KUCHNIA WŁOSKA-przepisy.pdf

(7185 KB) Pobierz
(Microsoft Word - KUCHNIA W\243OSKA-przepisy.doc)
KUCHNIA WŁOSKA
1
PRZEPISY
551914084.026.png
LAZANIA
Przygotowanie nadzienia
Przez około 3 minuty przysma amy na oliwie Anfora posiekan w kostk
cebul , drobno pokrojon marchewk i wyci ni te przez prask dwa z bki
czosnku. Mo na doda 3 li cie laurowe do smaku.
Podstawa
10 płatów makaronu lasagne 20 dag sera
parmezan bazylia do dekoracji
NADZIENIE
500g mielonego mi sa wieprzowego (karczek)
2 rednie cebule
oliwa Monini Anfora do sma enia
oliwa smakowa Monini Four Peppers do
doprawienia i smarowania blachy/naczynia
aroodpornego
ocet balsamiczny Aceto Balsamico
czosnek
0,75 kg obranych i pokrojonych w kostk
pomidorów (albo 3 puszki)
3 papryczki chili
suszona papryka słodka
2 rednie marchewki
SOS
1l mleka
gałka muszkatołowa
1⁄4 kostki masła
pół szklanki m ki
Kiedy cebula si zeszkli dodajemy mielone mi so, dokładnie mieszamy i
podsma amy przez kilka minut (ok 5).
Nast pnie dodajemy pomidory i drobno pokrojone papryczki chili (mog
by suszone ), dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Dolewamy 4 ły ki stołowe octu balsamicznego Aceto Balsamico i 3 ły ki
oliwy Four Peppers, doprawiamy sol i dodatkowo pieprzem do smaku.
Wsypujemy 4 ły ki stołowe suszonej słodkiej papryki. Je li w sosie
mi snym jest za du o wody, odparowujemy j zwi kszaj c płomie i
zdejmuj c pokrywk .
Pami ta trzeba eby co jaki czas miesza .
Je li dodali my li cie laurowe, to po sko czeniu gotowania nadzienia
trzeba je wyłowi .
Przygotowanie sosu beszamelowego
W rondelku rozpuszczamy ok 1⁄4 kostki masła (nie doprowadzamy do
wrzenia!). Nast pnie wsypujemy m k i dokładnie mieszamy.
Dodajemy gor ce mleko i mieszaj c np. trzepaczk pilnujemy, eby nie
zrobiły si grudki.
Gotujemy do czasu a wszystkie składniki poł cz si , a sos b dzie miał
jednolit g st i kremow konsystencj . Dodajemy sól i ły eczk startej
gałki muszkatołowej. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
rednio trudne
Przygotowanie lasagne
Naczynie aroodporne smarujemy oliw Four Peppers, nast pnie układamy
na spodzie makaron lasagne, na niego kładziemy warstw sosu mi snego,
potem polewamy to sosem beszamelowym i tartym parmezanem.
Nast pnie kładziemy nast pna warstw – makaron, sos mi sny, sos
beszamelowy i parmezan. Na ostatniej warstw powinien by sos
beszamelowy, posypujemy go dokładnie parmezanem.
ok. godziny
Tak przygotowan lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200
stopni Celsjusza na 20 minut.
Po wyj ciu z piekarnika i podzieleniu na porcje ju na talerzach – lasagne
dekorujemy bazyli .
2
551914084.027.png 551914084.028.png 551914084.029.png 551914084.001.png 551914084.002.png 551914084.003.png
KREWETKI
Wygl da na skomplikowane… A jednak to naprawd proste!!
Zaczynamy od zrobienia sosu waniliowo-ma lanego
6 krewetek Scampi
oliwa z oliwek truflowa Monini
Etap 1
Do mocno rozgrzanej mietany doda bardzo drobno pokrojon wanili i
odstawi do wystudzenia.
½ kostki masła
Etap 2
Masło w temperaturze pokojowej utrze i doda spor szczypt pieprzu
Cayenne i 1 ły eczk cytryny Monini.
Nast pnie doda wystudzon mietan z wanili i utrze (rozmiesza ) na
gładk mas , doda szczypt soli.
Tak przygotowan gładk mas nale y wyło y na foli spo ywcz i
zrolowa (tzw. walec lub metoda zawijania suhi), nast pnie schłodzi do
takiej konsystencji, aby mo na było kroi na plastry.
A teraz czas na krewetki!
½ laski wanilii
70 ml mietany (30 %)
pieprz Cayenne
sok z cytryny sycylijskiej Monini
Etap 1
Obrane i umyte krewetki nale y osuszy na papierowym
r czniku.Nast pnie na mocno rozgrzan patelni nale y wla oliw
truflow i po chwili wło y krewetki.
Sma ymy krewetki około 3 minut (po drugiej minucie delikatnie osoli i
doda odrobin wie o mielonego pieprzu).
Etap 2
Po usma eniu krewetek wykładamy je na podgrzany wcze niej w
piekarniku talerz.
Pokrojone masło waniliowe układamy na krewetki.
Mo na udekorowa delikatnie rant talerza kremem z octu balsamicznego
Monini i posypa listkami pietruszki lub mi ty lub bazylii.
Takie poł czenie składników mo e budzi w tpliwo ci, ale smak zaskoczy
Was naprawd pozytywnie…
łatwe
ok. godziny
3
551914084.004.png 551914084.005.png 551914084.006.png 551914084.007.png 551914084.008.png 551914084.009.png
RAVIOLI SEROWE
Nadzienie.
Wsypujemy do miseczki ser ricotta, kozi ser i parmezan (mo e by starty na tarce –
b dzie go łatwiej wymiesza ). Rozgniatamy lub drobno kroimy z bek czosnku,
dodajemy do serów i dokładnie mieszamy, do smaku dosypuj c sól i wie o
zmielony pieprz.
Ciasto.
Na stolnic przesiewamy przez sitko m k , dodajemy kilka szczypt soli, robimy z
niej kopczyk. W rodku robimy wgł bienie i wbijamy do niego jajka. Dokładnie
wyrabiamy ciasto. Po to, eby nie przyklejało si do dłoni co jaki czas trzeba je
zwil a wod . Ciasto ma mie jednolit konsystencj , ma by g ste. W razie
konieczno ci mo na doda ły k – dwie wody (je li ciasto b dzie za suche).
Przykrywamy ciasto bawełnian ciereczk i zostawiamy je na jaki czas (do
godziny) eby składniki dobrze wymieszały si , a ciasto było łatwiejsze w
wałkowaniu. Posypujemy stolnic m k ( eby ciasto nie przyklejało si podczas
wałkowania).
Dzielimy ciasto na cztery równe cz ci, ka d z nich cienko rozwałkowujemy.
Najlepiej, je li kawałki b d prostok tne i b d miały podobne wymiary – jeden ma
by poło ony na drugim.
Ravioli.
Układamy na stolnicy rozwałkowany kawałek ciasta, nast pnie smarujemy go
białkiem jajka (ciasto b dzie lepiej si skleja ). Wykładamy nadzienie na ciasto w
kilku rz dach i równych odst pach, w przybli eniu ły eczka nadzienia co 3
centymetry. Teraz kładziemy na to drugi rozwałkowany kawałek ciasta, usuwamy
powietrze i dociskamy przestrzenie mi dzy nadzieniem. Nast pnie no em albo
okr głym no ykiem dekoracyjnym (np do faworków) wycinamy kwadraty.
Do wrz cej i osolonej wody z odrobin oliwy wkładamy wyci te ravioli i gotujemy
2 – 3 minuty a piero ki wypłyn na wierzch.
Ugotowane piero ki wyjmujemy ły k cedzakow .
Sos.
Sma ymy drobno posiekan cebul do momentu a b dzie złota, wrzucamy na
patelni dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórek. Dodajemy pokrojony
z bek czosnku i trzy ły ki octu balsamicznego Monini. Dodajemy oliwki Monini,
odparowujemy sos przez kilka minut do czasu a uzyska odpowiedni
konsystencj , przyprawiamy pieprzem i sol do smaku.
Sposób podania.
Na talerze wykładamy ravioli serowe. Je li zd yły ostygn , to podsma amy je
lekko na oliwie Anfora. Na ravioli kładziemy kilka ły ek sosu pomidorowego,
posypujemy parmezanem i dekorujemy wie bazyli .
CIASTO:
300g m ki
4 jajka (3 całe i jedno ółtko + białko z jednego
do smarowania ciasta)
ły eczka soli
NADZIENIE
200g sera Ricotta (jeden kubeczek)
120g sera koziego (mały kubeczek)
150g sera parmezan
z bek czosnku
SOS
1 rednia cebula
z bek czosnku
2 puszki pomidorów w puszce
wie a bazylia
ocet balsamiczny Aceto Balsamico Monini
oliwki DOP Monini
oliwa do sma enia Anfora
rednio trudne
ok. godziny (bez czasu na wyro ni cie ciasta)
4
551914084.010.png 551914084.011.png 551914084.012.png 551914084.013.png 551914084.014.png 551914084.015.png 551914084.016.png 551914084.017.png 551914084.018.png 551914084.019.png
Panpepato
Rozpu ci w rondlu cukier, miód i masło. Mas cukrow gotowa a do
uzyskania lepkiej konsystencji. Zdj z ognia, doda wymieszane
wcze niej grubo posiekane orzechy i migdały oraz skórk z pomara czy z
m k , kakao i przyprawami. Mas wyla na blaszk wyło on papierem
ry owym i wyrówna powierzchni . Piec ok. 40 minut w piekarniku
nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu wystudzi , wyj z foremki, odci
nadmiar papieru ry owego, posypa cukrem pudrem i pokroi na kawałki.
Taki piernik mo na z powodzeniem przechowywa w zamkni tym
pojemniku nawet kilka tygodni.
Mo na zapakowa w mał puszk i przewi za wst eczk
– smaczny i osobisty prezent dla kogo bliskiego…
po 100g upra onych w piekarniku orzechów
włoskich, laskowych i migdałów
200g posiekanej skórki z pomara czy
50g m ki
4 ły ki kakao
po pół ły eczki gałki muszkatołowej,
kolendry, cynamonu
ły eczka wie o zmielonego pieprzu
szczypta mielonych go dzików i gałki
muszkatołowej
100g cukru
szklanka miodu
25g masła
papier ry owy
cukier puder
proste
30 do 40 minut
5
551914084.020.png 551914084.021.png 551914084.022.png 551914084.023.png 551914084.024.png 551914084.025.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin