CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE.doc

(27 KB) Pobierz
CIASTO JABŁKOWO - ORZECHOWE

CIASTO JABŁKOWO - ORZECHOWE

Składniki na ciasto jabłkowe:

    * 1 kg jabłek
    * 4 żółtka
    * 15 dag margaryny
    * 30 dag mąki pszennej
    * 1 łyżka cukru pudru
    * 4 dag drożdży
    * 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
    * 1-2 łyżeczki cynamonu
    * 1-2 łyżki bułki tartej
    * szczypta soli

Przygotować rozczyn z drożdży i łyżeczki cukru. Następnie zagnieść ciasto ze wszystkich składników (oprócz cynamonu)  i podzielić na połowę. 

Wyłożyć na formę wyłożoną wcześniej pergaminem połowę ciasta. Następnie jabłka posypane cynamonem, a na to następną część ciasta. Najlepiej ją rozwałkować i nałożyć na jabłka. (nie martwcie się, że wygląda to nieestetycznie, gdyż to jest środek ciasta:))

Biszkopty orzechowe:

    * 4 jajka
    * 4 łyżki zmielonych orzechów, (ale najlepiej je pokroić i uprażyć na patelni)
    * 3 łyżki bułki tartej
    * 4 łyżki cukru kryształu
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijamy 4 białka z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i bułką tartą. Delikatnie mieszamy łyżką i pieczemy. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekroić go na połowę.

Masa:

    * ½ litra mleka
    * 2 budynie śmietankowe
    * 25 dag masła
    * cukier do smaku (nie całe pół szklanki, jeśli będzie mało słodkie można dosypać w trakcie ubijania masy, ale cukier puder).

Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Sposób przełożenia: biszkopt, masa, ciasto orzechowe, masa, biszkopt.

Przełożyć i wykończyć masą, polewą, wiórkami czekoladowymi lub kokosem.

Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin