Składniki:
Biszkopt
· 4 jajka
· 3/4 szklanki cukru pudru
· 1/2 szklanki przesianej mąki
· 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
· 0,5 kg świeżego twarogu
· 1 szklanka mieszanki posiekanych owoców kandyzowanych
· 2/3 szklanki kawałków gorzkiej czekolady
· 1 łyżka posiekanych orzechów pistacjowych
· 1 łyżka likieru Maraschino
Polewa czekoladowa
· 2 szklanki gorzkiej czekolady
· 1/2 szklanki śmietany
Sposób przygotowania:
· 1. Utrzeć jajka z cukrem za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej i jednolitej, białej masy.
· Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
· 2. Natłuścić tortownicę o średnicy 20 cm, wyścielić dno natłuszczonym papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
· Wylać ciasto i piec w gorącym piekarniku 15-20 minut.
· Zostawić do wystygnięcia.
Masa:
· Utrzeć ser i cukier na lekką, puszystą masę.
· Dodać siekane owoce, kawałki czekolady, orzechy i likier.
· Włożyć do lodówki.
· Przeciąć ciasto na dwie warstwy.
· Położyć jedną warstwę na dno tortownicy, w której ciasto się piekło.
· Wypełnić środek masą serową.
· Przykryć drugą warstwą ciasta.
· Chłodzić w lodówce przez 3 godziny.
Polewa czekoladowa:
· Zetrzeć czekoladę na grubej tarce i włożyć do rondla.
· Dodać śmietanę i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż czekolada się stopi.
· Przełożyć ciasto na płaski ozdobny talerz.
· Wierzch i boki posmarować polewą czekoladową, udekorować świderkami z czekolady.
peterek57