Makowiec na biszkopcie.doc

(24 KB) Pobierz
Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie

 

Składniki:

Ciasto:

·        5 jajek

·        ¾ szklanki mąki tortowej

·        ¾ szklanki cukru

·        cukier waniliowy

·        5 łyżek oleju

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Warstwa makowa:

·      50 dag maku

·      3 jajka

·      1 szklanka cukru pudru

·      15 dag masła

·      2 łyżki miodu

·      4 łyżki oleju

·      10 dag rodzynek

·      10 dag orzechów włoskich

·      olejek migdałowy

 

Polewa czekoladowa:

·      5 dag białej czekolady

·      5 dag masła

 

Sposób wykonania:

Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem, olejem i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową prostokątną formę (25 x 36 cm). Piec 40 minut w temp. 180-200 °C.

Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu.

Czekoladę i masło roztopić, dokładnie wymieszać, a następnie polać ciasto.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin