kuchnia urugwajska.doc

(48 KB) Pobierz
Kuchnia Kubańska

Kuchnia Urugwajska

 

 

Mus mleczno-karmelowy na kremie z gorzkiej czekolady

 

Składniki:
Mus mleczno-karmelowy:
1 tubka mleka skondensowanego o smaku karmelowym,
1/2 l śmietany,
3 g żelatyny.
Krem czekoladowy:
5 żółtek,
15 dag startej gorzkiej czekolady,
2 łyżki cukru,
300 ml bitej śmietany 30-proc.

Opis wykonania:
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczoną, ale nie gorącą, czekoladę. Dokładnie mieszamy, a na końcu łączymy z ubitą śmietaną.

Mleko karmelowe z tubki łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a następnie dokładnie mieszamy z bitą śmietaną. Mus wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Podajemy polany stopioną gorzką czekoladą.

 

 

 

Pieczone polędwiczki wołowe w sosie tannat

 

Składniki:
25 dag polędwiczek wołowych,
5 dag drobno posiekanej szalotki,
2 dag masła,
100 ml czerwonego wytrawnego wina, najlepiej urugwajskiego tannat,
5 dag świeżych malin,
sól i pieprz do smaku.
Ryż
8 dag ryżu,
1 dag masła,
200 ml jarzynowego bulionu,
szczypta szafranu,
1/2 łyżeczki soli.
marchewki

Opis wykonania:
Rozgrzewamy mocno patelnię, na której rozpuszczamy 1 dag masła. Obsmażamy na nim przez 2-3 minuty posypane świeżo zmielonym pieprzem polędwiczki, po czym przekładamy je na ciepły talerz. Zlewamy tłuszcz, a następnie na tej samej patelni rozpuszczamy kolejną porcję masła (1dag), na której szklimy posiekaną szalotkę. Dodajemy wino, a gdy utworzony sos odparuje w 50 proc. Dodajemy zmiksowane maliny i usmażone polędwiczki. Wszystko razem dusimy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym pokrojone w plastry polędwiczki podajemy z szafranowym ryżem i glazurowanymi marchewkami.

Szafranowy ryż

W rondlu rozpuszczamy masło, na którym przesmażamy przez 1 minutę suchy ryż. Wsypujemy skruszony palcami szafran i zalewamy gorącym bulionem. Na małym ogniu gotujemy ryż do odparowania płynu, solimy do smaku.

Glazurowane marchewki

4 marchewki gotujemy przez 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy, a następnie smażymy przez 3-4 minuty na patelni na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Przed podaniem kroimy w plasterki.

 

 

 

Rolada faszerowana tuńczykiem

 

Składniki:
Ciasto:
5 jaj,
5 łyżek cukru,
3-5 łyżek wody,
5 łyżek mąki.
Farsz:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
10 dag posiekanego drobno selera naciowego,
20 ml majonezu,
sól,
sok z cytryny do smaku.

Opis wykonania:
Pieczemy ciasto na roladę. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru i jeszcze ubijamy przez chwilę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na gładką masę, dodajemy mąkę, a na końcu wodę. Łączymy pianę z żółtkami, delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy ciasto na prostokątną formę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy w temp. 165 st. C przez 7-10 minut, aż lekko się zazłoci. Wyjmujemy z pieca. Zdejmujemy papier z pieczenia, a roladę zwijamy za pomocą nowego kawałka lekko zwilżonego pergaminu. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przyrządzamy farsz z tuńczyka. Rybę odcedzamy z sosu i przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekany seler naciowy, majonez i całość miksujemy doprawiając do smaku. Rozwijamy ciasto, zdejmujemy papier, a na jego miejsce rozsmarowujemy na całej powierzchni mus tuńczykowy. Znowu ściśle zwijamy roladę i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Kroimy w ukośne porcje i podajemy z zieloną sałatą na przystawkę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin