Tort lodowy.doc

(25 KB) Pobierz
Tort lodowy

Tort lodowy

 

TORT KRÓLEWSKI

Składniki

1 I 36% śmietany

80 g gorzkiej czekolady

200 g cukru pudru

125 g czarnych jagód lub malin

8 łyżek maraskino lub sherry

1 spód tortowy z ciasta bezowego

 

Do dekoracji:

30 g czekolady

12 pralinek z kremem

 

Sposób przygotowania

 

1 Czekoladę połamać na ka-wałki, stopić w gorącej ką-pieli wodnej, dodać 25 g cukru i odstawić do schło-dzenia. Owoce wymieszać ze 100 g cukru i wstawić do lodówki. Spód tortowy wstawić do tortownicy.

 

2 Ubić na sztywno 1/4 l śmietany, wy-mieszać z czekoladą, posmarować spód tortowy i wstawić na krótko do zamrażalnika.

 

3 Ubić na sztywno 1/2 I śmietany, wy-mieszać z musem owocowym, nało-żyć na warstwę zamrożonej czeko-lady i odstawić z powrotem do za-mrażalnika.

 

4 Ubić na sztywno 1/2 l śmietany, wy-mieszać z maraskino lub sherry i 75 g cukru. Tort posmarować, używając 2/3 ilości ubitej śmietany. Zaznaczyć podział na 12 porcji i w te miejsca wycisnąć z woreczka przez tutkę różyczki z bitej śmietany. Tort wstawić do zamrażalnika.

 

5 Na godzinę przed podaniem, tort wstawić do lodówki. Udekorować startą czekoladą i na różyczkach ułożyć pralinki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin