Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 1 szklanka cukru
· 4 jajka
· ½ szklanki oleju
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
· 3 duże jabłka
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i nadal ubijać. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. Nadal mieszając cienkim strumykiem wlać olej.
Do gładkiego ciasta dodać orzechy włoskie i pokrojone w plasterki wcześniej obrane jabłka, wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksowej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C. i piec ok. 35 minut.
Smacznego.
hazelleyes86