Składniki na formę 28cm x 35cm:
masa czekoladowa:
· 150 g czekolady, 70% kakao
· 0.5 szklanki kakao, ciemnego
· 250 g masła
· 5 jajek
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka mąki pszennej, z górką
masa serowa:
· 0.5 kg twarożku, śmietankowego
· 2 jajka
· 0.5 szklanki cukru pudru
· 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
· 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, umieścić razem z masłem i kakao w garnku o grubym dnie i rozpuścić na małym ogniu. Całe jajka z cukrem, ubić mikserem na dużych obrotach, na puszystą masę. Połączyć z rozpuszczoną czekoladą i mąką, mieszając silikonową łopatką. Wszystkie składniki masy serowej połączyć, krótko miksując.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Wylać ciasto czekoladowe, na wierzch wyłożyć łyżką masę serową. Rozprowadzić masę nadając nieregularne kształty. Wstawić sero-brownie do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 25-30 minut.
noelia_