Boczek faszerowany na specjalne okazje
Składniki
1,5 kg boczku,20 dag świeżych grzybów( mogą być pieczarki),1 jajko,2 cebule,1/2 litra (może być z kostki),sól, pieprz.
Boczek przeciąć tak, by utworzył się duży jego płat. Wyciąć ze środka mięso, tak by boczek miał ok,1,5 cm grubości, natrzeć wnętrze pieprzem i solą i odłożyc na 1 godz. do lodówki. Wycięte mięso przepuścić przez maszynkę, dodać do niego przesmażoną cebulę z pokrojonymi drobno grzybami, doprawić solą i pieprzem, Boczek smarować od wewnątrz roztrzepanym jajkiem i farszem. Boczek zwinąć w rulon i obwiązać nitką. Włożyć do brytfanny, zalać rosołem i piec w piekarniku ok 1,5 godz. w 185ºC. Znakomitym dodatkiem do boczku jest sos śliwkowy. Kilkanaście śliwek suszonych bez pestek( mogą być też powidła śliwkowe) wrzucić do rondelka. Gdy puszczą sok, dolać do nich 1/2 -3/4 szklanki płynu powstałego w czasie pieczenia boczku, gotować
chwilę, dolać 1/2 szklanki czerwonego wina, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość ma odparować tak, by sos był gęstawy z niewielkimi kawałkami śliwek. Podawać do boczku pokrojonego w plastry.Przepis ten znalazłam kiedyś w " Gazecie Wyborczej". Boczek ten robię na Boże Narodzenie, ale można nim zaskoczyć gości przy innej okazji.
martunia.n