boczek faszerowany mielonym mięsem
Składniki
1,5 kg surowego cienkiego boczkusólpieprzczosnekmajranekfarsz15-20 dkg mielonego mięsajajkonamoczona bułkasólpieprzmajranek
boczek nacieramy roztartymi przyprawami i pozostawiamy na dwie doby w chłodnym miejscuz mielonego miesa robimy farsz ,mieso przygotowujemy tak jak na mielone kotletyi nadziewamy boczek zwijając go ja spinam boczek wykałaczkami i zaczepiam o każdą z nich nić szpagatową Żeby nie rozpadł sie przy pieczeniupiekę w garnku do pieczenia drobiu tzw gęsiarce ok 1.5 godziny w zależności od grubości mięsapo upieczeniu odstawiamy boczek do wystudzenia i zimnego wyciagamy wykałaczki i nić Pieczeń trzyma się świetnie nigdy sie nie rozpada a w smaku.....palce lizać, boczek jest przepysznytak wygląda przed włożeniem do garnka
martunia.n