozpowszechnienie, przewle-
kły przebieg, wysoką śmiertelność oraz wpływ na
funkcjonowanie pacjenta i jego rodziny, jadłowstręt
psychiczny uważa się obecnie w krajach uprzemy-
słowionych za jedno z najgroźniejszych przewlekłych
schorzeń u dziewcząt i młodych kobiet [4].
Za główne przyczyny zgonów w anoreksji uważa się
niedożywienie i związane z nim powikłania, głów-
nie niewydolność serca i zaburzenia elektrolitowe
(50%) oraz samobójstwa (50%) [10].
Etiopatogeneza jadłowstrętu
Etiopatogeneza schorzenia jest złożona. Genezę
i patomechanizm zaburzeń odżywiania opisuje wiele
koncepcji teoretycznych, głównie psychoanalitycznych,
rozwojowych i systemowych; przyczyn jadłowstrętu
upatruje się także w zaburzeniach neuroprzekaźni-
ków i neuromodulatorów oraz w predyspozycjach
wrodzonych.
Wśród czynników osobowościowych często
wymienia się charakterystyczne cechy osobowości
obsesyjno-kompulsyjnej, unikającej, histrionicznej
bądź typu borderline [11]. W zachowaniu obserwu-
je się często uparte i krnąbrne postępowanie, posta-
wę wyższościową, zaprzeczanie sygnałom płynącym
z własnego organizmu, wzmożoną potrzebę rywali-
zacji niemal we wszystkich dziedzinach życia, per-
fekcjonizm, skrywaną agresję lub przejściowe stany
euforyczne. Przeprowadzono badania potwierdza-
jące, że dziewczęta chorujące na anoreksję mają
mniejszą samokontrolę w porównaniu ze zdrowymi
rówieśniczkami [12]. Jako czynniki rodzinne sprzyja-
jące rozwojowi AN wymienia się nieprawidłowe re-
lacje między rodzicami oraz między każdym z rodzi-
ców a chorą, sztywność relacji, nieumiejętność roz-
wiązywania kontaktów lub przeciwnie — nadmier-
ne uzależnienie (rodziny nadopiekuńcze, uniemożli-
wiające uzyskiwanie autonomii przez pacjentkę) [13].
Wskazuje się także na nacisk odnośnie do spełniania
norm społecznych, silniejszy w rodzinach pacjentek
anorektycznych [12]. Kolejne czynniki to oddziały-
wania społeczno-kulturowe: wzrost wpływu mediów
na model sylwetki i styl życia oraz różnorodność ocze-
kiwań wobec chorej, będące źródłem skrytych
konfliktów.
Z badań nad biologią jadłowstrętu wynika, że
zgodność wśród bliźniąt jednojajowych sięga 57%,
a dwujajowych — 12% [14]. Natomiast niedawno wy-
kazano, że podatność na anoreksję może być w zna-
cznym stopniu determinowana genetycznie [15].
W badaniach w zakresie układu immunologicznego
wykazano wzrost stężenia interleukin i interferonu,
co powoduje zmniejszenie łaknienia [16]. Jednak
współczesne poglądy na patogenezę wiążą jadło-
wstręt głównie z zaburzeniami neuroregulacji. Naj-
więcej wiadomo o roli serotoniny, a dotychczasowe
dane wskazują, że u pacjentów z anoreksją zaburze-
nia funkcji układu serotoninergicznego, powstałe
Epidemiologia i przebieg zaburzenia
Jadłowstręt psychiczny (AN, anorexia nervosa )
jest zaburzeniem odżywiania się o rozpowszechnieniu
szacowanym w zależności od wieku na 0,2–1% [5].
Występuje głównie u dziewcząt, a początek choro-
by przypada najczęściej między 15. a 19. rokiem życia
[6]. Chłopcy stanowią około 5–10% chorych [7]. Za-
burzenie może pojawić się jednorazowo lub mieć
charakter epizodyczny bądź przewlekły, który stwier-
dza się u 20% chorych [8]. Średnią długość trwania
choroby ocenia się na około 7 lat, przy czym „wy-
zdrowienie” rzadko oznacza pełny powrót do stanu
przedchorobowego. Często przez długi czas utrzymują
się zaburzenia endokrynologiczne (głównie brak mie-
siączki, osteoporoza), dystymia, zespół depresyjny, ob-
jawy lękowe (w tym obsesyjno-kompulsyjne) oraz pro-
blemy natury społecznej (np. izolacja czy niezdolność
do autonomii). Wielu pacjentów chorujących przewle-
kle funkcjonuje społecznie na poziomie porównywal-
nym z chorymi na schizofrenię [4].
Anoreksja nadal pozostaje jedną z chorób
o największym wskaźniku śmiertelności, przy czym
zależy on od długości katamnezy i po 20 latach trwa-
nia choroby wynosi około 20% [9]. Trzeba pamiętać,
że nawet w tym okresie choroby pacjentki to wciąż
młode osoby, przeważnie trzydziestokilkuletnie.
166
www.psychiatria.med.pl
 
Ewelina Dobrzyńska, Joanna Rymaszewska, Jadłowstręt psychiczny
w okresie niedowagi, mogą się utrzymywać nawet
po przywróceniu masy ciała do normalnego pozio-
mu [17]. W innych badaniach potwierdzono spadek
aktywności serotoniny, noradrenaliny i dopaminy
oraz wzrost stężenia endogennych opioidów wpły-
wających na dopaminę (układ nagrody związany
z jedzeniem). Zaburzenia przekaźnictwa w podwzgó-
rzu powodują z kolei zakłócenia wszystkich 3 osi neu-
roendokrynnych (niedobór estrogenów, progestero-
nu, zwiększenie stężenia hormonu wzrostu i korty-
zolu). Głodzenie i wyniszczenie dodatkowo powo-
dują zaburzenia obwodowego metabolizmu (obni-
żenie stężenia TSH i T3, przemiana T4 w rT3, zmiany
metabolizmu kortyzolu i androgenów).
Jednym z ciekawszych nurtów badawczych
w ostatnich latach, z którym wiązano duże nadzieje,
jest wykrycie neuropeptydów hamujących i stymu-
lujących apetyt. Białka te (tzw. neuromodulatory)
wpływają na wiele zjawisk; na przykład neuropep-
tyd Y, poza regulacją łaknienia (zwłaszcza apetytu
na słodycze), ma działanie przeciwlękowe, przeciw-
drgawkowe, uczestniczy w regulacji syntezy i uwal-
niania hormonów, ośrodkowej regulacji układu ser-
cowo-naczyniowego, poprawia funkcje pamięci oraz
kontrolę rytmów dobowych. Okazało się jednak, że
stężenia większości odkrytych stymulatorów (między
innymi właśnie neuropeptydu Y, beta-endorfiny czy
galaniny wpływającej na apetyt na tłuszcze) są po-
dobne u osób zdrowych i chorych na anoreksję. Je-
dynie stężenie osoczowej greliny u pacjentek z ano-
reksją odpowiada stężeniu po spożyciu pokarmu,
które nie ulega zmianie nawet po 2 godzinach po
posiłku, co może wynikać z przystosowania spowo-
dowanego długotrwałym ograniczaniem przyjmowa-
nego pożywienia [18]. Wzrost masy ciała u pacjen-
tek chorujących na jadłowstręt oraz skorygowanie
nieprawidłowego wzorca odżywiania się powodują
obniżenie stężenia osoczowej greliny i przywrócenie
prawidłowej, natychmiastowej odpowiedzi osoczo-
wej greliny na pojedynczy posiłek [19]. Odkryte
w 1998 roku kolejne stymulatory łaknienia, tzw. orek-
syny A i B (hipokretyny), są produkowane przez pod-
wzgórze boczne i tylne („ośrodek odżywiania”),
wpływają także na cykl sen–czuwanie, homeostazę
organizmu, a są aktywowane przez hipoglikemię.
Jednak ich rola w patogenezie jadłowstrętu jak do-
tąd nie jest znana [20]. Następnym peptydem zwią-
zanym z odżywianiem jest leptyna. Wykazano, że jest
ona wydzielana proporcjonalnie do zawartości tłuszczu
w adipocytach oraz że ma swoje receptory w pod-
wzgórzu i prawdopodobnie hamuje syntezę oraz
wydzielanie neuropeptydu Y [21]. Nie wiadomo jed-
nak, dlaczego hipoleptynemia u osób z anoreksją
nie powoduje wzrostu stężenia neuropeptydu Y. Nie-
stety, wciąż jeszcze wszystkie wspomniane zaburze-
nia biochemiczne, w których upatruje się przyczyny
jadłowstrętu, nie przekładają się na skuteczną tera-
pię anoreksji.
Obraz kliniczny anoreksji
Jeszcze przed rozwinięciem się pełnoobjawo-
wego jadłowstrętu chorzy nadmiernie koncentrują
się na stanie własnego ciała, jego wymiarach, nieza-
dowoleniu z niektórych cech swego wyglądu. Pod-
stawowe objawy anoreksji to spadek wskaźnika masy
ciała (BMI, body mass index ) poniżej minimalnej
wartości dla grupy wiekowej (< 15% poniżej war-
tości prawidłowej lub BMI < 17,5 kg/m 2 ), utrata
masy ciała przez ograniczenie spożycia pokarmu,
zazwyczaj połączona z nadmierną aktywnością fi-
zyczną, nieadekwatne postrzeganie stanu własne-
go ciała („jestem gruba”) oraz eskalacja lęku przed
wzrostem masy ciała i otyłością. Dodatkowo chory
może prowokować wymioty, stosować środki prze-
czyszczające i moczopędne, nieustannie liczyć ka-
lorie w produktach spożywczych; u kobiet i dziew-
cząt może też wystąpić brak kolejno przynajmniej
3 menstruacji [22].
Jadłowstręt dzieli się na typ „ograniczający”,
czyli restrykcyjny, ze skrajnym ograniczeniem przyj-
mowania pokarmów, oraz typ „żarłoczno-wydalają-
cy”, gdy po napadach bulimii pacjentki prowokują
wymioty i stosują środki przeczyszczające [22]. Kon-
sekwencjami wymiotów mogą być objawy typu „twa-
rzy wiewiórki” (skutek przerostu ślinianek), ubytki
i próchnica zębów, nadżerki i owrzodzenia jamy ust-
nej oraz przełyku, a także niebezpieczne dla zdro-
wia i życia zaburzenia elektrolitowe (zasadowica,
hipokaliemia, hipochloremia).
Długotrwałe narażenie na niedobory oraz dys-
proporcje w dostarczaniu organizmowi składników
pokarmowych wywołuje utrzymujące się przez długi
czas zaburzenia metaboliczne i endokrynologiczne,
które z kolei prowadzą do odwracalnego uszkodze-
nia czynności albo struktury praktycznie wszystkich
narządów. W przebiegu anoreksji, oprócz wyniszcze-
nia, można obserwować między innymi objawy ze
strony układu sercowo-naczyniowego (np. zanik mię-
śnia sercowego, zwolnienie akcji serca), pokarmo-
wego (np. zaburzenia motoryki oraz opróżniania
żołądka, bóle brzucha), endokrynologicznego (zanik
miesiączki, zredukowanie metabolizmu hormonów
tarczycy) i wiele innych. Warto podkreślić, że niedo-
bór masy kostnej należy do najczęstszych powikłań.
Niezwykle szybka demineralizacja w krótkim czasie
www.psychiatria.med.pl
167
 
Psychiatria w Praktyce Ogólnolekarskiej 2006, tom 6, nr 4
(przeważnie już po roku trwania zaburzenia) pro-
wadzi do pełnoobjawowej osteoporozy, co z kolei
skutkuje częstym występowaniem tzw. patologicz-
nych złamań niskoenergetycznych, na przykład zła-
mań kompresyjnych kręgosłupa w odcinku lędźwio-
wym czy złamań szyjki kości udowej i kości promie-
niowej. W przeprowadzonych badaniach neuroobra-
zowych u pacjentek z niedoborem masy ciała stwier-
dzano także zmniejszenie całkowitej objętości mó-
zgu, obejmujące ubytki zarówno istoty szarej, jak
i białej, a także zwiększenie objętości przestrzeni pły-
nowych zewnętrznych z pogłębieniem bruzd i szcze-
lin mózgu oraz poszerzenie komór bocznych [23].
Wykazano także związek między nasileniem zaników
a czasem trwania choroby [24] oraz utrzymywanie
się ubytków także w czasie remisji objawów anorek-
tycznych (niezależnie od jej długości) [25]. Opisane
zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym skut-
kują słabą zdolnością koncentracji uwagi, obniżo-
nym libido, zmniejszonym zainteresowaniem świa-
tem zewnętrznym, wycofaniem społecznym, apa-
tią oraz nadmierną koncentracją na jedzeniu. Aktu-
alny stan wiedzy nie pozwala wykluczyć hipotezy,
że niektóre patologie mogą mieć charakter pierwot-
ny i stanowią wykładnik podatności na zachorowa-
nie. Sugeruje się nawet, że neuropatologia jest
cechą przedchorobową, inicjującą wystąpienie ano-
reksji [23].
Niektórzy autorzy proponują zmianę stosowa-
nych obecnie kryteriów diagnostycznych anoreksji, tak
aby wyróżnić psychotyczną postać choroby (analo-
gicznie do depresji z objawami psychotycznymi) [26].
Wskazuje się na to, że u osób z objawami anoreksji
niemal regułą jest brak wglądu, czyli brak poczucia
choroby, zaprzeczanie istnieniu zaburzenia. U wielu
pacjentek występują także urojenia dotyczące ich
stanu fizycznego, przeważnie związane z przekona-
niem o nadwadze lub normalnej masie ciała, pod-
czas gdy w rzeczywistości występuje u nich znaczna
i oczywista niedowaga. Ponadto u chorych na jadło-
wstręt występują zaburzenia percepcji, często towa-
rzyszące urojeniowym przekonaniom na temat wiel-
kości i kształtu ciała, określane jako zaburzenia ob-
razu własnego ciała lub niezadowolenia z jego wi-
zerunku. W wielu badaniach wykazano, że pacjentki
postrzegają swoje ciało jako większe, niż jest w rze-
czywistości. Ponadto istnieją doniesienia, według
których pewne pacjentki skarżą się na „głos anorek-
sji”, określany przez nie jako wewnętrzny konflikt lub
męski głos zabraniający jedzenia [26]. Zdaniem nie-
których autorów anoreksja może być wręcz zespo-
łem prodromalnym, zwiastującym późniejszy rozwój
schizofrenii [27].
Leczenie
Jeszcze w latach 50. XX wieku u osób z ano-
reksją wykonywano lobotomię czołową. W latach
60. do terapii jadłowstrętu wprowadzono długoter-
minową psychoanalizę, terapię chlorpromazyną
i śpiączkami insulinowymi. Obecnie stosuje się kil-
kuetapowy model leczenia z udziałem różnych spe-
cjalistów (lekarzy ogólnych, dietetyków, endokryno-
logów, psychiatrów oraz psychoterapeutów), ale sku-
teczność terapii anoreksji nadal jest niezadowalają-
ca. Do pierwszych etapów leczenia należą terapia
ratująca życie, przeciwdziałająca odwodnieniu, za-
burzeniom elektrolitowym i wyniszczeniu, a następ-
nie przywrócenie prawidłowej masy ciała wraz z far-
makoterapią wspomagającą. Kolejnymi etapami są
leczenie i przeciwdziałanie późnym powikłaniom
anoreksji oraz zapobieganie nawrotom. Równolegle
z farmakoterapią prowadzi się także psychoterapię,
która na dalszych etapach leczenia staje się podsta-
wową formą leczenia. Od początku kontaktu z pa-
cjentem niezbędne jest przyjęcie odpowiedniej po-
stawy personelu medycznego (elastyczna, ale sta-
nowcza) i zawarcie tzw. kontraktu terapeutycznego
z wyjaśnieniem jasnych reguł postępowania terapeu-
tycznego. W pracy terapeutycznej z pacjentem dąży
się do utrwalenia motywacji do leczenia, prowadzi
edukację w zakresie odżywiania i korektę zachowań
związanych z jedzeniem.
Przy spadku masy ciała poniżej 75% należnej
wartości chorzy wymagają hospitalizacji w celu
ochrony organizmu przed śmiercią głodową oraz
przywrócenia podstawowych funkcji biologicznych
i psychicznych. Złym rokowaniem jest spadek stęże-
nia fosforanów w surowicy krwi, który świadczy
o wyczerpaniu zasobów energetycznych organizmu
i rozpadzie mięśni prążkowanych. W pierwszej fazie
leczenia zagrożeniem może być szybki wzrost obję-
tości wody wewnątrz- i zewnątrzkomórkowej oraz
krwi, co grozi przeciążeniem mięśnia sercowego. Za
bezpieczny uważa się stopniowy przyrost masy ciała
o 1 kg na tydzień, uzyskany przez wprowadzenie
początkowo półpłynnej diety 30–40 kcal/kg mc., na-
stępnie 40–60 kcal/kg mc. i 70–100 kcal/kg mc. Do
powikłań okresu realimentacji należą także stany za-
palne, owrzodzenia, rozstrzenie i niedrożność ukła-
du pokarmowego, a w skrajnych przypadkach na-
wet pęknięcie przełyku podczas prowokowanych
wymiotów (tzw. Boerhaave syndrom ) oraz zapale-
nie trzustki (tzw. reffeeding pancreatitis ).
Farmakoterapia
W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości
w badaniu densytometrycznym prowadzi się suple-
168
www.psychiatria.med.pl
 
Ewelina Dobrzyńska, Joanna Rymaszewska, Jadłowstręt psychiczny
mentację preparatami wapnia (do 1200 mg/d.)
i witaminą D3. Środki poprawiające łaknienie — cy-
proheptadyna, antagonista receptorów serotonino-
wych (Peritol) — zwykle są nieskuteczne w jadło-
wstręcie właściwym. Nadzieje budzą badania nad
neuromodulatorami łaknienia.
Preparaty hormonalne stosuje się dopiero, gdy
w okresie do 3 miesięcy od normalizacji masy ciała
nie wystąpi krwawienie menstruacyjne. Uważa się,
że wcześniejsze ich podawanie nie jest potrzebne,
gdyż w ponad połowie przypadków do przywrócenia
cyklu miesięcznego wystarcza normalizacja masy cia-
ła. W razie potrzeby stosuje się analogi GnRH, LH-RH
(pulsacyjnie w dawce 90 ng co 60–90 min w pompie
Zyclomat albo małe dawki co drugi dzień przezskórnie
lub donosowo), estrogeny, progesteron lub klomifen
(Clostilbegyt), który blokuje receptory estrogenowe
w podwzgórzu. Stosowanie terapii estrogenowej ma
także zapobiec pogłębianiu się osteoporozy, choć
brakuje jednoznacznych dowodów skuteczności.
Obowiązuje schemat jak najbardziej zbliżony do fi-
zjologicznego według Schlampa i wsp. [28]:
— I etap: 2–3 miesiące — stała, mała dawka prepa-
ratu estrogenowego sc. ;
— II etap: 2–3 miesiące — cyklicznie estrogen przez
3 tygodnie, 1 tydzień przerwy;
— III etap: powyżej 3 miesięcy — cyklicznie proge-
steron z estradiolem.
W przypadku wystąpienia objawów psychopa-
tologicznych stosuje się odpowiednie leczenie psy-
chofarmakologiczne. Mimo dowodów wskazujących
na zaburzenia funkcji układu serotoninergicznego
u pacjentów z anoreksją, inhibitory wychwytu zwrot-
nego serotoniny okazały się nieskuteczne u chorych
z niedoborem masy ciała bez objawów depresyjnych
[29]. Istnieją jednak doniesienia, że mogą być sku-
teczne w zapobieganiu nawrotom choroby u pacjen-
tów, którzy osiągnęli właściwą masę ciała [30].
W badaniach dotyczących leczenia sulpirydem i pi-
mozydem pacjentów z anoreksją nie potwierdzono
ich skuteczności, natomiast u chorych z ciężką posta-
cią zaburzenia korzystny okazał się haloperidol
w małych dawkach [26]. Obiecujące są także wyniki
badań nad zastosowaniem leków przeciwpsychotycz-
nych II generacji. Stwierdzono, że olanzapina powo-
duje przyrost masy ciała oraz zwiększa wgląd w cho-
robę u niektórych pacjentów z anoreksją oporną na
leczenie [31]. Opublikowano również opis przypadku
potwierdzający korzystne działanie risperidonu [32].
leczenia, równolegle z kontrolowanym przyborem masy
ciała. Na drugim etapie psychoterapia staje się główną
metodą leczenia. Obecnie najczęściej stosuje się tera-
pię behawioralno-poznawczą, indywidualną i grupową,
w celu zmiany utrwalonych stereotypów poznawczych
związanych z odżywianiem się i samooceną, wzmoc-
nienia procesu indywidualizacji–separacji, urealnienia
poziomu aspiracji oraz opracowania sposobów radze-
nia sobie z tłumioną agresją. Stosuje się wsparcie i tera-
pię rodzin w celu poprawy komunikacji, uelastycznie-
nia relacji i zwiększenia autonomii pacjenta.
Leczenie przymusowe
Opór pacjenta z rozpoznaniem anoreksji przed
leczeniem w sytuacji zagrożenia jego życia powoduje
konieczność leczenia przymusowego. Formami leczenia
anoreksji bez zgody pacjenta są: przyjęcie do szpitala
bez zgody chorego, przytrzymanie, przymusowe poda-
nie leków, unieruchomienie, przymusowe żywienie (son-
da żołądkowa, żywienie pozajelitowe) oraz różne me-
tody behawioralne wymuszające przyrost masy ciała
(m.in. izolowanie od rodziny, pozbawianie przedmio-
tów osobistych czy odcięcie od udogodnień oferowa-
nych przez szpital). Stan zagrożenia życia, który jest bez-
względnym wskazaniem do hospitalizacji bez zgody
pacjenta, najczęściej charakteryzuje się następująco [33]:
— BMI < 16–15 lub spadek mc. o ponad 25% masy
należnej;
— nasilone powikłania somatyczne:
• układ sercowo-naczyniowy: akcja serca < 50/min
w dzień i/lub < 40/min w nocy; ciśnienie skur-
czowe < 90 mm Hg; ortostatyczne zmiany pulsu
— wzrost o > 20 uderzeń/min i/lub spadek ciś-
nienia o > 10 mm Hg; arytmia;
• zaburzenia elektrolitowe, głównie hipokaliemia;
• temperatura ciała < 36,5° C;
• zaburzenia neurologiczne;
• infekcje przy małej masie ciała.
Podsumowanie
Jadłowstręt psychiczny jest zaburzeniem o nie-
jasnej etiologii i złożonym obrazie klinicznym, obej-
mującym zarówno objawy somatyczne, jak i psychicz-
ne. Terapia anoreksji jest długotrwała, kosztowna
i trudno dostępna. Leczenie jest wieloetapowe i wy-
maga współdziałania specjalistów z różnych dziedzin,
a w początkowej fazie często jest wymagana opieka
całodobowa. Dopiero wspólny wysiłek całego zespo-
łu terapeutycznego może doprowadzić do poprawy
stanu zdrowia czy wyzdrowienia, choć skuteczność
współczesnych metod terapii z całą pewnością nie
jest jeszcze satysfakcjonująca.
Psychoterapia
Elementy psychoedukacji oraz psychoterapii
pacjentki i jej rodziny należy wprowadzać od początku
www.psychiatria.med.pl
169
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin