Kartoflanka berlińska.pdf

(29 KB) Pobierz
4243962 UNPDF
Kartoflanka berlińska
Składniki:
175 g boczku wędzonego ze skórą
300 g obranych ziemniaków
50 g cebuli
1/2 pęczka majeranku
3/4 l rosołu
100 g marchwi
100 g selera
50 g porów
1/4 l słodkiej śmietanki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę, wysmażyć razem ze skórą na patelni. Ziemniaki i
cebule również pokroić w kostkę, dodać do wysmażonego boczku, wymieszać. Potem
przełożyć do garnka, zalać rosołem. Wrzucić związane łodygi majeranku po uprzednim
zdjęciu listków. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 25 min. Następnie
umyć jarzyny, pokroić grubo i wrzucić do zupy. Gotować 10 min. Z zupy wyjąć łodygi
majeranku i skórę z boczku. Zupę przecedzić. Ziemniaki, boczek i niedogotowane jarzyny
zemleć w maszynce do mięsa. Masę połączyć z odcedzoną zupą, wymieszać ze
śmietanką, zagotować, stale mieszając. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Posypać
listkami majeranku. Podawać z grzankami.
4243962.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin