Kremowy sernik na zimno z biała czekolada i owocowa polewa
tortownica o średnicy 24cm200g herbatników petit beurre80g roztopionego masła5 listków żelatyny2 łyżki gorącej wody550g serka homogenizowanego400g mleka skondensowanego słodzonego150g białej czekolady3 łyżki słodkiej śmietanki 18%400ml śmietany kremówki (polowe tej ilości można zastąpić śmietana crème fraîche)6 łyżek gęstej konfitury z aronii (lub z czarnej porzeczki)1op tortenguss na 1/4l wodyMiksujemy w malakserze herbatniki na proszek, dolewamy stopionego masła i jeszcze chwilkę miksujemy, żeby się składniki połączyły. Wylepiamy masa spod tortownicy i boki (najlepiej uciskając dnem szklanki). Wstawiamy do lodówki.Listki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, aż zmiękną. Odsączamy, dodajemy 2 łyżki gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Miksujemy serek z mlekiem skondensowanym. Letnia żelatynę dolewamy cienkim strumieniem do masy cały czas miksując. Rozpuszczamy połamana na drobne kawałki czekoladę z 3 łyżkami śmietanki w mikrofalówce. Studzimy i dodajemy do masy nadal miksując. Ubijamy kremówkę i dodajemy ja do masy lekko mieszając. Wlewamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godz., a najlepiej na cala noc. Podgrzana konfiturę przecieramy przez sito (lepiej wcześniej lekko rozdrobnić ja żyrafa, będzie łatwiej przecierać). Dodajemy tortenguss i 250 ml wody. Krotko zagotowujemy do zgęstnienia. Zostawiamy do ostudzenia i polewamy dobrze zastygnięty sernik. Polewę można równie dobrze zrobić z samej gęstej przetartej konfitury lub z galaretki.
hazelleyes86