· 2 podwójne piersi z kurczaka
· opakowanie mrożonego szpinaku
· 2 średnie cebule
· 150g makaronu penne Lubella Pełne Ziarno
· ser feta
· 3-4 ząbki czosnku
· 1/2 łyzeczki słodkiej papryki
· sól
· pieprz
· vegeta
· przyprawa do kurczaka
· suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Piersi kurczaka kroje w średniej wielkości kostkę , opruszam przyprawą do kurczaka i smaże na patelni aż się ładnie przyrumieni. W rondelku na małym ogniu rozmrażam szpinak. Cebule kroje w drobna kostke i podsmazam na 2 łyżeczkach oliwy z dodatkiem soli i vegety a następnie dodaje do szpinaku i całosć dokładnie mieszam. Następnie dodaje przeciśnięty przez prasę czosnek, sól, pieprz, suszone pomidorki i słodką paprykę, dokładnie mieszam i pozostawiam na ogniu jeszcze 1 minutę. Do ugotowanego makaromu dodaje usmażonego kurczaka i szpinak a następnie dokładnie mieszam całość i wykładam na talerz. Na koniec dodaje jeszcze pokrojoną w kostke fetę i gotowe :)
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki:
· makaron wstążki,
· szpinak mrożony (świeży, jeśli jest)
· filet podwójny z piersi kurczaka
· czosnek
· śmietana (2 łyżeczki)
· sól, pieprz, zioła
· kostka rosołowa lub vegeta
Opis przygotowania:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy go (jak kto lubi: może być papryka, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie itd.) w przyprawach i oliwie. Powinno to postać w lodówce godzinę lub dwie. Smażymy kurczaka, dodajemy rozmrożony szpinak, przyprawiamy solą, pieprzem, kostką lub vegetą, czosnkiem, następnie dajemy śmietanę. Gotujemy makaron i mieszamy sos z makaronem. Smacznego :-)
Makaron w sosie śmietanowo-szpinakowym z kurczakiem
· 400 g makaronu (najlepiej szerokie wstążki),
· 450 g mrożonego szpinaku,
· 3-4 ząbki czosnku,
· szklanka śmietany 18%,
· podwójna pierś kurczaka,
· 2 średnie cebule,
· 100 g sera pleśniowego (lazur, rokpol),
sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa do smaku.Opis przygotowania:Makaron ugotować al dente i zahartować zimną wodą. Odcedzić. Odparować szpinak na odrobinie oliwy z oliwek, przyprawić czosnkiem, posolić, popieprzyć. Na patelni zrumienić kurczaka, dodać pokrojoną na półplastry cebulę, zeszklić. Kurczaka z cebulą dodać do szpinaku, zalać śmietaną i chwilę poddusić. Dodać makaron, a następnie pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy. Dusić, aż makaron będzie ciepły. Na sam koniec doprawić ewentualnie gałką muszkatołową.
ohiyesa