ciasta.doc

(221 KB) Pobierz
TYGRYS

CIASTA­

 

CIASTO DROŻDŻOWE

 

Pojemniki TW: D10 Shaker lub D11 Mix-Max, B11 duża miska do ciasta,  J06 łyżka do ciasta

Składniki: 500g mąki, ½ kostki tłuszczu płynnego (masło, margaryna), 3 łyżki cukru

                  (można dodać cukier    waniliowy), 3 jaja, 30 g drożdży, 250ml mleka

 

W Shakerze przygotowujemy zaczyn z mleka i drożdży. Uzupełniamy resztą mleka i mieszamy. Kolejno mąkę, cukier, jaja, tłuszcz wkładamy do miski, na koniec wlewamy drożdże z mlekiem. Miskę zamykamy i potrząsamy ruchami poziomymi, jak w przypadku innych ciast. Miski nie otwieramy! Gdy ciasto wyrośnie miska sama się otworzy, wydając przy tym charakterystyczny dźwięk.

 

CIASTO DROŻDŻOWE 2

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D29 Zosia Samosia

Składniki: Rozczyn: 1 szklanka mleka, 1 szklanka mąki, ½ szklanki cukru, 100g drożdży, szczypta soli

Ciasto: 3 szklanki mąki, 3 żółtka, ½ szklanki oleju // Posypka: 2,5 szklanki mąki, 1 kostka margaryny,

            ½ szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 100g wiórek kokosowych

 

Rozczyn: w misce rozpuścić drożdże w mleku, dodać przesianą mąkę, cukier i sól. Miskę szczelnie zamknąć. Kolistymi ruchami połączyć składniki, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w temp. pokojowej.

Ciasto: wymienione składniki dodać do wyrośniętego rozczynu, dokładnie wymieszać łyżką do ciasta. Boki miski posmarować olejem (1/2 łyżki) i szczelnie zamknąć. Kolistymi ruchami wyrobić ciasto

i pozostawić do wyrośnięcia (wyrośnięte ciasto samo otwiera pokrywkę)

Posypka: wymienione składniki zagnieść i wstawić do zamrażalnika na 15minut.

 

Wyrośnięte ciasto włożyć na dużą blachę, wcześniej wysmarowaną olejem. Ułożyć połówki śliwek (przekrojoną częścią go góry) lub pasemka jabłek, posypać posypka startą na tarce Zosia Samosia

o grubych oczkach. Przed włożeniem do piekarnika ciasto powinno na blasze trochę podrosnąć. Piec

w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny.

 

PYSZNE CIASTO DROŻDŻOWE

 

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D10 Shaker

Składniki: CIASTO: 500g mąki, 100g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 jajko i 1 żółtko, ½ kostki roztopionej

                   margaryny, 1 szklanka mleka, 50g drożdży lub paczka suchych drożdży, szczypta soli,

                 POSYPKA: 1 kostka masła lub margaryny, 250g cukru, 1 cukier waniliowy, mąka ok. 500g

 

Do miski do ciasta wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz sól- następnie wymieszać i zrobić stożek. Zrobić dołek i wlać roztrzepane w Shakerze jajka. Roztopioną margarynę i podgrzane mleko i drożdże wlać dookoła stożka. Energicznie wymieszać. Zamknąć miskę, odessać powietrze i kręcić ok. 10minut. Następnie miskę odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż pokrywka odskoczy. Ciasto wymieszać, zamknąć przykrywkę, znów odessać i poczekać aż urośnie. Ciasto możemy piec jako babkę z bakaliami lub ciasto z serem, makiem, posypka lub owocami.

Ciasta możemy użyć jako spód do pizzy i wtedy nie dodajemy cukru i cukru waniliowego. Jest pyszne

i puszyste. Ciasto piec ok. 45-60 minut w temp. 180-200ºC. pizzę krócej.

 

CIASTO DROŻDŻOWE 3

 

Składniki: 4szkl. mąki, 3jajka, 5dkg drożdży, 0,5szkl. cukru, szkl. mleka, 4 łyżki oleju

 

Do Mix-maxa  wlewamy podgrzane mleko, dodajemy jajka, cukier, drożdże, zakręcamy i mieszamy.

Do miski odmierzamy mąkę, dodajemy rozczyn z mix-maxa, wszystko mieszamy łyżką J06, na koniec dodajemy olej, zamykamy miskę i odpowietrzamy. Wstawiamy do innej miski z ciepłą wodą, jak pokrywka odskoczy zamykamy ją ponownie i odpowietrzamy, jak znów odskoczy, znów zamykamy

i odpowietrzamy, kiedy odskoczy trzeci raz i miska jest pełna  ciasto jest gotowe na blaszkę.

Posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 30 minut w tem.180ºC

 

CIASTO DROŻDŻOWE(do samej miski)

 

Składniki: 4szkl. mąki, 3jajka, 5dkg drożdży, 0,5szkl. cukru, 1szkl. mleka, 4 łyżki roztopionego

                 masła(ostudzonego) lub  oleju

 

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, na środku robimy dołek i wlewamy ciepłe, (nie gorące) mleko, drożdże kruszymy i dodajemy do mleka wbijamy  jajka i  wszystko razem mieszamy łyżką J06,żeby  składniki dobrze się  połączyły, na koniec dodajemy tłuszcz, jeszcze raz mieszamy, zamykamy miskę

i odpowietrzamy. Wstawiamy do innej miski z ciepłą wodą, jak pokrywka odskoczy zamykamy ją ponownie i odpowietrzamy, jak znów odskoczy, znów zamykamy i odpowietrzamy, kiedy odskoczy trzeci raz i miska jest pełna,  ciasto jest gotowe na blaszkę. Posypujemy owocami, kruszonką i pieczemy ok. 30-40 minut w tem.180ºC

 

PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE

 

Składniki: 5dkg drożdży, 1 szkl. mleka, 2 łyżeczki masła, 2-3łyżeczki cukru, 1cukier waniliowy,

                  1 jajko całe, 2 żółtka, 3-4szkl. mąki pszennej, szczypta soli

 

W misce do ciasta zasypać cukrem rozkruszone drożdże, pozostawić do rozpuszczenia. Wbić całe jajko, żółtka, cukier waniliowy, sól i wymieszać łyżką do ciasta. Wlać letnie mleko z rozpuszczonym w nim masłem, wymieszać, wsypać mąkę. Wymieszać dokładnie łyżką do ciasta. Ciasto posypać mąką po wierzchu. Zamknąć szczelnie miskę, odpowietrzyć i kilkoma ruchami wyrobić ciasto. Wstawić miskę  do ciepłej wody. Czekać do otwarcia się pokrywy.

Dla łasuchów: z ciasta pieczemy pyszną bułkę drożdżową, po dodaniu rodzynek i skórki pomarańczowej. Z tego ciasta wałkujemy na stolnicy prostokąt, nakładamy na dolny brzeg marmoladę pociętą w paski, zawijamy i tniemy ;na małe części. Jeden z brzegów nacinamy łyżką i zwijamy rogalik. Układamy na blaszce, smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy piękne pyszne, rogaliki - grzybki

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta,J06 łyżka do ciasta

Składniki: 100g drożdży, 750g mąki, ¾ szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 3 jaja, szczypta soli,

                   100g masła. /Kruszonka: mąka, cukier, masło // Polewa: cukier puder, mleko, kakao

 

Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać cukrem (po pewnym czasie rozpuszczą się). Rozpuścić tłuszcz, zmieszać z zimnym mlekiem, a następnie wlać do miski. Jajka starannie wymieszać łyżką do ciasta

z pozostałymi składnikami w misce. Na koniec dodać mąkę i mak. Całość wymieszać w zamkniętej misce „sposobem TW”. Po wyrośnięciu ciasta w ciepłej wodzie, rozłożyć je na blasze. Zrobić kruszonkę, piec około 30minut w temp. 180-200ºC. po wyjęciu z pieca polać polewą.

 

 

 

 

 

 

PLACEK DROŻDŻOWY SZYBKI

 

Składniki do miski (B 11): 650g mąki, 3 jajka (roztrzepane), 5 łyżek  oleju, olejek , rodzynki

Składniki do mix-max’a: 400ml mleka ciepłego, 5dkg drożdży, 5 łyżek cukru

Kruszonka: Do miski po cieście włożyć kolejno 6 łyżek mąki ,6 łyżek cukru , 6 łyżek oleju.
                     Zamknąć miskę ,  odpowietrzyć potrząsnąć we wszystkie kierunki.

 

Do miski wsypać produkty wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zamknąć miskę odpowietrzyć  i wstawić do miski z ciepłą wodą. Kiedy miska się otworzy  zamknąć ją ponownie , odpowietrzyć  i wstawić jeszcze raz do ciepłej wody. Czynność powtórzyć dwa razy . Gdy miska otworzy się trzeci raz , wyłożyć ciasto na blachę i posypać kruszonką. Piec w temp. 180-2000C  przez 20 do 30 minut.

 

 

CIASTO  DROŻDŻOWE  NA   CHAŁKĘ

 

Składniki: 0,5kg mąki + 4dkg drożdży + 1szkl.mleka + 3łyżki cukru, szczypta soli

 

Wszystkie  składniki  przygotować  tak  jak  na  ciasto  drożdżowe(powinno  być  konsystencji ”kluski”)

Jak  ciasto  wyrośnie  wykładamy  na stolnicę, dzielimy na 3 części, z  każdego  kawałka  rolujemy  wałek, następnie  zaplatamy  z  nich  warkocz, łączymy  początek  z  końcem  i  przekładamy  na  blaszkę.

Całość  smarujemy po wierzchu 1żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec w temp.180C ok.30minut.

 

DROŻDŻÓWKA W MISCE DO CIASTA

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta,J06 łyżka do ciasta

Składniki: 2 jajka, 1/3 szklanki oleju, 50g drożdży, ½ l mleka, 6 łyżek cukru, 1 zapach (śmietankowy),

                  500-700 g mąki wrocławskiej

 

Mleko zagrzać w garnku, aby było ciepłe (nie gorące). Zostawić w garnuszku 1/3, resztę wlać do miski. Do garnuszka dodać drożdże i dobrze wymieszać z mąką. Zostawić na parę minut, a w międzyczasie wsypać do mleka w misce cukier, zapach, olej, roztrzepane jajka i trochę mąki. Wszystko razem dobrze wymieszać łyżką do ciasta. Dodać z garnka wyrośnięte drożdże i resztę mąki, aby ciasto było dosyć gęste. Miskę zamknąć i wstawić do ciepłej wody, gdy przykrywka otworzy się, ciasto wykładamy na blachę, nakładamy owoce, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut. (Czas przygotowania i pieczenia drożdżówki około 45minut)

 

DROŻDŻÓWKA Z MASĄ ORZECHOWĄ

 

Do miski (B 11): ½ kg mąki, 3jaja, ½kostki   margaryny(roztopionej), szczypta soli

Do mix-maxa (D11): 150ml mleka, 5dkg drożdży; 4 łyżki cukru

masa  orzechowa: 200gr. orzechów włoskich zmielonych, 5dkg masła; 5 łyżek cukru pudru,

                                kilka kropel olejku migdałowego

 

Piec w temperaturze  1800C   od  30-35 minut

 

DROŻDŻÓWKA  Z  JABŁKAMI

 

Składniki do Mix-max’a: 300ml mleka 2%, 10dkg drożdży, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru

Składniki do miski  do ciasta: 4szkl mąki(60dkg), ½szkl cukru, 3jaja, 1 cukier waniliowy,

                                                   ½ olejku cytrynowego, ½ kostki roztopionej margaryny, 3 łyżki oleju

 

Jabłka w ćwiartki pokroić poukładać jedno koło drugiego wciskając je delikatnie i posypać kruszonką

 

 

 

BRZOSKWINIOWA DROŻDŻÓWKA

 

Składniki: 25dkg mąki, 5dkg masła, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 5 łyżek mleka, 2 jajka,

                   3dkg drożdży, 1 duża puszka brzoskwiń

 

w misce przygotować rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny letniego mleka. Po wrośnięciu dodać jajka, masło rozpuszczone w letnim mleku, wszystko dobrze wymieszać łyżką

i tradycyjnym sposobem  TW, czyli okrężnymi ruchami miską wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Na dnie wyłożonej pergaminem  tortownicy ułożyć ćwiartki osączonych z syropu brzoskwiń. Ciasto wyłożyć na stolnicę, o wielkości danej tortownicy. Ciasto ułożyć na brzoskwiniach i pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 25minut. Przepis dla 10 osób. Po upieczeniu placek wyłożyć brzoskwiniami do góry. Można udekorować bitą śmietaną.

 

DROŻDŻÓWKA PO KRÓLEWSKU

 

Składniki: 250ml mleka, 500g mąki, ¼ kostki masła, ½ kostki drożdży, 5 jaj, 6 łyżek cukru,

                 20dkg orzechów laskowych, 20dkg orzechów włoskich, ½ słoika powideł ze śliwek,

                 10dkg cukru pudru

 

Tłuszcze i 5 łyżek cukru rozpuścić w mleku. Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru – do rozpuszczenia, 5 żółtek rozbić w shakerze. Ostudzoną część płynu wlać do miski, wsypać mąkę, dolać żółtka i rozpuszczone drożdże. Miskę zamknąć, odessać i wykonać ok. 10 okrężnych ruchów, następnie otworzyć, łyżką uformować kulę na dnie miski, zamknąć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyłożeniu na blachę, wierzch posmarować powidłami, na powidła wylać pianę z 5 białek, wcześniej ubitych z cukrem pudrem; na pianę wysypać zmieszane orzechy w całości. Piec około 45minut. Ciasto po upieczeniu można przełożyć kremem do karpatki

 

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, D10 Shaker, D37 Candy,J06 łyżka do ciasta, D05 Stolnica,

                        D06 Wałek

Składniki: 500g mąki, 120g tłuszczu, 2 żółtka, 50g drożdży, 1szkl. mleka, 4 łyżki cukru, szczypta soli Masa twarogowa: 500g twarogu, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, cukier do smaku

 

Mąkę wsypujemy do miski. W shakerze rozrabiamy drożdże z mlekiem, cukrem i niewielką ilością mąki. Gdy ciasto wyrośnie, wlewamy je do mąki. Następnie dodajemy rozpuszczony tłuszcz, żółtka i wyrabiamy w misce. Po wyrośnięciu rozkładamy ciasto na stolnicy i rozwałkowujemy. Nakładamy urobiony twaróg i zwijamy.

Pokrojone kawałki ciasta układamy na formie i wkładamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor.

 

STRUCLA DROŻDŻOWA Z MARMOLADĄ

 

Składniki: 50dkg mąki pszennej, 4dkg drożdży, 1 jajko, 15dkg cukru, 1szkl. mleka, 7dkg tłuszczu,

                  cukier waniliowy, sól, 30dkg gęstej marmolady

 

Mąkę wsypać do miski do ciasta. W Shakerze  roztrzepać mleko, drożdże, cukier, cukier waniliowy, jako. Przelać do miski z mąką posypaną odrobiną soli, dodać tłuszcz, wymieszać łyżką do ciasta. Zamknąć miskę i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, włożyć na stolnicę. Podzielić na 2 części każdą rozwałkować  w kształcie prostokąta. Posmarować  marmoladą nie doprowadzając jej do brzegów ciasta. Zwinąć za pomocą stolnicy unosząc lekko w górę, a ciasto samo zacznie się zwijać. Włożyć do wąskiej blachy, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 45miniut.

 

 

 

 

 

KOŁACZ  DROŻDŻOWY

 

Pojemniki TW: B11 Duża miska do ciasta, J06 łyżka do ciasta, D05 stolnica, D06 Wałek, D10 Shaker

Składniki: 500g mąki, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki tłuszczu, 4 łyżki cukru, 50g drożdży, 200ml mleka

Nadzienie: 200g kremu czekoladowego lub powideł

 

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, tłuszcz rozpuścić i lekko wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w szczelnie zamkniętej misce do ciasta. Jeżeli ciasto za luźne - dodać mąki.

Miskę wstawić do ciepłej wody i poczekać, aż sama się otworzy.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm, przeciąć na 3 paski równej szerokości. Na każdy pasek nałożyć nadzienie (równomiernie, przez środek paska) – skleić brzegi tworząc 3 rulony i spleść je w warkocz. Uformować kołacz lub rogal, przełożyć na blachę posmarowaną i posypaną mąką. Posmarować białkiem. Piec na złoty kolor.

 

KOŁACZ DROŻDŻOWY2

 

Składniki: 0,5kg mąki, 5dkg drożdży, 200ml mleka, 2 łyżki oleju, 4 łyżki cukru,

                  200g kremu czekoladowego lub powideł

 

Drożdże, cukier i mleko roztrzepać razem w Mix-max’ie. Do miski do ciasta wsypać mąkę, dodać olej i rozczyn z drożdży i wszystko razem dobrze wymieszać łyżką do ciasta. Jeżeli ciasto jest za luźne – dodać mąki, miskę zamknąć i odpowietrzyć, wstawić do ciepłej wody i czekać aż sama pokrywka się otworzy. Ciasto przełożyć na stolnicę i wałkiem rozwałkować na prostokąt grubości ½ cm. Przeciąć na 3 paski równej szerokości, na każdy pasek nałożyć  nadzienie( równomiernie, przez środek paska) – skleić brzegi tworząc 3 rulony i spleść je w warkocz. Uformować kołacz lub rogal, przełożyć na blachę i piec na złoty kolor w temp. Do 200°C. Przepis na 12 porcji.

 

DROŻDŻOWE ŚLIMAKI

 

Składniki: 50dkg mąki, 5dkg cukru, 10dkg stopionej i schłodzonej „Kasi” 5dkg drożdży, 2 jajka,

                  1żółtko, 0,5szkl. mleka, 1 cukier waniliowy, szczypta soli

Nadzienie: 2 opakowania budyniu waniliowego, 0,75ml mleka, 10dkg rodzynek

 

Mąkę z solą przesiać do dużej miski do ciasta. Drożdże rozprowadzić w Shakerze w 0,5szkl mleka letniego z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Jak drożdże wyrosną wlać je z margaryną do mąki, wbić jajka i żółtko, dodać cukier waniliowy. Składniki wymieszać łyżką do ciasta i odstawić do wyrośnięcia. Budyń ugotować i schłodzić od czasu do czasu mieszając. Do zimnego budyniu dodać rodzynki. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnicę, jeszcze raz zagnieść a następnie rozwałkować, posmarować budyniem i zwijać roladę. Pokroić w plastry o grubości około 3 cm, ułożyć na blaszce do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor. 

 

BUŁECZKI Z TŁUSZCZEM

 

Pojemniki TW: D10 Shaker, B11 duża miska do ciasta

Składniki: 500g mąki, 1 paczka drożdży, ¼ l ciepłego mleka, 1 jako, 1 łyżeczka soli, 1 szczypta cukru,

                   250g pokrojonej w kostki, wysuszonej słoniny i boczku, 1 drobno pokrojona cebula.

 

Do mleka w shakerze wsypać drożdże i wymieszać. Całą zawartość wlać do mąki przygotowanej w misce. Dodać jajko, sól, cukier, słoninę i cebulę. Przykrywamy pokrywkę i mieszamy. Stawiamy miskę w ciepłym miejscu do momentu, aż pokrywka odskoczy. Ciasto zostawiamy dwa razy do wyrośnięcia. Z tak przygotowanego ciasta formujemy małe bułeczki i kładziemy je na posmarowaną blachę. Pieczemy w temp. 200ºC około 30 minut.

 

 

 

 

BUŁECZKI Z SEREM

 

Pojemniki TW: B11 duża miska do ciasta, łyżka do ciasta

Składniki: 250g mąki żytniej, 250g serka homogenizowanego, 1 jajko, 0,5 proszku do pieczenia, 1 łyżka

                  mleka, szczypta soli, sezam, mak, kminek

 

Wszystkie produkty włożyć do miski, dokładnie wymieszać i uformować malutkie bułeczki. Bułeczki obtoczyć w sezamie, maku lub kminku. Bułeczki ułożyć na posmarowaną blachę.

Piec 10 do 20 minut w temperaturze około 200ºC

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin