Tiramisu.doc

(20 KB) Pobierz
Tiramisu

Tiramisu

 

30dkg podłużnych biszkoptów

50dkg serka mascarpone

4 jajka

8 łyżek cukru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

50ml likieru amaretto

2 łyżki ciemnego kakao

*

Kawę rozpuścić w 2 szkl. ciepłej wody, dodać likier, ostudzić.

Do żółtek wsypać 3/4 porcji cukru i zmiksować. Dodać mascarpone i wymieszać.

Ubić białka ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ubijać ok. 2 min. Połączyć z masą mascarpone.

Połowę biszkoptów delikatnie zanurzać w kawie z likierem, układać w naczyniu; wyłożyć połowę kremu i posypać 1 łyżką kakao. To samo zrobić z drugą połową biszkoptów i kremu.

Deser wstawić do lodówki na con. 5 godzin. Przed podaniem posypać resztą kakao.

SMACZNEGO

~~~~~~~~~~

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin