Bułeczki maślane
18-20 szt.
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
40 g drożdży
100 g cukru
70 g masła
2 szkl mleka (szkl. o pojemności 250 ml)
trochę jajka do posmarowania bułeczek
Drożdże wymieszać w garnuszku z 1 łyżką cukru i ¼ szkl. mleka. Przykryć i odstawić na czas przygotowania mleka.
W czasie, gdy drożdże sobie rosną, podgrzać resztę mleka, rozpuścić w nim masło i ostudzić, aby było letnie.
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko z masłem i zaczyn drożdżowy. Wymieszać z grubsza. Teraz posolić. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Włożyć je do miski na około 1,5 godziny aby podwoiło objętość. Przykryć folią lub ściereczką.
Uformować bułeczki i zostawić je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
Posmarować jajkiem i piec przez 15 minut w temp. 200°C.
Zawijana drożdżówka z czekoladą i kakao
okrągła tortownica ø 23 cm
500 g mąki typ 650
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
50 ml wody
40 dkg cukru
2 jajka
2 łyżeczki świeżo startej skórki z pomarańczy
70 g rozpuszczonego masła
100 g deserowej lub gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao w proszku
1/3 szkl. cukru
1 jajko do posmarowania ciasta
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z wodą. Dodać cukier, mąkę, dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż płyn się wzburzy.
Pozostałą mąkę wsypać do miski, posolić i wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Wyrobić mikserem, aż ciasto będzie gładkie i zacznie tworzyć kulę. Dodać letnie masło. Miksować tak długo, aż ciasto wchłonie całe masło. Teraz wsypać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i skórkę z pomarańczy i krótko wymieszać mikserem, lub ręką.
Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 40 min.
W tym czasie przygotować foremkę, której dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i uformować wałek długości 50 cm. Rozwałkować go na kształt mniej więcej prostokąta o wymiarach około 50 x 20 cm.
Kakao z cukrem zmieszać w kubeczku i posypać ciasto, dość grubo, zostawiając spore marginesy od wszystkich brzegów. Brzegi zwilżyć wodą i ciasto zwinąć w roladę. Szczelnie skleić. Roladę zwinąć „w ślimaka” i przełożyć do formy zlepieniem w dół. Oba końce wsunąć pod spód.
Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 25-30 min.
Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakuje taki kawałek drożdżówki, gdy go posmarujemy masłem.
Babka marmurkowa
20 dkg cukru
20 dkg miękkiego masła
6 jajek (osobno żółtka i ubite białka)
cukier waniliowy (daję 1 łyżeczkę esencji waniliowej)
20 dkg mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao w proszku
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodawać po kawałku masło i ucierać aż masa będzie gładka. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż każde dobrze się wmiesza. Dodać wanilię. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać łyżką ubite białka. Formę z kominkiem lub keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. 2/3 ciasta wlać do formy, a do reszty pozostałej w misce dodać kakao i wymieszać łyżką. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i lekko wymieszać patyczkiem do szaszłyków lub widelcem. Piec 45 - 50 min.
Likier kawowy
Składniki:
2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
2 szk. cukru
2 torebki cukru waniliowego
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu (dałam trochę więcej)
Mleko zagotować na wolnym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym.
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mleka.
Ostudzić. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus.
Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
Gotowe :)
Oszukany sernik -Styropian
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
250 g masła lub margaryny
Powidła lub konfitury
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)
Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.
Drugą włożyć do zamrażarki.
Masa śmietanowa:
1 litr śmietany 18%
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy duży (w proszku)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.
Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Małpi chlebek
610 g mąki pszennej
80 ml wody
170 ml mleka
60 g masła miękkiego
60 g cukru pudru
7 g drożdży instant
1 jajko
1 łyżeczka soli(u mnie szczypta)
masa słodka:
125 g masła stopionego
60 g cukru brązowego
60 g rodzynek
Do mąki, dodać ciepłą wodę i mleko a także pozostałe składniki na ciasto.Ja wcześniej wsypałam suche drożdże do ciepłej wody. Wszystko wymieszać aż się połączy. Wtedy przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać na gładkie ciasto .Czas ugniatania ok 10 minut.
Uformować kulę, posmarować olejem lub stopionym masłem, włożyć do miski i odstawić pod przykryciem na 1,5 h. Ciasto podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować słodką masę do maczania. Masło rozpuścić w rondelku , dodać...
kolo441