Rolada czekoladowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Rolada czekoladowa

Rolada czekoladowa

 

Składniki:

4 jaja

12 dag cukru

7 dag mąki pszennej

5 dag mąki ziemniaczanej

Cukier wanilinowy WINIARY

masa:

gotowy krem czekoladowy

do dekoracji:

gotowa polewa z białej czekolady

kilka orzechów włoskich

 

Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj kogel-mogel, a potem stopniowo - mą (mieszaj delikatnie). Na dużą prostokątną blachę wyłoną natłuszczonym pergaminem wylej ciasto iwno je rozprowadź. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut.

 

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, posyp cukrem i przykryj wilgotną ściereczką, po czym odwróć spodem do góry, a pergamin spryskaj zimną wodą i zdejmij. Roladę skręć razem ze ściereczką i odstaw, by przestygła. Przestudzoną rozwiń, posmaruj kremem czekoladowym i ponownie (już bez ściereczki) ściśle zwiń.

 

Roladę udekoruj polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, i posyp posiekanymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin