WYMAGANIA CO DO WYPOSAZENIA dla motelu.doc

(237 KB) Pobierz
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU

WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU
ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH

DLA MOTELI

Załącznik Nr 1 do rozporządzenia
Ministra Gospodarki i Pracy
z dnia 19 sierpnia 2004 r.
 Dz.U. Nr 188, poz.1945
 

zwroty nieobowiązujące - są przekreślone
zmiany wynikające z rozp. z dn. 08.08.2002 r. - są wyróżnione kolorem czerwonym
zmiany wynikające z rozporządzenia z dnia 19.08.2004 r. są wyróżnione kolorem zielonym

 

I.                    Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia

 

 

Lp.

WYMAGANIA

*****

****

***

**

*

1.

Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku, lub zespół budynków  wraz z infrastrukturą towarzyszącą  Obiekty zlokalizowane w wielu budynkach powinny być połączone stałymi zabudowanymi przejściami, zapewniającymi dostęp do wszystkich usług w obiekcie.

O

O

O

O

O

2.

Obiekty całoroczne zlokalizowane w wielu budynkach powinny być połączone stałymi zabudowanymi przejściami, zapewniającymi dostęp do wszystkich usług w obiekcie. Nie dotyczy obiektów zlokalizowanych w miejscowościach o charakterze wypoczynkowo-rekreacyjnym

Wymaganie to nie dotyczy obiektów zlokalizowanych w miejscowościach o charakterze wypoczynkowo-rekreacyjnym, które uzyskały zaszeregowanie na podstawie rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca 2001 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. z 2001 r. Nr 66, poz.665 oraz z 2002 r. Nr 142, poz. 1190)

 

 

 

 

 

I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia

3.

Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem chłodnego powietrza z zewnątrz

O

O

O

O

O

4.

Górna osłona nad głównym wejściem, usytuowanie wejścia we wnęce lub zapewnienie podwójnych drzwi automatycznie otwieranych

O

O

O

O

 

5.

Górna osłona nad podjazdem do obiektu na wysokości co najmniej 4,5 m

O

O

 

 

 

5.

Oddzielne wejście do restauracji (nie dotyczy obiektów, w których zespół gastronomiczny umieszczony jest na wyższych kondygnacjach);

 

 

 

 

 

 

1) bez względu na wielkość obiektu

O

O

 

 

 

 

2) w obiektach powyżej 100 j.m.

 

 

O

 

 

6.

Oddzielne wejście i wydzielona droga bagażu gości w obiektach powyżej 100 j.m.

O

 

 

 

 

7.

Wydzielona droga dostaw - nie dotyczy hoteli*** w zwartej zabudowie miejskiej

O

O

O

 

 

8.

Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oświetlenie terenu i oddzielenie części gospodarczej od części dostępnej dla gości.

Infrastruktura techniczna przy obiekcie (utwardzona nawierzchnia dojazdowa i piesze dojścia, zewnętrzne oświetlenie, wydzielone zaplecze gospodarcze)

O

O

O

O

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin