Składniki na ciasto jabłkowe: * 1 kg jabłek * 4 żółtka * 15 dag margaryny * 30 dag mąki pszennej * 1 łyżka cukru pudru * 4 dag drożdży * 2-3 łyżki kwaśniej śmietany * 1-2 łyżeczki cynamonu * 1-2 łyżki bułki tartej * szczypta soli
Przygotować rozczyn z drożdży i łyżeczki cukru. Następnie zagnieść ciasto ze wszystkich składników (oprócz cynamonu) i podzielić na połowę.
Wyłożyć na formę wyłożoną wcześniej pergaminem połowę ciasta. Następnie jabłka posypane cynamonem, a na to następną część ciasta. Najlepiej ją rozwałkować i nałożyć na jabłka. (nie martwcie się, że wygląda to nieestetycznie, gdyż to jest środek ciasta:))
Biszkopty orzechowe: * 4 jajka * 4 łyżki zmielonych orzechów, (ale najlepiej je pokroić i uprażyć na patelni) * 3 łyżki bułki tartej * 4 łyżki cukru kryształu * 1 łyżka mąki pszennej * ½ łyżeczki proszku do pieczeniaUbijamy 4 białka z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i bułką tartą. Delikatnie mieszamy łyżką i pieczemy. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekroić go na połowę.Masa: * ½ litra mleka * 2 budynie śmietankowe * 25 dag masła * cukier do smaku (nie całe pół szklanki, jeśli będzie mało słodkie można dosypać w trakcie ubijania masy, ale cukier puder).Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Sposób przełożenia: biszkopt, masa, ciasto orzechowe, masa, biszkopt.Przełożyć i wykończyć masą, polewą, wiórkami czekoladowymi lub kokosem.Smacznego!
peterek57