plan posiłków 3 tydzień.pdf

(215 KB) Pobierz
PLAN POSIŁKÓW
Tygodniowy plan posiłków
od Poniedziałku 14 grudnia do Niedzieli 20 grudnia
Poniedziałek , 14 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 3390 kcal, Białko: 137,33 g, Tłuszcz: 62,20 g, Cholesterol: 208,06 mg,
Węglowodany: 570,82 g, Sód: 1 962,18 mg, Błonnik: 30,28 g
Śniadanie:
Płatki ryżowe błyskawiczne - np. KUPIEC 85 g (8,6 płaskiej
łyżki) ,Mleko spożywcze 3.5 % tłuszczu 0,6 kg (2,9 szkl.),Winogrona 285
g
915 kcal
Drugie śniadanie:
Pieczywo chrupkie z twarożkiem, rzodkiewką i
szczypiorkiem 190 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225 ml)
195 kcal
Pieczywo chrupkie z twarożkiem, rzodkiewką i
szczypiorkiem
Składniki:
Chleb chrupki 15 g (1¾ kromki) , Ser twarogowy
chudy 120 g (1¾ plastra) , Szczypiorek 25 g (3½
łyżki) , Rzodkiewka 25 g (1¾ szt.)
Przyprawy:
Lunch:
Ciepła kanapka z tuńczykiem 335 g ,Herbata bez cukru 1 szkl.
(225 ml),Banan ½ kg (2,9 średniego)
1285 kcal
Ciepła kanapka z tuńczykiem
Składniki:
LAGUNA - Tuńczyk sałatkowy w sosie własnym 55 g
(5¾ płaskiej łyżki) , Sałata 25 g (2,9 liścia dużego) ,
Pomidor 20 g (2,9 plasterka) , Pieczywo tostowe
230 g (11½ kromki)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Pieczywo opiec w tosterze.
2. Położyć na jednej z kromek sałatę, pomidora i
tuńczyka. Przykryć drugą kromką chleba.
Obiad:
Kurczak z jabłkami 400 g ,Ryż biały 160 g (11½ płaskiej łyżki
surowego)
985 kcal
Kurczak z jabłkami
Składniki:
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 140 g (1,1 szt.) ,
Jabłko 170 g (1,1 średniego) , Wino białe wytrawne
55 g (1,1 kieliszka) , Oliwa z oliwek 10 g (2,3
łyżeczki) , Masło śmietankowe 10 g (2,3 płaskiej
łyżki)
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 1
782887182.012.png 782887182.013.png 782887182.014.png 782887182.015.png
 
PLAN POSIŁKÓW
Przyprawy:
Rozmaryn , Sól biała 2 g (2,3 szczypty) , Pieprz
czarny, zmielony
Krok po kroku:
1. Mięso umyć, pokroić w plastry. Oprószyć
przyprawami. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie z
obu stron. Wlać wino, wrzucić rozmaryn. Mięso
dusić przez kilka minut.
2. Jabłka umyć, obrać. Pokroić w duże plastry.
Zbrązowić jabłka na rozgrzanym maśle.
3. Tak przyrządzone mięso obłożyć przed
podaniem podsmażonymi jabłkami.
Wtorek , 15 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 3365 kcal, Białko: 158,62 g, Tłuszcz: 60,40 g, Cholesterol: 205,83 mg,
Węglowodany: 561,55 g, Sód: 2 214,21 mg, Błonnik: 45,06 g
Śniadanie:
Kanapka z serem twarogowym 430 g ,Herbata bez cukru 1 szkl.
(225 ml),Banan ½ kg (2,9 średniego)
1005 kcal
Kanapka z serem twarogowym
Składniki:
Rzodkiewka 85 g (5¾ szt.) , Sałata 25 g (2,9 liścia
dużego) , Ser twarogowy chudy 200 g (2,9 plastra)
, Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 115 g
(2,9 kromki)
Przyprawy:
Drugie śniadanie:
Koktajl brzoskwiniowy 240 g ,Kiwi 110 g (1,1 średniego)
235 kcal
Koktajl brzoskwiniowy
Składniki:
Jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g (1,1 małego
opakowania) , Brzoskwinia w syropie 90 g (0,6 szt.)
, Miód pszczeli 5 g (1,1 płaskiej łyżeczki)
Przyprawy:
Krok po kroku:
1. Wszystkie składniki koktajlu zmiksować i
schłodzić.
Lunch:
Kanapka po prowansalsku 240 g ,Herbata bez cukru 1 szkl. (225
ml),Banan 425 g (2,3 średniego),Jogurt naturalny 2% tłuszczu 455 g
1245 kcal
Kanapka po prowansalsku
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 2
782887182.001.png 782887182.002.png 782887182.003.png 782887182.004.png
 
PLAN POSIŁKÓW
Składniki:
Bagietki francuskie 85 g (1,1 średniej) , Masło extra
10 g (2,3 płaskiej łyżki) , Sałata 10 g (1,1 liścia
dużego) , Pomidor 30 g (4,6 plasterka) , Papryka
czerwona 9 g (4,6 szt.) , BEACH FLOWER - Oliwki
zielone bez pestek "Beach flower" 40 g (4,6 szt.) ,
Ser Brie pełnotłusty 45 g
Przyprawy:
Bazylia suszona , Zioła prowansalskie
Krok po kroku:
1. Pieczywo posmarować masłem.
2. Położyć na nim sałatę, pomidora, paprykę,
oliwki. Posypać bazylią, ziołami prowansalskimi
i startym serem.
Klopsiki z papryką 0,6 kg ,Kasza jaglana 110 g (8,7 płaskiej łyżki
surowej),Sok z czarnej porzeczki 380 g (1¾ szkl.)
Obiad:
870 kcal
Klopsiki z papryką
Składniki:
Papryka zielona 170 g (0,9 średniej sztuki) ,
Papryka czerwona 170 g (0,9 średniej sztuki) ,
Cebula 95 g (0,9 średniej) , Wołowina klasa I
nieścięgnista 155 g , Czosnek 6 g (0,9 ząbka)
Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony , Sól biała 1 g (0,9
szczypty)
Krok po kroku:
1. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać.
2. Paprykę opłukać w zimnej wodzie, wykroić
środki i drobno pokroić.
3. Mięso opłukać w zimnej wodzie, zmielić przez
maszynkę i włożyć do miski.
4. Dodać cebulę, przyprawy i dokładnie
wymieszać. Formować małe klopsiki.
5. Czosnek i pokrojone papryki włożyć do garnka,
wlać wodę i zagotować.
6. Do gotujących się warzyw włożyć delikatnie
klopsiki i dusić na małym ogniu około pół
godziny.
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 3
782887182.005.png 782887182.006.png
 
PLAN POSIŁKÓW
Środa , 16 grudnia 2009 r.
Kaloryczność: 3355 kcal, Białko: 167,30 g, Tłuszcz: 57,67 g, Cholesterol: 154,68 mg,
Węglowodany: 548,50 g, Sód: 1 861,75 mg, Błonnik: 31,75 g
Śniadanie:
Makaron z mlekiem 0,6 kg ,Banan 425 g (2,3 średniego),Herbata
bez cukru 1 szkl. (225 ml)
865 kcal
Makaron z mlekiem
Składniki:
Mleko spożywcze 1.5 % tłuszczu 515 g (2,3 szkl.) ,
Makaron dwujajeczny 55 g
Przyprawy:
Sól biała 2 g
Krok po kroku:
1. Przegotować mleko.
2. Makaron wsypać do osolonego wrzątku
mieszając. Po ugotowaniu odcedzić i przelać
gorącą wodą.
3. Połączyć makaron z mlekiem i podawać na
gorąco.
Drugie śniadanie:
Musli z soją fitness - np. BENUS 30 g (3,5 płaskiej łyżki) ,
Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu 255 g (1,1 szkl.),Winogrona 110 g
295 kcal
Lunch:
Makaron z tuńczykiem i warzywami 1,1 kg ,Herbata bez cukru 1
szkl. (225 ml)
1285 kcal
Makaron z tuńczykiem i warzywami
Składniki:
LUBELLA - Makaron świderki 180 g , LAGUNA -
Tuńczyk sałatkowy w sosie własnym 135 g ,
Kukurydza konserwowa 170 g (11½ płaskiej łyżek) ,
BONDUELLE - Groszek konserwowy puszka 170 g
(11½ płaskiej łyżek) , Jogurt naturalny 2% tłuszczu
110 g (11½ łyżeczki) , Pomidor 295 g (2,3
średniego) , Cytryna 65 g (4,6 plasterka) ,
Pietruszka. liście 10 g (6,9 łyżeczki)
Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony
Krok po kroku:
1. Makaron ugotować na pół miękko.
2. Kukurydzę, groszek odsączyć z zalewy. Dodać
do makaronu.
3. Pomdora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić,
dodać do makaronu.
4. Tuńczyka rozgnieść widelcem i wymieszać z
jogurtem, przyprawić, pieprzem i sokiem z
cytryny.
5. Sos z rybą połączyć z makaronem. Posypać
natką pietruszki. Wymieszać.
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 4
782887182.007.png 782887182.008.png 782887182.009.png
 
PLAN POSIŁKÓW
Obiad:
Indyk z wiśniami 415 g ,Sałatka z pieczarek 325 g,Sok z czarnej
porzeczki ½ kg (2,3 szkl.)
905 kcal
Sałatka z pieczarek
Składniki:
Czosnek 8 g (1,1 ząbka) , Szczypiorek 4 g (2,3
łyżeczki) , Pietruszka. liście 4 g (2,3 łyżeczki) ,
Cukier 2 g (2,3 szczypty) , Cytryna 30 g (2,3
plasterka) , Oliwa z oliwek 10 g (2,3 łyżeczki) ,
Pieczarka uprawna. świeża 255 g (6,9 małej)
Przyprawy:
Pieprz czarny, zmielony , Sól biała 2 g (2,3
szczypty)
Krok po kroku:
1. Pieczarki umyć. Usunąć trzonki. Kapelusze
pokroić w plasterki.
2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Dokładnie rozmieszać z solą, oliwą, sokiem z
cytryny, cukrem i pieprzem.
3. Pietruszkę, szczypiorek umyć, osuszyć,
posiekać. Dodać do pieczarek. Wymieszać.
Połączyć z sosem. Odstawić na 15 minut.
Indyk z wiśniami
Składniki:
Oliwa z oliwek 10 g (1,1 płaskiej łyżki) , Miód
pszczeli 15 g (1,1 płaskiej łyżki) , Wiśnie bez
pestkek mrożone 195 g (1,1 szkl.) , Mięso z piersi
indyka ze skórą 180 g
Przyprawy:
Imbir , Sól biała 2 g (2,3 szczypty) , Pieprz czarny,
zmielony
Krok po kroku:
1. Mięso umyć w zimnej wodzie, pokroić na
plastry i posypać solą i pieprzem.
2. Oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć na niej
piersi z indyka, dodać 3/4 szklanki wody, imbir,
miód i dusić około 15 minut.
3. Następnie dołożyć wiśnie, doprawić do smaku i
dusić jeszcze 15 minut. Podawać na gorąco.
Symetria 2005-09. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona 5
782887182.010.png 782887182.011.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin