*cukier - 1 szklanka *cukier puder - 1 szklanka *jajka - 2 szt *kakao - 2 łyżeczki *kasza manna - 0,5 szklanki *margaryna - 0,5 opakowania *margaryna - 0,5 opakowania *mąka - 2 szklanki *mleko - 0,5 L *mleko - 1 szklanka *proszek do pieczenia - 2 łyżeczki *sól - 1 szczypta *zapach migdałowy - 1 szt *żółtka - 4 szt
CIASTO: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao - wymieszać. Mleko i margarynę podgrzać, tak, żeby margaryna się rozpuściła. Wymieszać suche składniki z mokrymi, dodać żółtko, a białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blachy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. Piec ok. 30 min. w temp. 180-200 stopni C. MASA: Kaszę ugotować na mleku (ma być gęsta, nawet bardzo), dodać 2 łyżki cukru i ostudzić. Margarynę, cukier puder, zapach migdałowy i żółtka utrzeć (można mikserem), dodawać po łyżce kaszy manny. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić, masę rozsmarować na cieście (środek i wierzch). Można polać polewą czekoladową, posypać posypką czekoladową.
peterek57