BIBLIOGR.TXT

(24 KB) Pobierz
Wskaz�wki bibliograficzne
Wykaz wa�niejszych opracowa� na temat Polski
i innych kraj�w europejskich XVI wieku zaj��by dzie-
si�tki stron druku i chyba nie wskaza�by w literaturze
przedmiotu tego, co jest najistotniejsze dla poznania
epoki. W praktyce przecie� nie por�wnywali�my �w-
czesnej Polski ze wszystkimi krajami europejskimi, do-
konuj�c na og� ich wyboru w zale�no�ci od problema-
tyki omawianej i istniej�cych materia��w por�wnaw-
czych. Dlatego te� dla Czytelnika, kt�ry by pragn��
uzyska� pe�niejsz� panoram� dziej�w Europy tego
okresu, mo�emy wskaza� dwa polskie opracowania hi-
storii powszechnej, kt�re mog� stanowi� tego typu lek-
tur� i prowadzi�, poprzez podan� bibliografi�, do dal-
szych opracowa�, bardziej szczeg�owych. S� to:
Z. W�jcik, Historia powszechna, XVI-XVI wiek, War-
szawa 1968 i A. Wycza�ski, Historia powszechna, ko-
niec XV - po�owa XVII wieku, Warszawa 1965. Ponadto
od paru lat mno�� si� u nas historie poszczeg�lnych
kraj�w b�d� pisane przez naszych historyk�w, b�d� te�
t�umaczone. S� to pozycje �atwo dost�pne i opisywa�
ich nie b�dziemy - mo�na tylko przypomnie�, �e
w j�zyku polskim dysponujemy jak dot�d histori�
Francji, Anglii, Szwecji, Danii, Rosji, Czechos�owacji,
W�gier, Rumunii i Austrii. Z nowszych opracowa� hi-
storii Polski mo�na poleci� dwie pozycje: Historia Pol-
ski, t. I, oz. II, Warszawa 1957, opracowana zespo�owo
w Instytucie Historii PAN, oraz A. Wycza�ski, Polska
Rzecz� pospolit� szlacheck�, Warszawa 1965.
1. Terytorium i ludno��
Opracowa� na temat zaludnienia poszczeg�lnych
kraj�w europejskich w XVI wieku jest du�o, i r�wnie
du�o do�� kontrowersyjnych wniosk�w na ten temat.
Z szerszych opracowa�, dostarczaj�cych wi�cej danych,
warto powo�a� dwa, a mianowicie: E. Kirsten, E. W.
Buchholz, W. Ktilmann, Raum und Beu�lkerung in der
Geschichte, wyd. II, Wiirzburg 1956 oraz M.R. Rein-
hard, A. Armengaud, J. Dupaquier, Histoire generale
de la population mondiale, Paris 1968. Z opracowa�
monograficznych ograniczymy si� do wskazania nieja-
ko klasycznej pracy K.J. Belach, Beu�lkerungsgeschi-
chte Italiens, Berlin 1961. Ponadto cz�stokro� dane na
temat zaludnienia poszczeg�lnych kraj�w podaj� ich
opracowania historii gospodarczej czy nawet prace
og�lne, jak op. Z. W�jcik, Dzieje Rosji 1533 - 1801,
Warszawa 1971, P. Chaunu, La ciuilisation de L'Europe
classique, Paris 1966. Dla Polski dane na temat lud-
no�ci podaj�, z nowszych prac, S. Herbst we wspomnia-
nej Historii Polski oraz I. Gieysztorowa, Badania nad
histori� zaludnienia Polski, "Kwartalnik Historii Kul-
tury Materialnej" 1966.
Wbrew oczekiwaniom, niezwykle trudno znale�� da-
ne na temat rozmiar�w terytorium poszczeg�lnych kra-
j�w europejskich w XVI w. Praca Kirstena, Buchholza
i K�lmanna, wbrew tytu�owi, �adnych danych liczbo-
wych odnosz�cych si� do terytorium nie podaje, podob-
nie jak pokrewna praca demograf�w francuskich, a je-
dynie Beloch stara si� dok�adnie poda� terytorium
W�och i por�wna� je z liczb� ludno�ci. W wypadku
Francji i Rosji wymienione prace og�lne daj� przybli-
207
�one dane, a dla niekt�rych kraj�w posiadaj�cych gra-
nice naturalne mo�na by�o przyj�� liczby p�niejsze
powierzchni w kihmetrach kwadratowych. Trzeba tu
doda�, �e wymienione prace polskie staraj� si� poda-
wa�, obok liczby ludno�ci, r�wnie� powierzchni� kraju
przez ni� zamieszlwanego. W sumiejednak�e nie da�o
to kompletu danych i w niekt�rych wypadkach nale�a�o
samemu oblicza� przybli�on� powierzchni� kraj�w, ko-
rzystaj�c z map historycznych, co niestety dostarcza
danych bardzo niedok�adnych. Jak cz�sto historycy za-
pominaj� o potrzebie informacji liczbowych dotycz�-
cych terytorium, mo�e �wiadczy� op. praca J. Natan-
sona-Leskiego, Rozw�j terytorialny Polski, od czas�w
najdawniejszych do okresu przebudowy pa�stwa w la-
tach 1569 - 1572, Varszawa 1964, kt�ra ogranicza si�
tylko do opis�w s�ownych, nie podaj�c �adnych danych
liczbowych.
2. Polska w gospodarce europejskiej
Na temat gospodarki poszczeg�lnych kraj�w euro-
pejskich istnieje ogromna literatura; kt�rej nawet
w niewielkim procencie cytowa� nie mo�emy. Jako
wprowadzenie og�lne do gospodarki europejskiej tego
okresu mo�na poda� The Cambridge Economic History
ot Europe, t. IV, Cambridge 1967 oraz z polskich:
W. Rusi�ski, Zarys historii gospodarczej powszechnej,
czasy nowo�ytne i najnowsze, 1500-1939, Warszawa
1970. Ponadto ka�dy z kraj�w europejskich posiada
lepsze lub gorsze dzie�a po�wi�cone swej historii go-
spodarczej, spo�r�d kt�rych przy pracy nad niniejsz�
ksi��k� szczeg�lnie cenne by�y nast�puj�ce: J. Vicens
Vives, Historia ecoromica de Espa�a, Barcelona 1967
,
E.F. Heckscher, An Economic History ot Sweden, Cam-
bridge Mass. 1954 i F. Liitge, Deutsche Sozial- und
Wirtschaftsgeschichte, ein Uberblick, Berlin 1952. Poza
tym z mniejszych, a istotniejszych pr�b syntetycznego
uj�cia gospodarki nale�y zacytowa� artyku� J.U. Net,
A Comparison ot Industrial Growth �n France and En-
gland, 1540 - 1640, "Journal ot Political Economy"
1936 oraz referat zespo�owy F. Braudel i in. Commerce
et industrie en Europe do XVI-e au XVIII-e siecle, X-e
Congres International des Sciences Historiques, Rome,
Florence 1955.
Historia gospodarstwa wiejskiego i rolnictwa w Eu-
ropie jest r�wnie� bardzo bogato reprezentowana w hi-
storiografii. Ograniczaj�c si� do kraj�w, o kt�rych naj-
wi�cej m�wili�my, oraz prac najnowszych, nale�y
wymieni� ogromne zestawienie plon�w zb� w Europie:
B.H. Slicher van Bath, Yield rat�os, 810- 1820, Wage-
ningen 1963 oraz dwa mniejsze opracowania na temat
literatury rolniczej: J. Meuvret, Agronomie et jardinage
aux XVI-e et XVII-e sLecles, Etudes d'histoire
economique, Paris 1971 oraz G.E. Fussel, The Classical
Tradition in West Europeen Farming, "Economic Hi-
story Review" 1969. Przy charakterystyce wsi i rolnic-
twa poszczeg�lnych kraj�w najbardziej przydatne by�y
w wypadku Anglii: J. Thirsk, The Agrarian History
ot England, 1500 - 1640, IV, Cambridge 1967 oraz
E. Kerridge, !g'rarian Problem in XVI-N Century and
After, London 1969, a dla zagadnienia dochod�w wiel-
kiej w�asno�ci L. Stane, The Crisis ot the Aristocracy
1558- 1641, Oxford 1965. Dla Francji z nowszych prac
wskazaliby�my: L. Merle, La metairie et l'evolution
agraire de La Gatine poitevine de la fen do Moyen-ge
a la Revolution, Paris 1958 oraz E. La Roy Ladurie,
Les paysans de Languedoc, Paris 1966, a ze starszych,
zapomnianych prac, A. Tolmer, Journal manuscrit
d'un Sire de Gouberville et do Mesnil-au-Var, 1553 -
1562, Valognes 1870. W przypadku innych kraj�w si�-
gali�my m. in. do nast�puj�cych prac: J. Valka, Hospo-
dc�rska politika feudalniho velkostatku na pi-edbelohor-
ske Morave, Brno 1962, Zs. P. Pach, En Hongr�e au
XVI-e siecle; l'activite commerciale des seigneurs et laur
production marchande, "Annales ESC" 1966, W. Abel,
Geschichte der deutschen Landwirtschaft vom fruhen
Mittelalter bis tum 19. Jhd., Stuttgart 1962 i tego�,
Agrarkrisen und Agrarkonjunktur. Eine Geschichte der
Land- und Ernahrungswirtschaft Mitteleuropas seit
dam Hohen Mittelalters, Hamburg 1966, D. Saalfeld,
Bauernwirtschaft und Gutsbetrieb des vorindustriellen
Zeit, Stuttgart 1960, G. L. Basim, L'Uomo e il pana.
Risorse, consumi e carenze alimentari delia popolazione
modenese net cinque e seicento, Milano 1970, B. Ben-
nassar, Valladolid au siecle d'or. Une ville de Castille
et sa campagne au XVI-e siecle, Paris 1967, A. E. Chri-
stiansen, The Development ot Large-Scale Farming in
Danmark, 1525 - 1744, "Scandinavian Economic Histo-
ry Review" 1960.
Omawianie prac dotycz�cych rzemios�a, handlu
i kredytu by�oby bezprzedmiotowe, gdy� prac tych s�
setki czy nawet tysi�ce. Ograniczymy si� tylko do
wskazania, �e przy przedstawianiu kredytu korzysta-
li�my g��wnie z prac R. Ehrenberg, Le siecle des Fugger
(wyd. franc.), Paris 1955 i R. Carande, Carlos V y sus
banqueros. La vide econ�mica de Espa�a en ona fasa
de su hegemonia, 1516- 1556, Madrid 1943, a w przy-
padku handlu wykorzystali�my m. in. H. Wiese, J. Btils,
Rinderhandel und Rinderhaltung im nordwesteuro-
pischen Kustengebiet vom 15. bis tum 19. Jhd., Stutt-
gart 1966 oraz zbi�r referat�w pl. Der Aussenhandel
Ostmitteleuropas, 1450- 1650, Ktiln 1971. W trakcie
omawiania zaludnienia miast, poza wymienionymi
pracami demograficznymi, po�yteczne by�o opracowa-
nie R. Mols, Introduction iz la demographie historique
des villes de l'Europe do XIV-e au XVIII-e siecle, Lou-
vain 1955.
Kwestia ruchu cen zajmowa�a r�wnie� wiele cyto-
wanych wy�ej autor�w. Tutaj wymienimy wi�c tylko
par� najwa�niejszych prac z tej dziedziny, a mianowi-
cie: E.J. Hamilton, American Treasure and the Prices
Revolution, Cambridge Mass. 1934, W. Beveridge, Pri-
ces and Wages in England from Twelfth to the Nine-
teenth Century, London 1939, M. Baulant, J. Meuvret,
Prix des cereales, extraits de la Mercuriale de Paris,
1520- 1698, t. I, Paris 1960, M.J. Elsass, Umriss einer
Geschichte der Preise und I.�hne in Deutschland vom
ausgehenden Mittelalter bis tum Beginn des neunzehn-
ten Jhd., Leiden 1936 - 1949, wreszcie uog�lniaj�cy
cz�ciowo wyniki artyku� W. Achilles, Getreidepreise
und Getreidehandelsbeziehungen europaischer Raume
im 16. und 17. Jhd. "Zeitschrift fur Agrargeschichte
and Agrarsoziologie" 1959.
Do dziej�w konsumpcji odnosi si� - poza fragmen-
tami podanymi przez Heckschera - dzie�o F. Brau-
del, Civilisation materielle et capitalisme, XV-e -
XVIII-e siecle, t. I-er, Paris 1967, opracowanie J. Drum-
mond, A. Wilbraham, The Englishman's Food, a Hi-
story ot Five Centuries ot English Diet, London 1957
oraz zbi�r artyku��w opublikowany pl. Pour one hi-
stoire de L'alimentation, Paris 1970.
Polskich prac historyczno-gospodarczych mo�na by
r�wnie� cytowa� wiele. Przyst�pne wprowadzenie w t�
problematyk� daje praca: B. Zientara, A. M�czak, I. Ih-
natowicz, Z. Landau, Dzieje gospodarcze Polski do
193...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin