Sławomir Gromadzki - Sposoby na choroby cz.2.pdf

(406 KB) Pobierz
177646875 UNPDF
SKUTECZNE SPOSOBY
NA TWOJE CHOROBY
część II
NATURALNE METODY LECZENIA WYBRANYCH CHORÓB
LUMBAGO (POSTRZAŁ)
ŁOJOTOK
ŁUPIEŻ
MARSKOŚĆ WĄTROBY
MENOPAUZA
MUKOWISCYDOZA
NADKWASOTA
NADMIERNA POTLIWOŚĆ
NADM. KRWAW. MIESIĘCZNE
NADWAGA I OTYŁOŚĆ
OSTEOPOROZA
PARADONTOZA
PRZEROST GRUCZ. KROK.
REFLUKS (odpływ)
REUMATYZM (patrz GOŚCIEC)
RWA KULSZOWA (ISCHIAS)
SCHIZOFRENIA
SCHORZENIA WĄTROBY
SKAZA BIAŁKOWA
TRĄDZIK
WIRUSOWE ZAPAL. WĄTROBY
WRZODY TRAWIENNE
WYPADANIE WŁOSÓW
ZAĆMA (KATARAKTA)
ZAKAŻENIA GRONKOWCEM
ZAPALENIE ŻYŁ
ZAPARCIA
ZESP. NAP. PRZEDMIESIĄCZK.
ŻYLAKI GOLENI
UWAGA!
ponieważ zagadnienia związane z chorobami nowotworowymi,
177646875.001.png
AUTOIMMUNOLOGICZNYMI, cukrzycą oraz chorobami układu krążenia
WYMAGAJĄ BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWEGO OPRACOWANIA, zostały
OMÓWIONE w innych działach.
LUMBAGO (POSTRZAŁ) – patrz: ISCHIAS, RWA KULSZOWA
Ostry ból lędżwiowo-krzyżowy najczęściej spowodowany wypadnięciem krążka
międzykręgowego i jego uciskiem na więzadła i nerwy.
Wszystkie zalecenia związane z leczeniem są takie same jak w przypadku ISCHIAS
(RWA KULSZOWA).
Bardzo ważnym w tym przypadku środkiem są chińskie tabletki ziołowe „YAO TONG
PIAN”.
ŁOJOTOK (patrz też ŁUSZCZYCA, ŁUPIEŻ)
Łojotok charakteryzuje się łuszczącymi wykwitami, które powstają w wyniku
zaburzenia pracy gruczołów łojotokowych. Łojotok najczęściej pojawia się na
owłosionej skórze głowy i każdej innej części ciała.
Przyczyna łojotoku nie jest znana. Przypuszcza się, że ma związek z niewłaściwym
odżywianiem się (nadmiar pokarmów mięsnych, nabiałowych, słodyczy, używek itp.)
oraz stresem. Niektórzy twierdzą, ze może ją wywoływać nadmiar drożdży w
organizmie (candida albicans), niedobór biotyny itp.
LECZENIE:
Lecytyna (o stężeniu 1200 mg) – 3 razy dziennie 1 kaps. lub jej zawartość połknąć na
początku posiłków. Lecytyna wzmacnia włosy, pomaga w kontrolowaniu stresu,
obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała łojotokowi.
„Boracelle” (olej z ogórecznika lekarskiego o dużym stężeniu kwasu gamma-
linolenowego – 500 mg) – 2 razy dziennie 1 kapsułkę wycisnąć i spożyć z posiłkiem.
„Boracelle” posiada właściwości przeciw zapalne, zmniejsza objawy związane ze
swędzeniem skóry, posiada właściwości uspokajające, wzmacnia układ
immunologiczny itp.
Biotyna – ok. 200 mg dziennie z posiłkami.
Acidophillus – według instrukcji na opakowaniu.
„Special Two” – preparat witaminowo-minerałowy zawierający wszystkie składniki,
których niedobór może powodować łupież. – 2 razy dziennie 1 po jedzeniu.
Zamiast Special Two można stosować Kelp – glon morski w tabletkach – ok. 1000
mg dziennie (3 razy dziennie po 2 do 3 tabletek po posiłkach).
Selen – 100 do 200 mg dziennie.
Cynk – 50 mg dziennie.
Witamina B6 (pirydoksyna), wit. C, beta-karoten (prowitamina A), wit. E.
UWAGA: wszystkie w/w witaminy i minerały znajdują się w preparacie Special Two.
Do mycia skóry należy używać wyłącznie „Bonidermu” (zawiera wyłącznie wyciągi z
ziół, które przeciwdziałają łupieżowi, wypadaniu włosów, łuszczycy i łojotokowi). Po
wtarciu „Bonidermu” w mokre włosy należy spłukiwać głowę wodą dopiero po upływie
najkrócej 15 minut, dzięki czemu związki występujące w ziołach będą miały znacznie
więcej czasu by wywierać leczniczy wpływ na skórę głowy.
Do wcierania we włosy można też używać następującej mieszanki ziołowej: skrzyp,
łopian, mydlnica, tymianek, kora dębu. Wszystkie składniki (po 50 gr.) dokładnie
wymieszać i 4 duże łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku w termosie. Wcierać
rano i wieczorem przez miesiąc.
Koniecznie należy mocno ograniczyć spożycie pokarmów nabiałowych (mleko, sery,
jaja oraz wszystkie produkty zawierające je w skaldzie), mięsnych, słodyczy, cukru
rafinowanego, używek, leków syntetycznych, pokarmów smażonych, bogatych w
tłuszcz (frytki, pączki, ciasta, desery, ser żółty, masło, margaryna itp.), przetworów z
białej mąki, czekolady.
Zamiast w/w tłuszczów można spożywać umiarkowane ilości oleju z oliwek i z pestek
winogron.
ŁUPIEŻ (patrz też ŁOJOTOK, ŁUSZCZYCA)
Łupież jest wynikiem łuszczenia się powierzchniowych warstw skóry głowy. Zwykle
powodem łupieżu jest łojotok. Do łupieżu może też prowadzić wysokobiałkowa dieta
(nadmierne spożycie pokarmów nabiałowych i mięsnych), nadmiar rafinowanego
cukru w diecie (słodycze, napoje słodzone, ciasta itp.), zachwianie równowagi
hormonalnej, stres, niedobór składników odżywczych, np. selenu, witamin z grupy B,
niektórych kwasów tłuszczowych (omega 3 lub kwasu gammalinolenowego),
stosowanie niewłaściwych szamponów itp.
LECZENIE:
Lecytyna (o stężeniu 1200 mg) – 3 razy dziennie 1 kaps lub jej zawartość połknąć na
początku posiłków. Lecytyna wzmacnia włosy, pomaga w kontrolowaniu stresu,
obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała łojotokowi.
„Boracelle” (olej z ogórecznika lekarskiego o dużym stężeniu kwasu gamma-
linolenowego – 500 mg) – 2 razy dziennie 1 kapsułkę wycisnąć i spożyć z posiłkiem.
„Boracelle” posiada właściwości przeciw zapalne, zmniejsza objawy związane ze
swędzeniem skóry, posiada właściwości uspokajające, wzmacnia układ
immunologiczny itp.
„Special Two” – preparat witaminowo-minerałowy zawierający wszystkie składniki,
których niedobór może powodować łupież. – 2 razy dziennie 1 po jedzeniu.
Zamiast „Special Two” można stosować Kelp – glon morski w tabletkach – ok. 1000
mg dziennie (3 razy dziennie po 2 do 3 tabletek po posiłkach).
Selen – 100 do 200 mg dziennie.
Cynk – 50 mg dziennie.
Witamina B5, B12, B6 (pirydoksyna), wit. C, beta-karoten (prowitamina A), wit. E.
UWAGA: wszystkie w/w witaminy i minerały znajdują się w preparacie Special Two.
Do mycia włosów należy używać wyłącznie „Bonidermu” (zawiera wyłącznie wyciągi
z ziół, które przeciwdziałają łupieżowi, wypadaniu włosów, łuszczycy i łojotokowi). Po
wtarciu „Bonidermu” w mokre włosy należy spłukiwać głowę wodą dopiero po upływie
najkrócej 15 minut, dzięki czemu związki występujące w ziołach będą miały znacznie
więcej czasu by wywierać leczniczy wpływ na skórę głowy.
Do wcierania we włosy można też używać następującej mieszanki ziołowej: skrzyp,
łopian, mydlnica, tymianek, kora dębu. Wszystkie składniki (po 50 gr.) dokładnie
wymieszać i 4 duże łyżki mieszanki zalać 2 szklankami wrzątku w termosie. Wcierać
rano i wieczorem przez miesiąc.
Koniecznie należy mocno ograniczyć spożycie pokarmów nabiałowych (mleko, sery,
jaja oraz wszystkie produkty zawierające je w skaldzie), mięsnych, słodyczy, cukru
rafinowanego, używek, leków syntetycznych, pokarmów smażonych, bogatych w
tłuszcz (frytki, pączki, ciasta, desery, ser żółty, masło, margaryna itp.), przetworów z
białej mąki, czekolady.
Zamiast w/w tłuszczów można spożywać umiarkowane ilości oleju z oliwek i z pestek
winogron.
MARSKOŚĆ WĄTROBY
Marskość oznacza powolne pogorszenie funkcji wątroby na skutek postępującego
bliznowacenia i twardnieniu jej tkanek. To zaś uniemożliwia normalny przepływ krwi
przez wątrobę, przez co nie jest ona w stanie prawidłowo funkcjonować. Wątroba
traci stopniowo swe rozliczne funkcje, z których wiele ma zasadnicze znaczenie dla
życia. Istnieje wiele przyczyn choroby. Zdecydowanie najczęstszą jest nadużywanie
alkoholu. Inne to wirusowe zapalenie wątroby, chroniczny stan zapalny,
niedożywienie, zastoinowa niewydolność krążenia oraz marskość żółciowa (na tle
autoimmunologicznym).
W miarę postępu choroby dochodzi do utraty apetytu, spadku masy ciała, nudności i
wymiotów, ogólnie złego samopoczucia oraz osłabienia, nasila się również
niestrawność. Zauważa się skłonność do powstawania sińców i przypadkowych
krwawień (np. częstych krwawień z nosa). Na twarzy, ramionach i górnej części
tułowia mogą występować pajączkowate znamiona, delikatne lokalne rozszerzenie
żyłek w skórze.
W późniejszym okresie może dojść do rozwoju żółtaczki. Mężczyźni zauważają
spadek popędu seksualnego, obrzmienie gruczołów sutkowych, czasem impotencję.
Kobiety mają zaburzenia miesiączkowania. W końcowym okresie może dojść do
rozwoju niewydolności wątroby, objawiającej się gromadzeniem płynu w jamie
brzusznej, obrzękami kostek, drażliwością i trudnościami z koncentracją. Pacjent
traci pamięć, odczuwa silne drżenie rąk, pojawia się stan splątania (dezorientacji) i
patologicznej senności.
Marskość wątroby to choroba atakująca przede wszystkim osoby nadużywające
alkoholu, najczęściej występuje zatem w krajach o wysokim spożyciu alkoholu, takich
jak Francja, Niemcy itp. Zagrożenie zależy raczej od ilości spożywanego alkoholu niż
od jego rodzaju. Prawdopodobieństwo uszkodzenia wątroby jest takie samo zarówno
w przypadku pijących dużo piwa, jak i bardziej stężone alkohole. Do uszkodzenia
wątroby może prowadzić również przyjmowanie nadmiaru leków, nawet
bezpiecznych i stosowanych w zalecanych dawkach.
Jeśli chorobę wykryje się we wczesnym stadium, bezwzględne stosowanie się do
poniższych zaleceń może ją zahamować. Kiedy jednak pacjent nie jest w stanie
powstrzymać się od spożywania alkoholu, może dojść do śmiertelnej niewydolności
wątroby.
LECZENIE: Bez względu na podstawową przyczynę marskości należy natychmiast
zrezygnować z picia alkoholu. Nawet małe ilości alkoholu mogą być zabójcze dla
człowieka cierpiącego na marskość. Zależnie od przyczyny marskości i jej
zaawansowania przepisuje się również kortykosteroidy lub leki cytotoksyczne.
Z tłuszczów wolno na okres leczenia (ok. 3 miesiące) spożywać wyłącznie olej z
oliwek tłoczony na zimno. Najlepiej w ogóle nie spożywać smażonych pokarmów, a
jeśli chory nie może się bez nich obejść, to należy smażyć na małym ogniu i używać
do smażenia wyłącznie niewielkich ilości oleju z pestek winogron.
Koniecznością jest picie 3 x dziennie po 2 szklanki wody miedzy posiłkami i nie wolno
tej zasady lekceważyć. Niedobór wody jest np. jedną z głównych przyczyn kamicy i
gromadzenia w organizmie nadmiernej ilości toksyn, które obciążają wątrobę.
Na okres leczenia, chory powinien bezwzględnie i zupełnie wykluczyć następujące
produkty: cukier rafinowany, słodycze, białe pieczywo i wszelkie produkty z białej
mąki, kawę, herbatę, czekoladę, colę, napoje słodzone, sery żółte i topione,
śmietanę, masło krowie, margarynę, prażonych orzechów, frytek, wieprzowinę, ocet,
sól, biały ryż, smalec, ostre przyprawy. Należy także wykluczyć lub bardzo
ograniczyć spożycie mięsa, nabiału i tłuszczów. W miarę możliwości, chory powinien
unikać leków syntetycznych i konserwantów występujących w przetwarzanej
żywności, a także sztucznych słodzików. Zamiast mleka krowiego można spożywać
mleko sojowe lub owsiane. Przynajmniej na okres leczenia przejść na dietę
wyłącznie roślinną (bez pokarmów mięsnych i nabiałowych), gdyż taka dieta daje
najlepsze wyniki i zwykle prowadzi do poprawy stanu zdrowia nawet w bardzo źle
rokujących przypadkach. Najlepszym przykładem skuteczności diety wegańskiej oraz
innych sugerowanych w niniejszym opracowaniu metod może być przypadek pewnej
kobiety, która zapadła na marskość wątroby i pomimo bardzo złego stanu zdrowia i
tego, że powiedziano jej, że będzie żyła dwa tygodnie, to po przejściu na dietę
roślinną i zastosowaniu innych środków osoba ta od tamtej pory przeżyła już ponad
dwa lata i czuje się dobrze: „Piszę do Pana ponownie w sprawie mojej mamy,
która ma marskość wątroby. Dwa lata temu lekarze dawali jej dwa tygodnie życia!
Teraz czuje się dobrze, gdyż jest na diecie wegetariańskiej i chciałaby prosić Pana o
zalecenia, które pomogłyby jej jeszcze się wzmocnić” (patyczak@labnet.pl).
Dieta wysokobiałkowa, a szczególnie nadmiar białka zwierzęcego (mięso, nabiał)
stanowi duże zagrożenie dla tkanek wątroby, dlatego należy spożywać pokarmy o
mniejszej zawartości białka, np. owoce, warzywa, a jeśli spożywane są pokarmy o
większej zawartości białka to powinno to być białko roślinne (rośliny strączkowe, ryż
z błonnikiem, orzechy, kasze itp.). Najlepsze wyniki w przypadku marskości wątroby
daje spożywanie surowych owoców i warzyw oraz posty owocowo-warzywne.
Rosliny strączkowe, choć bogate w białko, to zawierają dużo argininy – aminokwasu,
który pomaga odtruć organizm z bardzo toksycznego i uszkadzającego wątrobę
amoniaku, który stanowi m.in. uboczny produkt przemiany białka zwierzęcego w
tłuszcz.
Bardzo ważna jest umiejętna kontrola stresu, dzięki codziennym ćwiczeniom
fizycznym lub spacerom, lekturze Pisma Świętego oraz ćwiczeniu pozytywnego
sposobu myślenia.
Codziennie wieczorem koniecznie trzeba robić gorący prysznic na okolice wątroby
przez ok. 5 minut, na zmianę z bardzo zimnym okładem na okolice wątroby. Należy
wykonywać ok. 3 do 5 takich zmian, zaczynając od gorącego prysznica a dopiero
potem zimny prysznic lub okład, i tak na zmianę.
Wspaniałe wyniki daje też gorący okład z węgla drzewnego (carbo medicinalis) lub
glinki leczniczej „Humy” na okolice wątroby.
Post raz w tygodniu przez 1 do 3 dni lub przynajmniej unikanie kolacji przez jakiś
czas przyniesie bardzo dobre rezultaty.
W trakcie leczenia należy jednocześnie stosować następujące środki:
FENOMEN NATURY - 3 x dziennie zjeść 1 małą łyżeczkę na początku posiłków.
PAU D'ARCO - 3 x dziennie 3 kaps. ok. 30 minut przed jedzeniem z 1 szkl. odwaru z
ziół: nagietek, skrzyp, dziurawiec, mniszek, kocanka, lukrecja (2x), łopian, chmiel,
skrzyp. Wszystkie te zioła wymieszać dokładnie razem. Codziennie rano 3 duże łyżki
tej mieszanki zalać 1 litrem wrzątku w termosie. Pić z tego 3 razy dziennie po 1
szklance z 3 kaps. PAU D'ARCO ok. 30 min przed jedzeniem.
SPECIAL TWO (jest b. ważny, gdyż zawiera zestaw wolnych aminokwasów, co
odciąża wątrobę. Zawiera też wiele antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki,
co poprawia pracę wątroby) – 2 - 3 x dziennie 1 po jedzeniu.
BORACELLE (usprawnia system obronny, wzmacnia wątrobę, leczy stany zapalne i
otłuszczenie wątroby) - 3 x dziennie 1 po jedzeniu.
SYLIMAROL - 3 x dziennie 200 mg sylimaryny po jedzeniu. Zamiast Sylimarolu może
być Syligran lub inny preparat zawierający sylimarynę. Zarówno Syligran, jak i
Sylimarol zawierają sylimarynę (związek występujący w ostropeście plamistym),
Zgłoś jeśli naruszono regulamin