Sycylijskie ciasto Cassata.doc

(32 KB) Pobierz
Sycylijskie ciasto Cassata

Sycylijskie ciasto Cassata

Składniki:

Biszkopt

·         4 jajka

·         3/4 szklanki cukru pudru

·         1/2 szklanki przesianej mąki

·         1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

·         0,5 kg świeżego twarogu

·         3/4 szklanki cukru pudru

·         1 szklanka mieszanki posiekanych owoców kandyzowanych

·         2/3 szklanki kawałków gorzkiej czekolady

·         1 łyżka posiekanych orzechów pistacjowych

·         1 łyżka likieru Maraschino

Polewa czekoladowa

·         2 szklanki gorzkiej czekolady

·         1/2 szklanki śmietany

Sposób przygotowania:

·         1. Utrzeć jajka z cukrem za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej i jednolitej, białej masy.

·         Dodać mąkę i proszek do pieczenia.

·         2. Natłuścić tortownicę o średnicy 20 cm, wyścielić dno natłuszczonym papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.

·         Wylać ciasto i piec w gorącym piekarniku 15-20 minut.

·         Zostawić do wystygnięcia.

Masa:

·         Utrzeć ser i cukier na lekką, puszystą masę.

·         Dodać siekane owoce, kawałki czekolady, orzechy i likier.

·         Włożyć do lodówki.

·         Przeciąć ciasto na dwie warstwy.

·         Położyć jedną warstwę na dno tortownicy, w której ciasto się piekło.

·         Wypełnić środek masą serową.

·         Przykryć drugą warstwą ciasta.

·         Chłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Polewa czekoladowa:

·         Zetrzeć czekoladę na grubej tarce i włożyć do rondla.

·         Dodać śmietanę i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż czekolada się stopi.

·         Przełożyć ciasto na płaski ozdobny talerz.

·         Wierzch i boki posmarować polewą czekoladową, udekorować świderkami z czekolady.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin