Higiena i epidemiologia - wszystko.doc

(125 KB) Pobierz

HIGIENA I EPIDEMIOLOGIA

 

WYKŁAD 1

 

Na stanowisku pracy fizjoterapeuty istnieje ryzyko kontaktu z szeregiem szkodliwych, uciążliwych i niebezpiecznych czynników zagrażających zdrowiu.

Wśród tych czynników wyróżniamy:

Ø       czynniki biologiczne

Ø       czynniki chemiczne

Ø       czynniki fizyczne

Ø       czynniki związane ze sposobem wykonywania pracy

Ø       czynniki psychospołeczne

 

Czynniki szkodliwe dla zdrowia na stanowisku fizjoterapeuty.

Szkodliwymi czynnikami biologicznymi w rozumieniu dyrektywy Rady Europy, są wszystkie drobnoustroje – wirusy, bakterie i grzyby  łącznie z hodowlami komórkowymi i pasożytami wewnętrznymi, które mogą być przyczyną zakażenia, alergii lub innego działania toksycznego.

 

Źródłem zakażenia w pacówkach służby zdrowia może być pacjent ( chory, nosiciel, zakażony), pochodzący od niego materiał zakaźny (krew i jej składiki, wydaliny i wydzieliny) oraz przedmioty nimi zabrudzone wraz z powietrzem.

 

Drogi zakażenia w placówkach służby zdrowia:

Ø       bezpośrednie -  kontakt ze skórą nieuszkodzoną, kontakt z błonami śluzowymi, kontakt ze skórą uszkodzoną mechanicznie lub zmienioną chorobowo.

Ø       pośrednie – przenoszenie poprzez tzw. wektory ( droga powietrzno – kropelkowa i powietrzna, wodno – pokarmowa oraz poprzez skażone przedmioty).

Łańcuch epidemiczny – szereg powiązanych ze sobą ognisk epidemicznych / kolejne etapy przenoszenia przenoszenia się drobnoustrojów z jednego gospodarza na drugiego tego samego lub innego gatunku.

Ø       źródło zakażenia (rezerwuar)

Ø       droga przenoszenia (mechanizm przenoszenia)

Ø       wrota zakażenia ( mijsce przez które następuje kontakt)

Ø       organizm wrażliwy (populacja)

Ze względu na specyfikę środowiska pracy fizjoterapeuty tj. mikroklimat i bezpośredni kontakt z pacjentami istnieje duży stopień narażenia na biologiczne czynniki chorobotwórcze, wśród nich wyróżniamy:

Ø       wirusy zapalenia wątroby (C i B - najczęstsze)

Ø       wirus HIV

Ø       prątki gruźlicy i prątki atypowe

Ø       adenowirusy, reowirusy, enterowrusy, wirusy grypy, wirus paragrypy

Ø       wirus różyczki

Ø       wirus cytomegalii

Ø       wirus ospy wietrznej i półpaśca

Ø       wirus świnki

Ø       wirus opryszczki

Ø       gronkowiec złocisty

Ø       paciorkowiec ropny

Ø       pałeczki z rodzaju Salmonella, Shigella, Klebsiella, Escherichia coli, Clostridium perifringes

Ø       grzyby dermatofity

Ø       szereg grzybów pleśniowych

Ø       chorobotwórcze drożdżaki

Ø       chorobotwórcze pierwotniaki

 

Ogólny podział widma promieniowania elektromagnetycznego:

Ø       promieniowanie radiowe  - długość fali powyżej 1 mm

Ø       promieniowanie optyczne

– zakres promieniowania podczerwonego światła widzialngo, promieniowanie nadfioletowe , długość fali od 1 mm  do 100 nm.

Ø       promieniowanie jonizujące – zakres promieniowania X, gamma, długość fali poniżej 100 nm.

Im długość fali dłużsa tym częstotliwość mniejsza i odwrotnie.

 

Promieniowanie nadfioletowe – zakres długości fali od 100 do 400 nm

·         UVA – 315 (320) - 400 (380) mm

·         UVB – 280 – 315 (320) mm – zakres erytemalny

·         UVC – 100 – 280 mm – zakres koniunktywalny

 

Energia fotonów promieniowania nadfioletowego zawiera się w przedziale od 3.3 eV do 125 eV.

Promieniowanie nadfioletowe o energii mniejszej niż 12 eV ( o długości fali powyżej 104 nm) nie powoduje jonizacji powietrza i tkanki biologicznej.

 

Działanie promieniowania nadfioletowego w odniesieniu do organizmów żywych:

Ø       działanie termiczne

Ø       działanie fotochemiczne może powodować:

-         zmiany konformacyjne białek i kwasów nukleinowych (podstawowym chromoforem promieniowania UV jest kwas deoksyrybonukleinowy).

Wpływ promieniowania na skórę – stopień penetracji i absorpcji promieniowania UV przez skórę uzależniony jest od:

·         grubości skóry

·         stopnia pigmentacji

·         fototypu skóry

·         czasu ekspozycji

Efekty oddziaływania promieni UV na skórę:

·         rumień fotochemiczny natychmiastowy

·         rumień fotochemiczny opóźniony

·         wzmożona indukcja limfocytów T

 

WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY:

 

W wątrobie zachodzi ponad 500 różnych procesów biologicznych, które mają bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:

·         wytwarza białka

·         magazynuje witaminy: A, D, E oraz niewielkie ilości witminy C, żelazo i inne minerały

·         buforuje poziom glukozy

·         reguluje transport tłuszczów, kontroluje wytwarzanie i wydalanie cholesterolu

·         reguluje proces krzepnięcia krwi

·         wytwarza żółć niezbędną do emulgacj tłuszczów

·         oczyszcza krew neutralizując i niszcząc szkodliwe substancje

·         metabolizuje alkohol i niektóre leki

·         utrzymuje równowagę hormonalną

·         wytwarza kompleksy immunologiczne

·         bierze czynny udział w procesie termoregulacji

 

WZW – grupa schorzeń wywołanych przez hepatotropowe wirusy, w konsekwencji powodują stan zapalny wątroby. Objawy chorobowe związane są z uszkodzeniem komórki wątrobowej, co może spowodować wzrost aktywności transaminaz i różnie nasilone inne objawy włącznie z żółtaczką. Na podstawie obrazu klinicznego i przebiegu klinicznego choroby można rozpoznać   wirusowe występowanie zapalenia wątroby, jednak nie jest możliwe określenie typu zakarzenia bez szczegółowych badań serologicznych.

 

WZW – pierwotnie hepatotropowe – wywołane przez kilka rodzajów wirusów, głównie HaV (Hepatitis A Virus), HBV, HDV, HEV, a także HGV, TTV. Wirusy HAV i HEV szerzą się drogą pokarmową, pozostałe wirusy – drogą naruszenia ciągłości tkanek, zwanej również drogą parenteralną ( wyższa aktywność alaminad)

 

WZW wtórnie hepatotropowe – wywołane są wtórnie w przebiegu zakażeń:

·         wirusem mononukleazy zakaźnej ( wirus Epsteai - Berr)

·         wirusem cytomegalii

·         wirusem uogólnionej opryszczki pospolitej

·         wirusem różyczki

·         wirusem świnki

·         wirusem Echo

·         wirusem żółtej gorączki

 

WZW typu A – jest ostrą samoograniczającą się martwiczo – zapalną chorobą miąższu wątroby, wywołaną przez przenoszonego drogą pokarmową wirusa.

Czynnik etioloiczny: wirus RNA z rodziny Picornoviridae cechuje się nieskomplikowaną budową antygenową. Odporność HAV na rozmaite czynniki fizykochemiczne tłumaczy jego wyjątkową zakaźność:

·         w kwaśnym pH może przetrwać 4 godziny

·         jest nieskończenie odporny na działanie niskich temperatur

·         źródłem wirsa jest skażona woda, surowe ryby lub mięczaki

·         w temperaturze 80 stopni Celciusza po 10 minutach jego miano spada nieznacznie

·         nie niszczą go detergenty, dobrze znosi działanie chloru

·         może przebywać w gruntoych ciepłych wodach szelfowych

 

Rezerwuar i źródło zakażenia: człowiek.

Specyfika objawów klinicznych (4 fazy):

1.       faza inkubacji – od 2 do 4 tygodni od momentu wniknięcia wirusa do organizmu do pojawienia się pierszych objawów

2.       faza zwiastunowa (prodromalna) – od 3 do 10 dni, w trakcie której mogą wystąpić niecharakterystyczne dolegliwości ogólnego osłabienia, znużenia, niewysokiej gorączki, bólów stawowo-mięśniowych, utrata apetytu, nudności, wymioty.

3.       faza ostra – trwa od kilku – kilkunastu tygodni. W tym czasie obserwuje się ściemnienie moczu, bóle w prawych podżebrzu, zażółcenie białkówek i powłok skóry

4.       faza zdrowienia

 

Podobnie jak inne typy WZW, ostre WZW typu A może przebiegać:

·         całkowicie bezobjawowo

·         objawowo ale bezżółtaczkowo

·         klasycznie z możliwością wyróżnienia 4 typowych faz choroby (70% dorosłych)

·         piorunująco, z cechami niewydolności funkcji wątroby i zagrożeniem życia (1/100 przypadków, głównie osoby starsze, powyżej 50 roku życia)

 

Cechy epidemiologiczne:

·         choroba jest rozpowszechniona na całym świecie

·         ok 40% ogółu zapaleń wątroby stanowi HAV

·         transmisja wirusa prawie wyłącznie drogą fekalno – oralną

·         większość zachorowań dotyczy małych i dorastających dzieci

·         u 90% populacji dorosłych stwierdza się występowanie przeciwciał przeciwko HAV

·         ryzyko zachorowania znacznie wzrasta w krajach ubogich i przeludnionych o niskich standardach sanitarnych

·         im mniejsza cyrkulacja wirusa tym większa możliwość zachorowania w późniejszym wieku

·         nasilenia zachorowań ma charakter cykliczny

·         w krajach o niskiej i średniej zapadalności na HAV co 8 – 20 lat dochodzi do tzw. epidemii wyrównawczych. Związane to jest z wygasaniem odporności zbiorowej i zwiększonym odsetkiem ludzi podatnych na zakażenie

·         najwięcej zachorowań obserwuje się w miesiącach jesiennych

·         wg. CDC zapadalność na HAV szacuje się na 0,05

·         Polska należy o obszaów o średniej epidemii zapadalności. Ocenia się na 15/ 100 000 mieszkańców

·         epidemia wyrównawcza miała miejsce w Polsce w 1996 roku z największą liczbą zachorowań w pasie nadmorskim.

·         grupy ryzyka:

- podróżującyz krajów o niskiej epidemii w obszary hiperendemiczne

- skoszarowane oddziały żołnierzy

- pensjonariusze domów opieki

- dzici w żłobkach i przedszkolach

·         ryzyko wtórnego zakażenia w środowisku osoby chorej wynosi 15 – 20 %

·         po przechorowaniu powstaje trwała odporność utrzymująca się do końca życia

·         niemowlęta są uodpornione pzez przeciwciała uzyskane drogą łożyskową od matki

Leczenie:

·         brak leczenia przcynowego, obowiązuje postępowanie objawowe w zależności od stan klinicznego pacjenta

·         WZWA o łagodnym przebiegu nie wymaga hospitalizacji

·         w fazie ostrej wskazane jest spożywanie potraw lekkostrawnych, w małych ilościah i często

·         cakowita abstynencja

·         ograniczenie wzmożonego wysiłku fizycznego

Rokowanie:

·         z rzadkimi przypadkami o przebiegu piorunującym, chorzoba kończy się pełnym wyzrowieniem

·         śmiertelność 0,3 % wśród osób po 50 roku życia

·         zakażenie nidgy nie przchodzi w postać przewlekłą

·         powikłania występują sporadycznie

 

Zapobieganie i zwalczanie:

·         unieszkodliwienie źródła zakażenia:

-  jakie stanowią osoby wydalające HAV pod koniec okresu wylęgania w pierwszych dniach choroby jest trudne do zrealizowania

- hospitalizacja chorych jest mało skuteczna

·         przecięcie dróg zakażenia:

- utrzymanie i poprawa stanu sanitarnego oraz warunków higieniznych, w szczególności zaopatrzenia w wodę pitną i poddawanie jej zabiegom chlorowania

-dostęp do dobrej pod wzgędem sanitarnym żywnościla

- prawidłowe i bezpieczne usuwanie nieczystości płynnych i stałych

- przestrzeganie higieny osobistej

- właściwe przygotowywanie środków spożywczych w miarę możliwości poddawania ich obróbce termicznej

·         zwiększenie odporności:

- uodparnianie czynne tj. Szczepienia w cyklu dwu – dawkowym, seokonwersja występuje  u blisko 100% szczepionych, a czas utrzymania skutecznego miana przeciwciał wynosi ponad 20 lat.

- ustalanie wskazań do szczepienia uzależnione jest od sytuacji epidemiologicznej

- zalecne się szczepienia dla osób z grup ryzyka  tj. podróżujących do krajów wysokiej i po...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin