SMAKOWITE PATYCZKI
Rodzaj zabawy: partnerska, rozpoznawanie.
Miejsce: klasa szkolna, świetlica.
Czas trwania: po przygotowaniach około 10 minut.
Przeznaczona dla: dzieci od 5 lat; grup od 10 do 30 osób.
Opis zabawy
Pół kilograma twarogu ucieramy z mlekiem do postaci kremowej masy. Rozkładamy go następnie do kilku dużych filiżanek lub małych misek i doprawiamy do smaku różnymi składnikami: miodem, sproszkowaną cebulą, solą, sproszkowanym czosnkiem, sokiem z cytryny, białym pieprzem, pastą z sardynek itp. Przyprawy te nie powinny w miarę możliwości zabarwiać twarogu, gdyż w przeciwnym razie uczestnicy będą „jedli" również oczami. Teraz wszyscy siadają wokół stołu z ustawionymi miseczkami z twarogiem i dwoma pudełkami pełnymi np. długich zapałek oraz pojemnikiem na odpadki. Uczestnicy dobierają się parami. Jedno z dzieci idzie do stołu, bierze jedną zapałkę, zanurza ją w masie twarogowej i podaje partnerowi do polizania. „Smakosz" może powiedzieć, jaki to rodzaj masy, lub po prostu rozkoszować się jej smakiem. Zużyte zapałki wyrzucamy do pojemnika na odpadki. Partnerzy zamieniają się rolami. Smakujemy tak długo, aż wszyscy uczestnicy spróbują każdego rodzaju masy twarogowej.
Inne możliwości
W przypadku starszych dzieci można najpierw postawić przy miskach tabliczki z opisem zawartości i pozwolić wszystkim uczestnikom, aby zapoznali się ze smakiem przygotowanych mas. Następnie zawiązujemy oczy jednej osobie, która musi odgadnąć skład próbowanych rodzajów masy. W tej wersji można wykorzystać również kolorowe przyprawy: curry, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, kakao, marmoladę truskawkową itp. Każda prawidłowo rozpoznana przyprawa oznacza jeden punkt dla danego uczestnika. Jeżeli chcemy jeszcze bardziej utrudnić zgadywanie, rezygnujemy z początkowej rundy, w której można spróbować wszystkich mas twarogowych.
Materiały pomocnicze
Pół kilograma twarogu, mleko, rozmaite przyprawy, bardzo długie zapałki, miski i pojemnik na odpadki. W drugim wariancie konieczna jest opaska do zawiązania oczu.
Wskazówki pedagogiczne
Rozpoznawanie rozmaitych smaków tylko przy pomocy języka nie przychodzi małym dzieciom z łatwością. Dlatego też wystarczy jedynie smakowanie, bez urządzania zawodów. Starsi uczestnicy natomiast bardzo lubią rywalizację i wygrywanie. Dzięki temu, że jest się karmionym, pomiędzy partnerami w parach dochodzi do zacieśnienia ich wzajemnych stosunków.
piokles