Grochówka z kiełbasą
Składniki:
20 dag grochu -- suchego
20 dag kiełbas
10 dag boczku wędzonego
4 szt ziemniaków
2 łyżki mąki
1 1/2 litra bulionu -- warzywnego - z kostki
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
majeranek
Groch przebrać, opłukać.
Zalać 2 szklankami bulionu.
Zagotować, odstawić na 2 godziny.
Do grochu dodać 3 szklanki bulionu (szklankę bulionu zostawić) i wszystko razem ugotować.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Dodać do zupy pod koniec gotowania.
Kiełbasę pokroić w paseczki.
Wrzucić do zupy.
Boczek drobno pokroić, stopić na łyżce oleju.
Skwarki przełożyć do zupy.
Cebulę obrać, umyć posiekać.
Podsmażyć na oleju.
Przełożyć do zupy.
Dodać majeranek.
Z oleju i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem.
Zagotować z zupą.
Doprawic pieprzem i roztartym z solą czosnkiem
RUUKKI