Karkówka pieczona w majonezie.docx

(50 KB) Pobierz

Karkówka pieczona w majonezie

 

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=107614   

6 kotletów z karkówki 

3 serki pieczarkowe hochland po 100g każdy

400 ml słoik majonezu - ja użyłam "Winiary"

cebula

3 ząbki czosnku

2 rosolki grzybowe knorr

sól, pieprz,delikat do mięs i innych potraw

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=107615Dzisiaj miałam smaka na karkówke pieczona z pieczarkami w majonezie, ale poniewaz grzybów

nie było w sklepie

, wpadł mi do głowy inny pomysł. Oto on:

 

Płaty mięsa lekko rozbić, doprawić, schować do lodówki na kilka godzin, można na całą noc. Rosołki rozpuścić w szklance wrzątku, wlać do naczynia, w którym będzie sie piekło mięso. Plastry karkówki wysmarować z obu stron

majonezem, ułozyć w naczyniu do pieczenia, na nie posypać pokrojoną cebule z czosnkiem. Potem obłożyć plastrami serka, na nie kolejna warstwa - mi wyszły dwie. Zapiekać godzinę w temperaturze 180 stopni,  na termoobiegu, pod przykryciem. Po upieczeniu dobrze, jest zlać tłuszcz. http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=107618Ja go wybrałam łyżką do sosów.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin