Manniak.doc

(25 KB) Pobierz
Manniak

Manniak

Składniki:

*cukier - 1 szklanka
*cukier puder - 1 szklanka
*jajka - 2 szt
*kakao - 2 łyżeczki
*kasza manna - 0,5 szklanki
*margaryna - 0,5 opakowania
*margaryna - 0,5 opakowania
*mąka - 2 szklanki
*mleko - 0,5 L
*mleko - 1 szklanka
*proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
*sól - 1 szczypta
*zapach migdałowy - 1 szt
*żółtka - 4 szt

 

CIASTO:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao - wymieszać.
Mleko i margarynę podgrzać, tak, żeby margaryna się rozpuściła.
Wymieszać suche składniki z mokrymi, dodać żółtko, a białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.
Przełożyć do blachy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.
Piec ok. 30 min. w temp. 180-200 stopni C.

MASA:
Kaszę ugotować na mleku (ma być gęsta, nawet bardzo), dodać 2 łyżki cukru i ostudzić.
Margarynę, cukier puder, zapach migdałowy i żółtka utrzeć (można mikserem), dodawać po łyżce kaszy manny.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić, masę rozsmarować na cieście (środek i wierzch).
Można polać polewą czekoladową, posypać posypką czekoladową.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin