Lody truskawkowe(2).doc

(171 KB) Pobierz
Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

 

 

Składniki:

·         500 ml mleka

·         8 żółtek

·         150 – 200 g cukru

·         250 ml śmietany kremówki

·         Mrożone truskawki

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy i wsypujemy mrożone truskawki. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin