Wiewiórka.doc

(19 KB) Pobierz
Wiewiórka

Wiewiórka

 

Składniki:

·            2 szklanki mąki

·            1 szklanka cukru

·            4 jajka

·            ½ szklanki oleju

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

·            1 łyżeczka sody oczyszczonej

·            1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

·            3 duże jabłka

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i nadal ubijać. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i starannie wymieszać. Nadal mieszając cienkim strumykiem wlać olej.

Do gładkiego ciasta dodać orzechy włoskie i pokrojone w plasterki wcześniej obrane jabłka, wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą keksowej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 °C. i piec ok. 35 minut.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin