Smakowite ciasto z pyszną chrupiącą kruszonką!
•ciasto:
•15 dag maki, 7 dag cukru pudru, 10 dag masła lub „Kasi”
•1duże żółtko lub 2 małe, 1 łyżka gęstej śmietany,
•odrobina proszku do pieczenia, mała szczypta soli,
•tłuszcz do formy, bułka tarta
•kruszonka:
•1/2 kostki masła
•1/3 szklanki cukru
•1 torebka cukru wanilinowego
•około 200 g mąki
•szczypta proszku do pieczenia
•1 łyżka brązowego cukru
•1 łyżeczka cynamonu
•około 500g śliwek węgierek
•bita śmietana
1.Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier puder, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć na 30-60 minut do lodówki.
2.Przygotować kruszonkę. Zagnieść posiekane masło z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą proszku do pieczenia. Również włożyć do lodówki na ten sam czas co kruche ciasto. Formę do tarty wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, a następnie wykleić ciastem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 15 -20 minut.
3.Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim śliwki , posypać brązowym cukrem i cynamonem. Wierzch ciasta posypać kruszonką, utartą na tarce o grubych wiórkach. Piec do momentu, aż kruszonka będzie jasno złocista. Podawać na gorąco lub po wystudzeniu z bitą śmietaną. Smacznego!!!
peterek57