Crumble ze śliwkami.doc

(40 KB) Pobierz
Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami

Smakowite ciasto z pyszną chrupiącą kruszonką! 

 

 

Składniki na 8 porcji

ciasto:

15 dag maki, 7 dag cukru pudru, 10 dag masła lub „Kasi”

1duże żółtko lub 2 małe, 1 łyżka gęstej śmietany,

odrobina proszku do pieczenia, mała szczypta soli,

tłuszcz do formy, bułka tarta

kruszonka:

1/2 kostki masła

1/3 szklanki cukru

1 torebka cukru wanilinowego

około 200 g mąki

szczypta proszku do pieczenia

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

około 500g śliwek węgierek

bita śmietana

 

Etapy przygotowania

1.Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier puder, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Włożyć na 30-60 minut do lodówki.

 

2.Przygotować kruszonkę. Zagnieść posiekane masło z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą proszku do pieczenia. Również włożyć do lodówki na ten sam czas co kruche ciasto. Formę do tarty wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, a następnie wykleić ciastem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 15 -20 minut.

 

3.Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim śliwki , posypać brązowym cukrem i cynamonem. Wierzch ciasta posypać kruszonką, utartą na tarce o grubych wiórkach. Piec do momentu, aż kruszonka będzie jasno złocista. Podawać na gorąco lub po wystudzeniu z bitą śmietaną. Smacznego!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin