Wieprzowina dongpo.pdf

(108 KB) Pobierz
325507653 UNPDF
Wieprzowina dongpo
Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.4)
trudność: łatwe
Składniki
750g surowego boczku, pokrojonego w 1cm kostkę
5 cm kawałek imbiru, pokrojony w drobną zapałkę
4 łyżki wina ryżowego
4 łyżki oleju arachidowego
375g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1cm kostkę
3 łyżki wina ryżowego, dodatkowo
4 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
1,25 l wody
Przygotowanie
Najpierw oczyść mięso. Włóż je do dużego garnka, wlej dość zimnej wody, żeby go zakryć,
doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odlej wodę, przepłucz mięso
pod zimną wodą i dobrze odcedź. Wymieszaj w misce mięso, imbir i wino ryżowe. Przykryj i
wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzej w woku połowę oleju, aż zacznie dymić. Dodaj
połowę mięsa i smaż przez 4 minuty. Wyjmij mięso łyżką cedzakową i obsusz na ręczniku
papierowym. Wlej do woka resztę oleju, rozgrzej i dodaj resztę mięsa. Również smaż przez 4
minuty. Wrzuć do woka usmażone wcześniej mięso, oraz ziemniaki i smaż przez 2 minuty.
Dodaj pozostałe składniki i duś na wolnym ogniu, pod przykryciem przez jakieś 50 minut, aż
wieprzowina będzie miękka. Podawaj od razu.
@ Kylie Kwong
Zgłoś jeśli naruszono regulamin