MIODOWO ORZECHOWY PLACEK.doc

(20 KB) Pobierz

MIODOWO ORZECHOWY PLACEK

 

Poziom trudności:

Dla początkujących

Składniki:

-4 jaja
-4 łyżeczki zimnej, przegotowanej wody
-4 łyżeczki cukru pudru
-1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
-4 łyżki siekanych orzechów włoskich
-4 łyżki miodu
-masło do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć do białości, dodając cukier, skórkę z cytryny i wodę.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło. Na takie właśnie masło wylać masę jajeczną. Przykryć ją i smażyć bez poruszania patelnią, aż zauważymy, że spód się zetnie i ze złoci. Wtedy szybko wstawić patelnię do rozgrzanego piekarnika na 1, maksymalnie 2 minuty.
Miód i orzechy podgrzać razem w rondelku, często mieszając.
Gotowy placek zsunąć na talerz, posmarować ciepłym miodem z orzechami i złożyć na pół. Przekroić go na 2 porcje i czym prędzej podawać

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin