Salatka warstwowa i nie tylko.doc

(38 KB) Pobierz
Salatka warstwowa

Sałatka warstwowa

SKŁADNIKI

·         1 słoiczek cebulki konserwowej

·         1 puszka kukurydzy

·         pół opakowania marchewki mrożonej

·         200 g szynki konserwowej

·         1 puszka fasoli czerwonej

·         4 ogórki konserwowe

·         4 jajka ugotowane na twardo

·         por

·         200 ml majonezu

·         mała śmietana sałatkowa

·         15 dag sera żółtego

·         natka pietruszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Kolejne składniki układać warstwami (od dołu):
- cebulka;
- kukurydza;
- ugotowana i ostudzona marchewka;
- szynka pokrojona w paseczki;
- czerwona fasola;
- ogórek pokrojony w półplasterki;
- jajka pokrojone w kosteczkę;
- por pokrojony w piórka;
- sos majonezowo-śmietanowy, doprawiony do smaku;
- starty żółty ser;
- posiekana natka.

 

Sałatka warstwowa

SKŁADNIKI

·         1 słoiczek selera konserwowego

·         30 dag szynki z indyka

·         puszka kukurydzy

·         30 dag sera gouda

·         biała część pora

·         4 jajka

·         majonez

·         puszka ananasa

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

W naczyniu (najlepiej przezroczystym o pionowych ściankach, wtedy sałatka będzie wyglądała szczególnie efektownie) ułożyć warstwami kolejno: seler, kukurydzę, połowę pora pokrojonego w talarki (lekko posolonego), ananas pokrojony w kostkę, ugotowane na twardo i także pokrojone w kosteczkę jajka, szynkę pokrojoną w kostkę oraz resztę pora w talarkach. Przykryć pierzynką z majonezu, a na wierzch zetrzeć grubo żółty ser.
Jeśli kolejność się pomyli, to naprawdę nie szkodzi potrawie :-)

 

Sałatka paprykowa

SKŁADNIKI

·         słoik papryki konserwowej

·         20 dag żółtego sera

·         2-3 ogórki kiszone

·         4-5 jajek

·         2 cebule

·         majonez

·         pieprz

·         sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Cebulę obrać, drobno posiekać i sparzyć. Paprykę odsączyć i pokroić w paski, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki również drobno pokroić, a ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Wszystkie składniki delikatnie połączyć, przyprawić solą i pieprzem,a następnie wymieszać z majonezem.

 

Sałatka z zupek chińskich po mojemu

SKŁADNIKI

·         3 zupki chińskie (2 łagodne i 1 pikantna

·         puszka kukurydzy

·         puszka czerwonej fasoli

·         kapusta pekińska

·         papryka czerwona - konserwowa lub surowa

·         5 jajek

·         25 dag szynki drobiowej

·         2 piersi z kurczaka (pojedyncze)

·         sól

·         pieprz

·         wegeta

·         majonez

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Makaron z zupek chińskich pokruszyć, dodać przyprawy z torebek (oprócz oleju). Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, a paprykę pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka oraz wędlinę także pokroić, potem posypać wegetą i usmażyć na złoty kolor.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku i dodać majonez. Odstawić w chłodne miejsce, aby makaron zmiękł. Życzę smacznego!

 

Sałatka z wędzonym kurczakiem

SKŁADNIKI

 

·         puszka pokrojonego ananasa

·         puszka kukurydzy

·         1 wędzone udko kurczaka

·         1 szklanka ryżu

·         majonez

·         sól i pieprz do smaku

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Ryż ugotować. Udko pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, ananasa i majonez, następnie posolić i popieprzyć. Dobrze wymieszać, odstawić na godzinę. Smacznego!

 

Sałatka z makaronem

SKŁADNIKI

 

·         ¾ paczki makaronu (świderki)

·         4 – 5 ogórków kiszonych

·         25 – 30 dag szynki konserwowej lub drobiowej

·         30 dag żółtego sera

·         zioła prowansalskie

·         majonez

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

Makaron ugotować al dente. Ogórki pokroić w niedużą kostkę, a szynkę i ser w nieco grubszą. Składniki wymieszać, posypać (do smaku) ziołami prowansalskimi i dodać majonez.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin