ciasta,ciasteczka i nalewki.rtf

(66385 KB) Pobierz

Bułeczki maślane

18-20 szt.

 

1 kg mąki pszennej

1 łeczka soli

40 g droży

100 g cukru

70 g masła

2 szkl mleka (szkl. o pojemności 250 ml)

trochę jajka do posmarowania bułeczek

 

Droże wymieszać w garnuszku z 1 ł cukru i ¼ szkl. mleka. Przykryć i odstawić na czas przygotowania mleka.

W czasie, gdy droże sobie rosną, podgrzać resztę mleka, rozpuścić w nim masło i ostudzić, aby było letnie.

Do miski wsypać, wlać mleko z masłem i zaczyn drożowy. Wymieszać z grubsza. Teraz posolić. Wyrobićadkie, sprężyste ciasto. Wł je do miski na około 1,5 godziny aby podwoiło objętość. Przykryć folią lub ściereczką.

Uformować bułeczki i zostawić je na blasze do pieczenia wyłonej papierem do pieczenia na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.

Posmarować jajkiem i piec przez 15 minut w temp. 200°C.

 

Zawijana drożdżówka z czekoladą i kakao

okrąa tortownica ø 23 cm

500 g mąki typ 650

30 g świeżych droży

200 ml mleka

50 ml wody

40 dkg cukru

2 jajka

1 łeczka soli

2 łeczki świeżo startej skórki z pomarańczy

70 g rozpuszczonego masła

 

100 g deserowej lub gorzkiej czekolady

2 łki kakao w proszku

1/3 szkl. cukru

 

1 jajko do posmarowania ciasta

 

Droże rozpuścić w letnim mleku z wodą. Dodać cukier, mą, dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do czasu, ażyn się wzburzy.

Pozostałą wsypać do miski, posolić i wymieszać. Dodać wyrośnięte droże i jajka. Wyrobić mikserem, aż ciasto będzie gładkie i zacznie tworzyć kulę. Dodać letnie masło. Miksować tak długo, aż ciasto wchłonie całe masło. Teraz wsypać pokrojoną na małe kawałki czekoladę i skórkę z pomarańczy i krótko wymieszać mikserem, lub ręką.

Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na około 40 min.

W tym czasie przygotować foremkę, której dno wył papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mą blat i uformować wałek długości 50 cm. Rozwałkować go na kształt mniej więcej prostokąta o wymiarach około 50 x 20 cm.

Kakao z cukrem zmieszać w kubeczku i posypać ciasto, dość grubo, zostawiając spore marginesy od wszystkich brzegów. Brzegi zwilż wodą i ciasto zwinąć w roladę. Szczelnie skleić. Roladę zwinąćw ślimaka” i przeł do formy zlepieniem w dół. Oba końce wsunąć pod spód.

Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i wł do nagrzanego piekarnika na 25-30 min.

Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje taki kawałek drożdżówki, gdy go posmarujemy masłem.

 

 

 

 

 

 

Babka marmurkowa

20 dkg cukru

20 dkg miękkiego masła

6 jajek (osobno żółtka i ubite białka)

cukier waniliowy (daję 1 łeczkę esencji waniliowej)

20 dkg mąki krupczatki

2 łeczki proszku do pieczenia

2 łki ciemnego kakao w proszku

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę, dodawać po kawałku masło i ucierać masa będzie gładka. Dodawać po jednym żółtku i ucierać każde dobrze się wmiesza. Dodać wanilię. Mą z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać ł ubite białka. Formę z kominkiem lub keksówkę wysmarować masłem i wysypać. 2/3 ciasta wlać do formy, a do reszty pozostałej w misce dodać kakao i wymieszać ł. Ciemne ciasto wył na jasne i lekko wymieszać patyczkiem do szaszływ lub widelcem. Piec 45 - 50 min.

 

Likier kawowy

 

Składniki:

2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego

2 szk. cukru

2 torebki cukru waniliowego

2 czubate łki kawy rozpuszczalnej

100 ml spirytusu (dałam trochę więcej)

 

Mleko zagotować na wolnym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym.

Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mleka.

Ostudzić. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus.

Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.

Gotowe :)

 

 

 

 

 

 

 

Oszukany sernik -Styropian

Ciasto:

3 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

5 żółtek

2 łeczki proszku do pieczenia

250 g masła lub margaryny

Powidła lub konfitury

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Jedną częścią wykleić spód blaszki wyłonej papierem do pieczenia.

(prostokątnej 20x30 lub tortownicy średnica 30cm)

Posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą.

Drugą do zamrażarki.

 

Masa śmietanowa:

1 litr śmietany 18%

20 dag wiórków kokosowych

5 białek

1 szklanki cukru

1 łka mąki ziemniaczanej

1 budyń śmietankowy duży (w proszku)

1/2 łeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać.

Wył to na ciasto posmarowane powidłem.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

 

 

 

 

 

Małpi chlebek

610 g mąki pszennej

80 ml wody

170 ml mleka

60 g masła miękkiego

60 g cukru pudru

7 g droży instant

1 jajko

1 łeczka soli(u mnie szczypta)

 

 

masa słodka:

 

125 g masła stopionego

60 g cukru brązowego

60 g rodzynek

 

 

Do mąki, dodać ciepłą wodę i mleko a także pozostałe składniki na ciasto.Ja wcześniej wsypałam suche droże do ciepłej wody. Wszystko wymieszać się połączy. Wtedy przeł na podsypany mą blat i wyrabiać na gładkie ciasto .Czas ugniatania ok 10 minut.

 

Uformować kulę, posmarować olejem lub stopionym masłem, wł do miski i odstawić pod przykryciem na 1,5 h. Ciasto podwoi swoją objętość.

 

W międzyczasie przygotowaćodką masę do maczania. Masło rozpuścić w rondelku , dodać...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin