Tiramisu
30dkg podłużnych biszkoptów
50dkg serka mascarpone
4 jajka
8 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50ml likieru amaretto
2 łyżki ciemnego kakao
*
Kawę rozpuścić w 2 szkl. ciepłej wody, dodać likier, ostudzić.
Do żółtek wsypać 3/4 porcji cukru i zmiksować. Dodać mascarpone i wymieszać.
Ubić białka ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ubijać ok. 2 min. Połączyć z masą mascarpone.
Połowę biszkoptów delikatnie zanurzać w kawie z likierem, układać w naczyniu; wyłożyć połowę kremu i posypać 1 łyżką kakao. To samo zrobić z drugą połową biszkoptów i kremu.
Deser wstawić do lodówki na con. 5 godzin. Przed podaniem posypać resztą kakao.
SMACZNEGO
~~~~~~~~~~
Monika3574