Składniki:
Ciasto:
· 5 jajek
· ¾ szklanki mąki tortowej
· ¾ szklanki cukru
· cukier waniliowy
· 5 łyżek oleju
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa:
· 50 dag maku
· 3 jajka
· 1 szklanka cukru pudru
· 15 dag masła
· 2 łyżki miodu
· 4 łyżki oleju
· 10 dag rodzynek
· 10 dag orzechów włoskich
· olejek migdałowy
Polewa czekoladowa:
· 5 dag białej czekolady
· 5 dag masła
Sposób wykonania:
Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową prostokątną formę (25 x 36 cm). Piec 40 minut w temp. 180-200 °C.
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.
Czekoladę i masło roztopić, dokładnie wymieszać, a następnie polać ciasto.
kleeberga50