CYTRUSEK.docx

(269 KB) Pobierz

                                          CYTRUSEK

 

Skladniki na ciasto;
3/4 kostki masla(kostka 250g) lub margaryny
1/2 szklanki soku(cytryny ,pomarancze lub z limonki)dopelnic do pelna woda(calosc 1szkl)
Skorka otarta z 1 ( 2) owocu ktory uzywamy do pieczenia
Te skladniki podgrzac w 2Litrowym garnku
2 szkl maki
2 szkl cukru
1  lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli (jesli uzywa sie nieslonego masla)
Te skladniki wymieszac razem
:
1/2 szkl maslanki,kefiru, lub jogurtu
2 cale jajka (dodac do szklanki z  maslanka)
 

Wykonanie
Do goracego plynu w garnku /sok z maslem/ wsypac suche skladniki i dolac mokre .
wszystko razem dobrze zmiksowac robotem

Ciasto rozlac po polowie na dwie blaszki wielkosci 21x 30cm wylozone folia lub papierem
Piec 1/2godz(40min) w temp 180stC lub 165stC w termoobiegu .Ciasto sie lekko zarumieni
Mozna rowniez uzywac tylko jednej blaszki i po wystudzeniu ciasto przeciac w poziomie na polowe
/w Canadzie piekarniki sa ogromne wiec ja ulatwiam sobie zycie i pieke jednoczesnie na dwu balaszkach
Ciasto odstawic do wystudzenia
 

Masa kremowa :
1,5szkl smietany kremowki(33%) prosto z lodowki
cukier waniliwy
Skorka otarta odpowiednio: z cytryny,pomaranczy lub limonki
1opakowanie Galaretki odpowiednio :cytrynowej ,pomaranczowej lub agrestowej do limonki
Wykonanie kremu
Opakowanie galaretki rozpuscic wg przepisu na opakowaniu, uzywajac 1/2 zalecanej ilosci plynu
Odstawic do wystudzenia
Kiedy zauwazysz ze galaretka staje sie gestsza przy sciankach garnka przystap do ubijania smietany z cukrem waniliowym
do ubitej na twardo smietany wlewac strumieniem tezejaca galaretke nie przerywajac ubijania .
Nie przejmowac sie faktem ze cala masa zrobi sie czasami dosc plynna .

Mase kremowa wylac lub wylozyc (odpowiednio jaka uzyskaliscie gestosc) i rozprowadzic na jednej czesci ciasta w blaszce .Przykryc druga czescia ciasta
Gore ciasta posmarowac lukrem z 1/2soku cytryny ,pomaranczy lub limonki ja dodaje rowniez utarta skorke(przepis na lukier w ponizej umieszczonych przepisach ciast lub w przyszlosci w poradach ). Mozna jeszcz czyms przyozdobic

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin