ŻEBERKA WIEPRZOWE MARYNOWANE W SOKU POMARAŃCZOWYM.doc

(22 KB) Pobierz
ŻEBERKA WIEPRZOWE MARYNOWANE W SOKU POMARAŃCZOWYM

ŻEBERKA WIEPRZOWE MARYNOWANE W SOKU POMARAŃCZOWYM

·         250 ml białego wytrawnego wina

·         starta skórka z 2 pomarańczy

·         1 mała posiekana cebula

·         1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku

·         4 kawałki żeberek wieprzowych

·         1 kostka rosół z kury KNORR

·         125 ml RAMA CREMEFINE do gotowania

·         sól i pieprz do smaku

·         1 kostka przyprawy w minikostkach Bazylia KNORR

·         sok z 2 pomarańczy

·         gałązka tymianku do dekoracji

 

ŻEBERKA WIEPRZOWE MARYNOWANE W SOKU POMARAŃCZOWYM

Dla: 4 osób
Czas marynowania: 12 godzin
Czas przygotowania: 35 min.
Czas pieczenia: 14 min.

Jak to zrobić:
1. Przy pomocy ściereczki zdejmij białą błonę z żeberek od strony kości, posyp je z każdej strony solą i pieprzem. Poklep mięso ręką aby pozbyć się nadmiaru przypraw.
2. Marynata: do dużej szklanej misy wlej wino, sok pomarańczowy, dodaj skórkę pomarańczową, cebulę, tymianek, sól i pieprz, wymieszaj.
3. Zalej mięso marynatą, tak aby nie wystawało. Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na 12 godzin.
4. Zdejmij z żeberek nadmiar marynaty i włóż je do piekarnika na 7 min.
5. Sos: przelej marynatę przez sitko do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 5 min. Gdy sos zacznie się gotować dodaj kostkę rosół z kury KNORR, zmniejsz ogień i gotuj 10 min. aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień, dodaj RAMA CREMEFINE do gotowania. Dodaj sól i pieprz.
9. Po wyjęciu z piekarnika posyp żeberka przyprawą w minikostkach Bazylia KNORR, następnie przewróć mięso na drugą stronę i włóż do piekarnika na kolejne 7-10 minut.
10. Zarumienione mięso pokrój na 3 części.
11. Ułóż żeberka na płaskim talerzu, polej sosem, udekoruj tymiankiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin