Sałatka warstwowa
SKŁADNIKI
· 1 słoiczek cebulki konserwowej
· 1 puszka kukurydzy
· pół opakowania marchewki mrożonej
· 200 g szynki konserwowej
· 1 puszka fasoli czerwonej
· 4 ogórki konserwowe
· 4 jajka ugotowane na twardo
· por
· 200 ml majonezu
· mała śmietana sałatkowa
· 15 dag sera żółtego
· natka pietruszki
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Kolejne składniki układać warstwami (od dołu):- cebulka;- kukurydza;- ugotowana i ostudzona marchewka;- szynka pokrojona w paseczki;- czerwona fasola;- ogórek pokrojony w półplasterki;- jajka pokrojone w kosteczkę;- por pokrojony w piórka;- sos majonezowo-śmietanowy, doprawiony do smaku;- starty żółty ser;- posiekana natka.
· 1 słoiczek selera konserwowego
· 30 dag szynki z indyka
· puszka kukurydzy
· 30 dag sera gouda
· biała część pora
· 4 jajka
· majonez
· puszka ananasa
W naczyniu (najlepiej przezroczystym o pionowych ściankach, wtedy sałatka będzie wyglądała szczególnie efektownie) ułożyć warstwami kolejno: seler, kukurydzę, połowę pora pokrojonego w talarki (lekko posolonego), ananas pokrojony w kostkę, ugotowane na twardo i także pokrojone w kosteczkę jajka, szynkę pokrojoną w kostkę oraz resztę pora w talarkach. Przykryć pierzynką z majonezu, a na wierzch zetrzeć grubo żółty ser.Jeśli kolejność się pomyli, to naprawdę nie szkodzi potrawie :-)
· słoik papryki konserwowej
· 20 dag żółtego sera
· 2-3 ogórki kiszone
· 4-5 jajek
· 2 cebule
· pieprz
· sól
Cebulę obrać, drobno posiekać i sparzyć. Paprykę odsączyć i pokroić w paski, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki również drobno pokroić, a ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Wszystkie składniki delikatnie połączyć, przyprawić solą i pieprzem,a następnie wymieszać z majonezem.
Sałatka z zupek chińskich po mojemu
· 3 zupki chińskie (2 łagodne i 1 pikantna
· puszka czerwonej fasoli
· kapusta pekińska
· papryka czerwona - konserwowa lub surowa
· 5 jajek
· 25 dag szynki drobiowej
· 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
· wegeta
Makaron z zupek chińskich pokruszyć, dodać przyprawy z torebek (oprócz oleju). Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, a paprykę pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka oraz wędlinę także pokroić, potem posypać wegetą i usmażyć na złoty kolor.Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku i dodać majonez. Odstawić w chłodne miejsce, aby makaron zmiękł. Życzę smacznego!
· puszka pokrojonego ananasa
· 1 wędzone udko kurczaka
· 1 szklanka ryżu
· sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować. Udko pokroić w kostkę, dodać kukurydzę, ananasa i majonez, następnie posolić i popieprzyć. Dobrze wymieszać, odstawić na godzinę. Smacznego!
· ¾ paczki makaronu (świderki)
· 4 – 5 ogórków kiszonych
· 25 – 30 dag szynki konserwowej lub drobiowej
· 30 dag żółtego sera
· zioła prowansalskie
Makaron ugotować al dente. Ogórki pokroić w niedużą kostkę, a szynkę i ser w nieco grubszą. Składniki wymieszać, posypać (do smaku) ziołami prowansalskimi i dodać majonez.
fizjo.awf