Pasztet z miesa mieszanego.doc

(228 KB) Pobierz

 

 

Pasztet z miĘsa mieszanego.

 

Mięso wieprzowe              -  50 dkg.

Mięso cielęce                    -  50 dkg.

Słonina                              -  40 dkg.

Wątroba wieprzowa          -  50 dkg.

Cebula                               -  30 dkg.

Bułka pszenna                   -  20 dkg.

Jajka                                  -    4 szt.

Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Mięso udusić ze słonina i cebulą.

Wątrobę opłukać, obrać z błon, wyciąć żyły i przewody żółciowe, pokroić w kostkę. Gdy mięso jest miękkie dodać wątrobę, bułkę i krótko razem poddusić, ostudzić i zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem o średnicy oczek 4 mm.

Do przygotowanej masy dodać jaja, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i starannie wyrobić.

Foremkę wysmarować smalcem, przełożyć masą pasztetową i piec ok. 40 min.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin