Pawi ogon
ciasto:4szkl.mąki,2/3szkl.cukru pudru,1jajko,2żółtka,1margaryna,1/2 szkl. kwaśnej śmietany,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 szkl. mielonych orzechów,słoik powideł śliwkowych,
krem: 3jajka 1kostka masła,1litr mleka,1 szkl. cukru,2 opakowania cukru waniliowego,4 łyżki maki pszennej,4łyżki mąki ziemniaczanej,dodatkowo:2 galaretki(takie same)winogrona lub ananasyopakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj
Sposób wykonania
ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec ok. 20min, w tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto.krem:odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić. DodatkiGalaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy)Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Między roladki ułożyć owoce i zalać tężęjącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie, wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą. Po przekrojeniu ciasto ma ciekawy wygląd i smakuje wybornie.
hazelleyes86