CYTRYNOWE CIACHO Z CUKROWĄ KRUSZONKĄ.txt

(0 KB) Pobierz
CYTRYNOWE CIACHO Z CUKROW� KRUSZONK�:Sk�adniki:
*250g niesolonego mas�a
*200g drobnego cukru
*2 �y�eczki drobno otartej sk�rki z cytryny
*4 jajka
*250g m�ki
*2 �y�eczki proszku do pieczenia
*1/4 �y�eczki soli
*2 �y�ki soku z cytryny
na kruszonk�: 110g cukru, 60ml soku z cytryny
Wykonanie:
Utrze� mas�o z cukrem do uzyskania lekkiej puszystej masy. Doda� sk�rk� z cytryny, a nast�pnie po jednym jajku, za ka�dnym razem dobrze ubijaj�c. 
Po��czy� m�k�, proszek do pieczenia, s�l i przesia� do masy. Doda� sok z cytryny i dok�adnie wymiesza� �y�k�. 
Prze�o�y� mas� do wysmarowanej mas�em formy (ja piek�am w keksowej), wyg�adzi� powierzchni� ciasta. 
Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku oko�o 1 godzin� i 20 minut lub do tzw "suchego patyczka", piek�am troszk� kr�cej. 
Zrobi� kruszonk� : zmiesza� cukier z sokiem z cytryny (cukier nie powinien si� rozpu�ci�). U�ywaj�c p�dzelka szybko posmarowa� wierzch jeszcze ciep�ego ciasta.
Smacznego :)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin