Frytki bananowePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.6 bananow,1 szklanka soku z cytryny,1/2 szklanki cukru pudru,olej do glebokiego smazenia.1. Do przepisu nalezy wybrac banany dojrzale lecz nie przejrzale, do fryteknajbardziej nadaja sie banany krotkie tzw. jablkowe.2. Banany obrac i pokroic wzdluz na cieniutkie platki.3. Zalac je sokiem cytrynowym i moczyc przez 15 min., oplukac i osuszyc nasciereczce.4. W glebokim rondlu rozgrzac olej do wysokiej temperatury, wkladac partiamibanany i smazyc je az stana sie ciemnozlote i chrupkie.5. Osuszyc z tluszczu na papierowym reczniku.6. Oproszyc cukrem pudrem. Podawac gorace lub zimne.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 82.
Koteciek