Biochemia
Pytania i testy
Pytania i zadania
1. Czym zajmuje się biochemia?
2. Jaką grupe związków nazywamy węglowodanami?
3. Jak dzielimy węglowodany?
4. Zasady nazewnictwa węglowodanów
5. Jaka jest różnica między wzorami chemicznymi; liniowym Fischera, cyklicznym i w/g Howortha
6. Wymień podstawowe cukry proste, ich występowanie i charakterystyczne reakcje.
7. Opisz zasadę uporzadkowania cukrów na szeregi D i L
8. Z czego wynika izomeria optyczna cukrów prostych - podaj przykłady
9. Jak dzielimy cukry złożone, wymień ich przedstawicieli i napisz charakterystyczne reakcje chemiczne.
10. Jak dzielimy tłuszcze i z czego wynika taki podział?
11. Na przykładach opisz budowę chemicznš tłuszczów prostych
12. Na wybranych przykładach napisz charakterystyczne reakcje tłuszczów prostych i opisz ich praktyczne zastosowanie
13. Jaką grupę związków zaliczamy do lipidów złożonych (przykłady) - czym różnią sie one od lipidów prostych
14. Jak dzielimy białka proste i z czego taki podział wynika? Podaj przykłady.
15. Jak dzielimy białka złożone i z czego taki podział wynika? Podaj przykłady
16. Dlaczego aminokwasy mogą łączyć się w długie łańcuchy. jaki rodzaj wiązania występuje w tych łańcuchach?
17. Jaki rodzaj izomerii jest spotykany wśród aminokwasów? Podaj przykłady.
18. Wymień struktury białek i jaka jest zasadnicza różnica między nimi?
Testy
Chcesz poznać odpowiedź, kursorem myszy kliknij na strzałkę.
Kasowanie odpowiedzi przez odświeżenie strony
Pytania Odpowiedzi
1.
Produktami ogrzewania tłuszczów ze stężonym roztworem NaOH są:
A. kwas tłuszczowy i gliceryna
B. mydło sodowe i glikol etylenowy
C. mydło sodowe i gliceryna
D. estry i woda
E. prawidłowe odpowiedzi B i D
2.
Zmydlanie tłuszczów to:
A. hydroliza tłuszczów
B. nadanie mieszaninie tłuszczu i wody postaci emulsji
C. działanie stężonym roztworem NaOH lub KOH na tłuszcze
D. oddzielenie gliceryny od mydła
3.
Działanie myjące i piorące mydeł polega na:
A. rozpuszczaniu tłuszczów wchodzących w skład cząstek brudu
B. hydrolizie zasadowej tłuszczów wchodzących w skład czvstek brudu
C. wytworzeniu piany w wyniku zmniejszenia napiecia powierzchniowego na granicy faz pomiędzy wodą a powietrzem
D. zmniejszeniu napięcia powierzchniowego na granicy faz pomiedzy wodą a stałymi substancjami organicznymi wchodzącymi w skład cząstek brudu
E. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
4.
Kwas aminoetanowy to:
A. alanina
B. kwas mlekowy
C. glicyna
D. kwas glutaminowy
E. prawidłowe odpowiedzi B i C
5.
Kwas (beta)-aminomasłowy jest produktem reakcji NH3 z:
A. CH3-CH2-CH2-COOH
B. CH2Cl-CH2-CH2-COOH
C. CH3-CHCl-CH2-COOH
D. CH3-CHCl-COOH
Odpowiedź C.
6.
Podczas przepuszczania prądu elektrycznego przez mocno zakwaszony roztwór aminokwasu jego cząsteczki przemieszczają się w kierunku:
A. anody
B. katody
C. anody lub katody zależnie od budowy cząsteczki
D. cząsteczki organiczne nie poruszają się w polu elektrycznym
7.
Dipeptyd można otrzymać w wyniku:
A. kondensacji mocznika z formaliną
B. kondensacji fenolu z formaliną
C. kondensacji aminokwasów
D. polimeryzacji aminokwasów
8.
Produktem hydrolizy związku o wzorze
H2N-CH(CH3)-CO-NH-CH(CH3)-COOH są:
A. dwie cząsteczki glicyny
B. dwie cząsteczki alaniny
C. cząsteczka glicyny oraz cząsteczka alaniny
D. cząsteczka alaniny oraz cząsteczka leucyny
9.
Asymetrycznego atomu węgla nie ma cząsteczka:
A. kwasu 2-hydroksypropanowego
B. kwasu 3-aminopropanowego
C. 2-butanolu
D. aldehydu 2,3-dihydroksypropanowego
10.
Izomerów optycznych nie ma:
A. aldehyd glicerynowy
B. dihydroksyaceton
C. dezoksyryboza
D. kwas mlekowy
11.
Cząsteczki cukrów nie zawierają grup:
A. ketonowych
B. aldehydowych
C. karboksylowych
D. hydroksylowych
12.
Wskaż związki dające pozytywny wynik próby Tollensa
I. HCHO, II. CH3CHO, III. HCOOH, IV. CH3COOH, V. CH3CH2CHO, VI. CH3COCH3:
A. wyłącznie I, II, V
B. I, II, III, V
C. I, II, III, IV, V
D. wszystkie
13.
Aby rozróżnić glukozę i fruktozę wystarczy wykonać:
A. próbę Tollensa
B. próbę Trommera
C. próbę Trommera i próbę Tollensa
D. próbę odbarwiania wody bromowej
Odpowiedź D.
14.
Do czterech próbówek zawierających roztwory
I. gliceryny, II. glukozy, III. formaliny, IV. acetonu
dodano Cu(OH)2
Intensywnie niebieskie zabarwienie przybrały roztwory:
A. I, II
B. II, III
C. I, III
D. IV
Odpowiedź A.
15.
Wskaż prawdziwe dokończenie zdania: Cukry proste, w odróżnieniu od złożonych:
A. mają słodki smak i są rozpuszczalne w wodzie
B. ulegają estryfikacji
C. mają właściwości redukujące
D. nie ulegają hydrolizie
16.
Wskaż prawdziwe zakończenie zdania: Disacharydem redukującym jest:
A. sacharoza
B. sacharyna
C. maltoza
D. mannoza
17.
Wskaż fałszywe zakończenie zdania: pozytywny wynik próby Tollensa daje roztwór:
A. glukozy
B. fruktozy
C. etanalu
D. sacharozy
18.
Który z wymienionych związków nie redukuje amoniakalnego roztworu tlenku srebra:
A. glukoza
B. fruktoza
C. sacharoza
D. etanal
19.
Wskaż fałszywe zakończenie zdania: Celulozę lub jej pochodną stanowi tkanina:
A. lniana
B. bawełniana
C. wełniana
D. z jedwabiu sztucznego
20.
Utworzenie cząsteczki polisacharydu z cząsteczek cukrów prostych można nazwać:
A. polimeryzacją
B. addycją
C. polikondensacją
D. hydrolizą
21.
Wskaż fałszywe dokonczenie zdania: Fruktoza i glukoza:
A. są produktami hydrolizy skrobi i celulozy
B. mają słodki smak
C. dają dodatni wynik próby Trommera i próby Tollensa
D. są dobrze rozpuszczalne w wodzie
22.
W wyniku działania stężonego HNO3 na celulozę otrzymuje się :
A. nitropochodne
...
AMY22