Szwajcarska pizza serowa.doc

(102 KB) Pobierz

Szwajcarska pizza serowa - składniki

25 dag mąki

1 torebka suszonych drożdży

sól

1 łyżeczka ziół do potraw włoskich

5 łyżek oleju

25 dag szpinaku

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

pieprz

tarta gałka muszkatołowa

15 dag mozzarelli

10 dag gorgonzoli

3 dag świeżo startego sera Sbrinz

8 dag świeżo startego sera Gruyere (Greyerzer)

mąka

masło

Szwajcarska pizza serowa - sposób przygotowania

Do tej pizzy używamy dwóch serów twardych. Sbrinz jest pełnotłusty, z wyglądu i w smaku przypomina parmezan. Gruyere jest słonawy i leciutko pikantny

 

Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z drożdżami, 1/4 łyżeczki soli i ziołami. Dodaj olej i 1/2 szklanki ciepłej wody, dobrze wyrób mikserem, potem jeszcze zagniataj przez kilka minut rękami. Przykryj i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyj i osącz szpinak. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle. Wrzuć szpinak, podgrzewaj, aż będzie miękki. Przypraw, duś jeszcze 2-3 minuty. Osącz, przestudź. Mozzarellę pokrój w plasterki, gorgonzolę w kostkę. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 28 cm. Ułóż w natłuszczonej formie lub na blasze. Posyp serem Sbrinz, obłóż szpinakiem, a następnie posyp serem Greyerzer. Piecz 25 minut w temp. 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin