Właściwości amfoteryczne
1. Aminokwasy są cząsteczkami amfoterycznymi; ponieważ posiadają jednocześnie grupę zasadową i kwasową.
2. Monoaminomonokarboksylowe kwasy występują w roztworze wodnym jakoobojnacze cząsteczki (zwiteriony), co oznacza, że mają jednocześnie ładunek
dodatni i ujemny.
a. cc-Karboksylowa grupa jest zdysocjowana i ujemnie naładowana.
b. a-Aminowa grupa jest protonowana i dodatnio naładowana.
c. Dlatego cała cząsteczka jest elektrycznie neutralna (obojętna).
3. Przy niskim pH (tj. przy dużym stężeniu jonów wodorowych) grupa karboksy-lowa przyłącza proton i staje się obojętna, wtedy wypadkowy ładunek cząsteczki jest dodatni.
4. Przy wysokim pH (tj. przy niskim stężeniu jonów wodorowych) grupa aminowa traci swoje protony i staje się obojętna, wtedy wypadkowy ładunek cząsteczki jest ujemny.
Wysokie pH H2N — CH — COC
R
1-
H3N+— CH— COCT
R O
Niskie pH^ H3N+—CH —
R Wypadkowy ładunek 1 +
5. Niektóre aminokwasy posiadają łańcuch boczny zawierający grupy dysocjujące.
a. Łańcuchy boczne
(1) Asparaginianu i glutaminianu są kwaśne, histydyny, lizyny i argininy są
zasadowe.
(2) Dwa inne, cysteiny i tyrozyny mają ujemny ładunek w łańcuchu bocznym, gdy jest on zdysocjowany.
b. Grupy dysocjujące
(1) To czy dane grupy są zdysocjowane, zależy od zastosowanego pH i stałej dysocjacji (pKa') danej grupy.
(2) Te dysocjujące aminokwasy również występują w roztworze jako jonyobojnacze. Np. glutaminian zawiera trzy dysocjujące protony o wartościach pKa' 2,19; 4,25 i 9,67. Gdy pH wzrasta powyżej tych wartościpK,', protony dysocjują i ładunek zmienia się następująco:
CH—CCC"
CH, CH,
coo-2-
3
H,N+-
HjN» ch— COOH H3N
' CH — COCT
|
H, N* — CH — COO'
CH, pK*' - 2.19
CH, pK^-'
| f*=*
..25 CH,
1 '— *
CH,
F'
COOH
coo-
Wypad-
1 +
kowy
ładunek
HhPI YUY l POLIPhnYUY
ot-węgiel
Tworzenie. Połączenie aminokwasów między sobą daje łańcuch peptydowy, zwany także polipeptydowym, gdy łączy się dużo aminokwasów.
Plaskość wiązania peptydowego. H - wodór; R - łańcuch boczny; C - węgiel; N - azot; O - tlen.
1. Wiązanie peptydowe to wiązanie utworzone pomiędzy a-karboksylową grupą jednego aminokwasu i a-aminową drugiego aminokwasu. W procesie tym eliminowana jest cząsteczka wody.
Wiązanie peptydowe
H3N*— CH— COCT + H3N'— CH — COCT — H3NT— CH-j-CO—NH-j-CH—- COO-+ H2OR, ri ri rj
1. Utworzenie wiązania peptydowego jest wysoce endoergiczne (tj. wymagające energii) i wymagające jednoczesnej hydrolizy wysokoenergetycznych wiązań fosforanowych.
3. Wiązanie peptydowe jest płaską strukturą, w której dwa przylegające a-węgle,jeden a-aminowy azot, wraz z przyłączonymi atomami wodoru, oraz karbony-lowy węgiel leżą w jednej płaszczyźnie (ryć. 2-1). Wiązanie -CN ma częściowocharakter wiązania podwójnego, co uniemożliwia rotacje wokół osi wiązania.
4. Aminokwasy w łańcuchu polipeptydowym zwykle nazywamy resztami amino-kwasowymi.
1. Utworzenie wiązania peptydowego usuwa w każdej cząsteczce dwie dysocjujące grupy, jedna z a-aminowej grupy, a drugą z a-karboksylowej.
2. Chociaż N-koniec i C-koniec a-aminowej i a-karboksylowej grupy może odgrywać ważną rolę w tworzeniu struktury białka, a więc i w jego funkcji, właściwości amfoteryczne polipeptydu są głównie powodowane dysocjującymigrupami łańcuchów bocznych aminokwasów.
3. Zastosowanie praktyczne. Opisana własność białek jest nie tylko ważnaz punktu widzenia struktury i funkcji białka, ale jest też przydatna w wielu metodach analitycznych, takich jak chromatografia jonowymienna czy wysoko-
-• sprawna chromatografia cieczowa (HPLC) (zob. V B 3) przy oczyszczaniu i identyfikowaniu białek.
felek-natala