125 g masła, miękkiego175 g brązowego cukru2 jajka300 g mąki1 łyżeczka sody150 g mleka3 średnie, bardzo dojrzałe banany, obrane i rozgniecione1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka maku75 g orzechów włoskich, pokrojonych50 g suszonych bananów(ja nie dodałam)Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy keksówkę o wymiarach 25 na 11 cmMasło i cukier ucieramy, aż będą gładkie. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając. Dodajemy połowę przesianej mąki i sodę, dobrze mieszamy. Dodajemy mleko i pozostałą mąkę. Mieszamy.Dodajemy banany, ekstrakt z wanilii, mak i orzechy. Masę wkładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Ewentualnie układamy suszone banany na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę.
tojapatka