Grochówka z kiełbasą.rtf

(1 KB) Pobierz

                             Grochówka z kiełbasą

   

 

 

Składniki:

      20 dag grochu -- suchego

      20 dag kiełbas

      10 dag boczku wędzonego

      4 szt ziemniaków

      2 łyżki mąki

      1 1/2 litra bulionu -- warzywnego - z kostki

      2 łyżki oleju

      1 ząbek czosnku

        sól, pieprz

        majeranek

 

Groch przebrać, opłukać.

Zalać 2 szklankami bulionu.

Zagotować, odstawić na 2 godziny.

Do grochu dodać 3 szklanki bulionu (szklankę bulionu zostawić) i wszystko razem ugotować.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Dodać do zupy pod koniec gotowania.

Kiełbasę pokroić w paseczki.

Wrzucić do zupy.

Boczek drobno pokroić, stopić na łyżce oleju.

Skwarki przełożyć do zupy.

Cebulę obrać, umyć posiekać.

Podsmażyć na oleju.

Przełożyć do zupy.

Dodać majeranek.

Z oleju i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem.

Zagotować z zupą.

Doprawic pieprzem i roztartym z solą czosnkiem

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin